MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 4:21 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam Panowie!
Od niedawna jestem posiadaczem Coupety :) niestety mam problem z przywróceniem jej do życia
Auto jest z 75roku i kupiłem je z rozebranym silnikiem a właściwie z rozebraną głowicą Wszystko miało być kompletne tylko zmienić uszczelkę pod głowicą przy okazji zrobić głowicę uszczelniacze itp i składać do kupy Auto kupiłem z pełnym bagażnikiem części i śrubami w wiaderkach.Przeglądałem już forum ale nie znalazłem tego co mi trzeba Oczywiście okazało się że nie jest tak różowo i tu moje pytania
1.Jaki to silnik m114 czy m130 i jaką ma naprawdę pojemność 2,5 czy 2,8 jest na dwóch gaźnikach zenita auto 75rok
2.Brak napinacza łałcucha rozrządu Gdzie, jaki i za ile kupić Byłem w intercarsie itp i nigdzie nie ma ew od czego pasuje
2.Brak jednej podpory wałka rozrządu ma ktoś te podpory?
3.Gdzie kupić uszczelki pod kolektory i głowicę w IC niedostepna do ASO mam ok 100km i nie byłem najpierw pytam na forum
4.Ma ktoś manual do tego silnika lub schematy żebym mógł sprawdzić czego jeszcze brak będę wdzięczny za cokolwiek ew odkupię

Panowie pomóżcie bo zima się zbliża a ja chciałbym ją uruchomić i przejechać się przed śniegami i solą

weteran
Awatar użytkownika

nie podałeś nic kompletnie to jak można ci pomóc ? podaj numer nadwozia, numer silnika cokolwiek żeby można było sprawdzić ci części i Ci pomóc mam jeden silnik 2.5 na części i jeden na gaźnikach zenitha ale nie wiem nic o tym co ty masz pod maską

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

nowy

Czekałem chwile zanim admin wrzucił mój post Sprawy trochę uległy zmianie Mój silnik to 114 980 udało mi się już zdobyć napinacz ,podpore walka rozrzadu dobralem z silnika 180 już poszlo do osiowania
Brakuje mi uszczelki pod glowice i kolektory ale nie jestem pewny czy glowica jest od niego bo ma zaklejone otwory jakby od wtryskiwaczy czy tak ma być ?
Może ma ktoś taka uszczelke? Bo w jednym sklepie oferują za 360zl oryginał a zamiennika brak
Brakuje mi tez slizgu z glowicy ale na ten już wstępnie się ugadalem
Panowie śruby glowicy szukać nowe czy kręcić stare?
Auto ogolnie jest kompletne wszystko w oryginale Malowane prawie całe w kilku miejscach szpachla ale podłoga zdrowa a do roboty tylko tylne ranty nadkoli myśle ze jak odnaleźć i zarejestruje to przez zimę zrobię lalke :)

wiarus senior
Awatar użytkownika

Ad.1.Jeśli auto jest faktycznie z 1975 roku to motor powinien być M130, pojemność 2.8. Po lewej stronie bloku (od kierowcy) tuż pod głowicą powinien być numer silnika to Ci wyjaśni. Zarówno M114 jak i M130 były zasilane dwoma gaźnikami Zenitha.

Reszta na p.w.

nowy

No i wszystko jasne Mam wstawiony M114 zamiast M130 który ma zaślepione miejsca wtrysków z d-jeta i Wstawione gaźniki z M130 Uszczelka niedostepna chyba że ktoś ma w zapasach?? Mam nadzieje że jak zagada to reszta bedzie sprawna z rejestracji na zabytek chyba nici??? jakie wasze opinie?
Pozdrwiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00