MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 12:21 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Piotrek_ddz pisze:
.. może wyregulować zawory trzeba <?>

regulacja zaworow to podastawa..

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

a co maja zawory do zuzucia oleju????? jak zapala to znaczy ze kompresja jest -moga byc zawory olejowe walniete i uszczelnia sie olejem -jezdzi ale bieze olej-rozebrac -zrobic-jezdzic! [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

Zawory olejowe? pewnie miałeś na myśli pierścienie olejowe. Prawda jest taka, że pierścienie olejowe mogły szybciej zużyć sie od kompresyjnych (choć to raczej rzadkość). Nie ma co dywagować - prawdy sie dowiesz jak rozbierzesz silnik.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Hej
Sprawdź przedmuchy (korbowo-tłokowe).
Sprawdź ciśnienia.
Sprawdź pompę ale mało prawdopodobne przy takim zużyciu.
Zdejmij kolektory zobaczysz na którym może brac olej.
Nawet jak trzeba wymienić pierścienie z wyciągnięciem silnika to nie ma strachu.
Jak zdejmiesz głowicę to warto ją dac do sprawdzenia.

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ensignx pisze:
MrBrutus pisze:
Z błachych przyczyn... zajrzyj do filtru powietrza Jak olejowy to najlepiej stary wylac wymyc miske i zalać nowym. Papierowy to wiadomo. To tez moze byc przyczyną ze zamast ciągnąć powietrze z zewnątrz ciagnie przez odpowietrzenie silnika razem z olejem i jego oparami.

A jak się myje miskę ? Chodzi Ci o przepuszczenie przez układ ropy ?

Czy sugerujesz wymontowanie miski ?

Mam na mysli "miske" (nie wiem jak to sie własciwie nazywa) filtra powietrza.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sill pisze:
Wymiana pierścieni nie zawsze oznacza tulejowania i szlifu bloku. Jeżeli głądzie są bardzo dobre (nie ma rys, uszkodzeń, nie są jajowate) to całkowicie wystarczy wymiana samych pierścieni, co jest rzeczą prostą i nie wymaga wyciagania silnika z samochodu.

Wg mnie sytuacja raczej niemozliwa w praktyce. Nie widziałem jeszcze zeby zuzyły sie tylko pierscienie a reszta była ok

Sill pisze:
piescienie mozna wyminić w przeciągu 4-5 godzin.
Oczywiscie wtedy najlepiej było by zrobić kompletyny przegląd głowicy - obróka zaworów i wymiana prowadnic jeśli jest taka potrzeba i oczywiście wymiana uszczelniaczy zaworowych.

Gratuluje takiej szybkosci w wymianie pierscieni. Z przeglądem głowicy, obróbką zaworów, wymianą prowadnic i wymianą uszczelniaczy zaworowych, to ile by Ci zeszło ????

2. MB 200 D 1976 złoty dawca drobnicy

3 MB 220 D 1975 Meso lub Czarny Szatan stjuningowany na I serię

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sill pisze:
Jeżeli wali ci powietrzem z odmy to raczej jednak pierścionki są do wymiany. .

Temat przedmuchów kiedys poruszałem. Nie znalazłem w archiwum tego tematu, ale pamietam ze opinie były takie, że nie jednemu dmucha i wszystko jest ok. U mnie w dobrym silniku tez dmucha i to mocno nawet. Sprawdzałem w nowych samochodach z silnikami diesla i tez dmucha.
Oczywiscie im bardziej zuzyty silnik tym bardziej dmucha ale ten temat jest nie do zmierzenia i trudno na jego podstawie cokolwiek diagnozowac.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Rano przypomniała mi sie jeszcze jedna mozliwosc i to bedzie najprawdopodobniej to. Na amen zapomniałem juz o tym a sam miałem taki nr w swoim aucie.

Może być jeszcze peknieta membrama pompy wspomagającej hamulce. (nie wiem jak to sie nazywa "pompa podcisnienia" ?) Ona ma połączenie przewodem plastikowym z kolektorem ssącym i jeszcze tamtędy może cianąć olej na cylindry.

Jak sprawdzic?
Najlepiej i najłatwiej jadąc obserwować kolor spalin i wjechac na jakąś ostrą góreczke przodem w dół ale tak żeby auto było naprawde mocno pochylone do przodu i postac tak chwile. Jak to jest to to powinien zacząc kopcic jak cholera.
Jak tą metodą nie bedziesz pewny to rozebrać tą pompe to jest naprwde niewiele roboty.

Tytuł:
swój chłop

Nie wiem dlaczego czas wymiany pierścieni rzędu 5 godzin tak cię bulwersuje. A tobie to ile zajmuje? (bo skoro się dziwisz to pewnie masz już doświadczenia) Oczywiście "robotę" głowicy zleca się odpowiedniemu zakładowi. A z taką 8 zaworową głowicą to kompletny remont włąśnie z obróbą i wymianą prowadnic spokojnie w ciągu paru godzin robią. Krótko mówiąc jak jestes dobrze zorganizowany i wiesz co robisz (a nie uczysz się nałasnych błędach)spokojnie taki "szwedzki" remont silnika robisz w ciągu jednego dnia.
A odnośnie pierścieni - sa one wykonane z materiału bardziej miękkiego niż głazie cylindrów. Jeżeli auto było eksploatowane poprawnie (przestrzegane okresy wymiany oleju i dobre materiały eksploatacyjne) oraz pierścienie nie sa wymianiane przy kilkunasto milimetrowej przerwie na zamku to cylinder nie będzie jajowaty ani porysowany. Tulejowanie bloku robi się w przypadkach ekstremalnych gdy cylindry zmieniły kształt, albo pierścień pękł i porysował gładź. JA widziąłem silniki (i to małych pojemności), które miały przejechane ponad 200 tys i była zachowana "jodełka", nie mówiąc już o braku progów.
Ale są różne opinie - mi kiedyś "mechanik" powiedział, że on robi szlif wału przy każdej wymianie panewek.

Mercedes 115 240D 1976

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Pompa Podciśnienia mówisz? bo wiesz w sumie coś może w tym jest bo podcieka mi spod niej olej troche (uszczelka pewnie) i kto wie czy olej dalej nie idzie do kolektora :-? ??
wielkie dzieki za wskazówke.. postaram sie to jak najszybciej sprawdzić [oczko]

pozdr Piotrek

vw caddy mk1 92'

ex: brunetki blondynki ja wszystkie was dziewczynki... dobrze wspominam :P

.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00