MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 6:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

Mam pytanie czy jest szansa wyegzekwowania należytej sumy na naprawę auta leciwego jak np.123 w razie odpukać -puk puk... kolizji od sprawcy? Bo z tego co mi wiadomo z ubezpiczealnią to nie ma co wojować bo i tak się nic nie zdziala :evil: Chodzi mi o to że jak zrobie remont i jakiś baran we mnie wjedzie (nie mam zamiaru rejestrować na żóte) i uszkodzi moje auto w które wlaśnie wpakowalem 10k czy można w jakiś sposub domagać się odszkodowania od tej osoby jeżeli jego ubezpieczyciel uchyla się od zapacanie mi za realną szkodę powoując się na tabele w której to moja beczusia jest warta 2k ?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

1) Teoretycznie powinieneś po naprawie szkody nie byc stratny = miec auto w dakim samym stanie i o taiej samej wartości
2) Wydaje mi sie ze twojej beczki nie ma już w żadnych tabelach [oczko]
3) Sądzę ze jakbys rypnął na stół fakturami za remont i powiedzial że to tylko czesc kosztów remontu, bo jestes milosnikiem i nie zalujesz pieniedzy na auto, to mysle ze jeszcze bys zarobil.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
3) Sądzę ze jakbys rypnął na stół fakturami za remont i powiedzial że to tylko czesc kosztów remontu, bo jestes milosnikiem i nie zalujesz pieniedzy na auto, to mysle ze jeszcze bys zarobil.

To jest podstawa, ale i tak sprawa raczej zakończy sie dopiero w Sądzie (jeżeli różnica wyceny dokonana przez likwidatora szkód danego ubezpieczyciela, a np. twoim rzeczoznawcą). A tam bez faktur i opinii biegłego ani rusz... Choć i tak wszsytkich pieniędzy wsadzonych w remont nie odzyskasz, ale będziez mógł zrobić auto bez dokładania do tego biznesu [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus senior

więc jeżeli ktoś ma OC to zwalnia go to w 100% z odpowiedzialności i jedynym wyjściem jest walka z ubezpieczalnią?

swój chłop
Awatar użytkownika

krzstian pisze:
Mam pytanie czy jest szansa wyegzekwowania należytej sumy na naprawę auta leciwego jak np.123 w razie odpukać -puk puk... kolizji od sprawcy? Bo z tego co mi wiadomo z ubezpiczealnią to nie ma co wojować bo i tak się nic nie zdziala :evil: Chodzi mi o to że jak zrobie remont i jakiś baran we mnie wjedzie (nie mam zamiaru rejestrować na żóte) i uszkodzi moje auto w które wlaśnie wpakowalem 10k czy można w jakiś sposub domagać się odszkodowania od tej osoby jeżeli jego ubezpieczyciel uchyla się od zapacanie mi za realną szkodę powoując się na tabele w której to moja beczusia jest warta 2k ?

Zazwyczaj zwrtacaja z duza nadwyzka , ostatnio kolega w seicento za troszeczke (minimalnie) wgniecine drzwi kierowcy dostal chyba z 700 czy 800 PLN , policzyli wszystko lakierowanie , blacharke , a nawet demataz szyby i tapicerki [zlosnik]

weteran
Awatar użytkownika

MADEJ pisze:
Zazwyczaj zwrtacaja z duza nadwyzka , ostatnio kolega w seicento za troszeczke (minimalnie) wgniecine drzwi kierowcy dostal chyba z 700 czy 800 PLN , policzyli wszystko lakierowanie , blacharke , a nawet demataz szyby i tapicerki [zlosnik]

Ale co innego roczne czy dwu letnie seicento a co innego dwudziestoparo letni mercedes .

Zawsze są problemy z odzyskaniem kasy bo dla ubezpieczalini W123 warta jest 3-5 tyś zł .

Znajomemu wjechali w kufer jego W115 ubezpieczalnia zaoferowała mu 700zł . [szalone]

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00