TrickyKid pisze:
1. Ktora seria /8 miała kontrolki podpisane słownie [bremse, tank/res, ladung], a która miała tylko rysunki?
2. Prędkościomierz skalowany do 180 występuje w 2 wariantach - 20-50-80-110-140-180 i inny - skalowany klasycznie co 20 km/h. Który występował w których wersjach?
3. Pytanie dotyczące przednich lamp pierwszoseryjnych. Mam w domu dwa wypukłe klosze, oba są podpisane HELLA, ale jeden ma oznaczenie E1, a na drugim jest E4 E1 E1. Układ rowków dyfuzyjnych na powierzchni szkła w obu wygląda identycznie, ciekawi mnie jedynie skąd mogą się brać różnice w symbolach opisowych na kloszu?
4. Położenie anteny radiowej - jakie /8 mają antenę na lewym tylnym błotniku, a jakie na prawym przednim? Dobrze dedukuję, że 2. seria miała antenę z przodu?
W oparciu o materiały, które mam pod ręką:
1. Zamiana opisów słownych na symbole miała miejsce w sierpniu 1973 wraz z wprowadzeniem 2 serii.
2. Prędkościomierze powinny być dobierane do przełożenia mostu i skrzyni biegów. Decydujące znaczenie ma współczynnik "w'" nabity z tyłu każdego prędkościomierza, który opisuje przełożenie ślimaków prędkościomierza. Nie za wiele Ci to pewnie pomoże, ale zwróć na to uwagę. Samo wyskalowanie jeszcze niczego nie oznacza, np. do silników 280 są dwa identycznie wyglądające/wyskalowane liczniki, które mają różne "w". Jeden będzie więc przekłamywał.
3. W lampach nie siedzę i się nie znam. Dostępne informacje: od 06.70 dostępne lampy halogenowe H1 jako ekstra wyposażenie, od 06.72 dostępne lampy halogenowe H4.
4. Anteny do 08.74 z przodu z prawej strony, od 08.74 z tyłu z lewej strony, ale, uwaga: modele 200D do 250 od 11.74 antena znowu z przodu! [za źródłem: alle vorn rechts bis 08.74; alle hinten links 08.74 bis 11.74; danach 200D bis 250 wieder vorn aber 250C und alle 280 hinten]
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Pozdrawiam.