MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 19, 2025 3:03 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Przepraszam że jestem nachalny ale potrzebuje ustalic dane tego silnika - rok produkcji. Na stronie z rozkodowaniem VIN uzyskuje informacje na temat fabrycznie nie ruszanych modeli a ja mam składaka. Nadwozie 200D a w srodku 2,3 benzyna. Poza tym w/g VIN data produkcji nadwozia to 79 r a na umowie kupna znalazlem ze nadwozie jest z 81 r (ma juz nowsze kwadratowe reflektory i wyglada jak produkowane po 80 r.)
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc ???
Jescze raz podaje nr. silnika 115 954 100 21 593

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ta data to jest nie data produkcji! to jest najprawdopodobniej data zamowienia auta!Nie zagłebiałem sie bardzo w rozpiske Twojego MB,ale to chyba było taxi a na taxi tak długo sie własnie czekało.Jak by to auto było sprzed 80 roku to by sie Vinu nie rozkodowało w ten sposob! co do silnika to niech sie trudza madrzejsi! [oczko]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Dzięki że wspierasz mnie duchowo na tym forum i dajesz poczucie zainteresowania. Tak mi sie wydawalo ze to jakies Taxi bylo i mozliwe ze ktos na nie czekal 2 lata.
Czekam z niecierpliwoscia az na temat mojego silnika wypowiedza sie Medrcy i Rafa Starszych :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Ciężko Ci będzie ustalić datę produkcji silnika, bez VIN'u dawcy.
Zresztą i tak miałbyś małą szansę, bo Datenkarty są dostępne po '80, a silnik M115 w W123 montowany był do kwietnia '80*, więc jeśli M115 był dostępny od '76 to z całej produkcji zostają zaledwie 4 miesiące, w których wyprodukowano egzemplarze z dostępną dziś w ten sposób DK.

* Niektóre zródła podają, że jeszcze kilka m-cy póżniej, a nawet, że M115 o poj. 2000 był nawet prawie do końca '83, w III serii, na daleki export.

Ktoś się bardzo uparł, skoro z 200D zrobili 230 i to jeszcze na gaźniku, ale niczego wykluczyć po takim czasie nie można.

Jeśli chcesz zbliżyc się do prawdy o swoim aucie, poszukaj elementów dieslowskich, wyposażenia typowego dla taxi, sprawdź od jakiego silnika pochodzi przełożenie mostu, spójrz w lewą rynnę szyberdachu, metki wszystkich kanap i pasów. Po tylu latach może być to mix kompletny, ale na pewno będziesz wiedział więcej.

Ostatnio zmieniony pn lis 15, 2004 1:35 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

OK dzięki.
Ale czy silniki od 76r - 80r na gazniku byly wszystkie takie same czy roznily sie czyms. Jedyne o co mi chodzi to o informacje jaka musze udzielic przy kupowania czesci do tego silnika. Nie jestem biegly w dziedzinie mechaniki i czesto swiece oczami w sklepie bo nie wiem po prostu z ktorego roku jest silnik a jezeli tego nie powiem to sprzedawcy rozkladaja rece. I czy to normalne ze wiekszosc numerow na czesciach pod maska np. gaznik, podstawa gaznika, pompa rozpoczynaja sie od cyfry 102......... a silnik to M115...... ???
Z góry przepraszam za upierdliwosc ale staram sie cos nauczyc o tym silniku a w niedlugiej przyszlosci czeka mnie kilka zakupow.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

PaiHiWo pisze:
OK dzięki.
Z góry przepraszam za upierdliwosc ale staram sie cos nauczyc o tym silniku a w niedlugiej przyszlosci czeka mnie kilka zakupow.

To ja raz jeszcze:
Po to mamy forum, żeby sobie o takich rzeczach dyskutować [oczko]

Jeśli znasz już 6 pierwszych cyfr silnika i daty '76-'80, to wystarczy w dobrym sklepie & przy remoncie. Nie słyszalem nic o ewentualnych modyfikacjach w ciągu tych lat.

Niestety nie wiem też, jak to jest z tymi oznaczeniami w benzynie, więc musisz zaczekać :lol: .

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Ja mam dokładnie taki sam silnik pod maską M 115954 i wierz mi że nie mam najmniejszych problemów z doborem czesci do tego motoru. Tak jak napisał me:how - pierwszych sześć cyfr i po kłopocie. A jak sprzedawcy nie wiedzą o co chodzi to niech sie lepiej wezmą za handel warzywami ... [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00