MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 12:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam wszystkich. Nie mam jeszcze swojej furki (W115) ale moje podekscytowanie tym samochodem sprawia że zaczynam robić wszystko żeby kupić coś takiego. I dlatego kieruje włąsnie prośbe do was abyście napisali mi jakie były wasze poczatki od czego zaczynaliście, jakie z tym się wiązą koszty (chodzi mi o koszta zwiazane z renowacją samochodu jak i z wszystkim co sie z tym tematem wiąże).Chce się najpier dowiedzieć co mnie czeka żebym wiedział w co się pakuje (z przyjemnoścą oczywiście). Szukam na necie jakichś ogłoszeń wiązanych z kupnem 115 i szczeże powiem że tak średnio jest tych ogłoszeń nie mówie że wogóle nie ma. Jeśli był już taki temat to przepraszma szczeże sie przyznam że nie spawdziłem. Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuje. Jak już będe szczęśliwym posiadaczem to uznam was wszystkich za ojców chcestnych mojego mieczysława W115:)

Tytuł:
swój chłop

Witam,
Cześć, :)

1. Pojaw się na jakimś spocie to ci więcej interaktywnie ludki wytłumaczą niż tak w necie.
2. Myślę że powinienś być przygotowany na jakieś 15k w ciągu roku do wydania.
3. Co do sposobu na kupienie czegoś aby się zamknęło w takim koszcie to dobrze bybyło żeby jedno z dwóch : blacha / silnik i mechanika zawieszenie itd. było w stanie bdb lub bdb-.
4. Potem robisz coś co było spaprane przez lata w twoim samochodzie.
5. Okazuje się że masz za mło o jakieś 30% kasy :)
6. W następnym roku kończysz i spokojnie po wydaniu 18 tys zbierasz nowe 18 tys na ulepszenia modyfikacje ładniejsze zderzaki orginały + podłokietnik + skóra do środka albo jak nie chcesz skóry to conajmniej orginalny materiał tapicerski z tamtych lat do ściągnięcia z DE za 1cm2 miliard euro itd itd.
7. Końca nie ma, żona Cie nie chce :)
8. Jak już wszystko masz to zaczyna się sypać ta częśc samochodu, która była w trakcie kupna OK :) i znowu jazda.
9. Masz już za 35 tys swoje 200D 115 :)
10. Wpadasz na pomysł że sobie kupisz orginalne Micheliny robione na wzór z tamtych z białym paskiem za 800 netto szt.
11. Coś jeszcze chciałbyś spytać w sprawie kosztu ?

A tak wogóle to w przerwach okazuje się, że albo blacharz albo lakiernik albo mechanik albo ktokolwiek źle Ci coś zrobił itd itd.

Ale to i tak nie ważne w porównaniu z kilkoma minutami jazdy przez piękne okolice z otwartym okienkiem cygarkiem, ABBĄ odpaloną na mono radyjku orginalnym, w słoneczny dzień 70km/h gdy Twój siliczek chodzi jak zegareczek a gwiazda z maski czule rozcina powietrze swoją ponadczasową elegancją uzupełnioną o srebrzysto-chromowy połysk gładzący widok przed szybą. i życie staje się piękne - i o to chodzi nie ?

:)

pozdro

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"
Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"
Breslauer,

Tytuł:
nowy

Dzięki wielkie za odpowiedz jak będzie jakiś spot klubowiczów to obowiązkowo się pokazuje. Zdaje sobie spawe z tego ze to sa naprawde duże koszta żbeby doprowadzić autko do idealnego stanu ale wg mnie to się opłaca tak jak mówisz:D pare minut żeby pojeżdzić:) A o żone to się nie martwie bo nie mam puki co:) wieć "mędzić":> nie będzie

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
harry84 pisze:
Dzięki wielkie za odpowiedz jak będzie jakiś spot klubowiczów to obowiązkowo się pokazuje. Zdaje sobie spawe z tego ze to sa naprawde duże koszta żbeby doprowadzić autko do idealnego stanu ale wg mnie to się opłaca tak jak mówisz:D pare minut żeby pojeżdzić:) A o żone to się nie martwie bo nie mam puki co:) wieć "mędzić":> nie będzie

Cześć [cool] A może wpadnij na zlot w czerwcu? Nawet gościnnie na kilka godzin, żeby porozmawiać z użytkownikami /8 na żywo i obejrzeć przy okazji kilka ciekawych aut [usmiech]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Vesa pisze:
Ale to i tak nie ważne w porównaniu z kilkoma minutami jazdy przez piękne okolice z otwartym okienkiem cygarkiem, ABBĄ odpaloną na mono radyjku orginalnym, w słoneczny dzień 70km/h gdy Twój siliczek chodzi jak zegareczek a gwiazda z maski czule rozcina powietrze swoją ponadczasową elegancją uzupełnioną o srebrzysto-chromowy połysk gładzący widok przed szybą. i życie staje się piękne - i o to chodzi nie ?

Eh... jak to przeczytałem to momentalnie jak ręką odjął przeszedł mi kolejny kryzys pt "mam już dość, sprzedaję to auto" :D Chociaż po tym co lala wykręciła ostatnio, za karę sobie postoi pare dni pod domem, z ostentacyjnie wystawionym trójkątem ostrzegawczym na tylnej półce.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Najlepiej zacząć od początku czyli od kupna i nie planowania niczego po kolei bo Auteczko zrobi wszystko po swojemu. Cały urok 115-tek. Mam Ją w sumie od niedawna ale szybko się nauczyłem żeby nic nie planować bo autko żyje swoim życiem. Ale przyjemność z jazdy to ... "nie ma słów by wyrazić to co czuję"

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00