MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 12:29 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

Tapicerkę można dać nową i ciekawe u kogo będzie więcej potu ? [zlosnik] [oczko]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:

Czy śmierdzące hmm może kolega Mitu sie wypowie on wie co to znaczy zapach MB-texu w naszej W116 !!

ja nie wachalem Twojej 116 [zlosnik] ale powiem, jak to wyglada (pachnie) u mnie. W mojej beczce nie jest tak, ze po wejsciu do auta czuc zapach mb-texu, ale tapicera po myciu tuff stuffem nie pachnie tuff stuffem, tylko tak, jak pachniala przed myciem (jest za to czystsza! ). Wydaje mi sie, ze to jest wlasnie ten charaktersytyczny zapach mb-texu i jest on calkiem przyjemny [cool]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

krzstian pisze:
Tapicerkę można dać nową i ciekawe u kogo będzie więcej potu ? [zlosnik] [oczko]

to juz nie bedzie to samo. Wyobraz sobie, ze np. 30 lat temu, ktos wstawil auto do garazu, w ktorym panuja idealne warunki do przechowywania auta, nie jezdzil zima, bardzo o nie dbal - slowem mimo swojego wieku wyglada jak nowe. Albo taka sytuacja, ze z jakichs przyczyn nim nie jezdzil prawie wacale, garazowal, a auto ma mizerny przebieg. Ty po 30 latach znajdujesz to auto. Czy to to samo, co kupic zaniedbane auto i je restaurowac? Pewnie, ze mozna kupic nowa tapicerke, polozyc nowy lakier etc, ale to juz nigdy nie bedzie auto takie, jak z fabryki. Jest jednak i druga strona medalu, o ktorej pisali koledzy kilka postow wyzej. Gdy kupisz auto do remontu, bedziesz sie nim zajmowal, dasz mu 'drugie zycie', poczujesz, ze auto jest jakby Twoim dzieckiem, ze masz wklad w to, ze ponownie staje sie ono piekne i to rowniez jest wspaniale. Jesli chodzi jednak o wartosci kolekcjonerskie, zdecydowanie wygrywa ta pierwsza opcja.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

michau pisze:
Gdy kupisz auto do remontu, bedziesz sie nim zajmowal, dasz mu 'drugie zycie', poczujesz, ze auto jest jakby Twoim dzieckiem, ze masz wklad w to, ze ponownie staje sie ono piekne i to rowniez jest wspaniale.

Nie, no to już trzeba mieć wybitnie rozwinięty instynkt ojcowski. [hehe]
Jak ktoś napisze jeszcze o zapłodnieniu in vitro w warunkach garażowych, to się wyłączam. [zlosnik]

A tak na serio: zgadzam się w odniesieniu tylko do egzemplarzy z jakichs względów wyjątkowych.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Nie, no to już trzeba mieć wybitnie rozwinięty instynkt ojcowski. [hehe]
Jak ktoś napisze jeszcze o zapłodnieniu in vitro w warunkach garażowych, to się wyłączam. [zlosnik]

A tak na serio: zgadzam się w odniesieniu tylko do egzemplarzy z jakichs względów wybitnych.

wg mnie - w tym takze takich, do ktorych czujesz jakis sentyment. Ja co prawda mam swoje auto krotko, ale juz jestem do niego przywiazany i na razie nie mysle o innym, poniewaz te ktore mam, chcialbym doprowadzic do dawnej swietnosci - mimo, iz nie jest jeszcze oldtimerem.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

sebi pisze:
Hej

Witam i pozdrawiam. Na poczatku chcialbym Cie troszke pocieszyć. Masz nietuzinkowe auto /8, cena jaką zaplacileś pozostawiam w niedomówieniu bo to jednak dużo ale pomijam tu stan blacharki czy tapicerki i zawieszenia bo silnik masz do luftu. Za taka cenę można przyjąć że kupies auto do kapitalnego remonu i nie oszukujmy się że sprzedawca Cie oszukal bo to inna sprawa. Jak doprowadzisz Ją do odpowiedniego stanu to zapewniam........odwdzięczy się Ci.

Dac temu panu piwo dobrze prawi :) mnie nikt nie oszukal no moze sam siebie .... kupilem auto za 1000 zl wlozylem ogolem 9000ze wszystkim :) robiony byl silnik blacharka w dobrym stanie byly jedynie (i az tyle) nikle i tapicerka ....ale nie zaluje ani jednej zlotowki .... auto bylo ( bo teraz cieszy sie nim Bader) rewelacyjne :) i odwdzieczylo sie z nawiazka :) no i plusem takiej zabawy jest to ze masz pewnosc ze auto jest niezawodne..pod warunkiem fachowo zrobionego remontu. teraz nabylem drugie i pewnie troszke w nie znowu wsadze i pewnie przewyzszy to jego wartosc ale jak to juz powiedzialo kilka osob ten samochod tez ma cos w sobie :) i to caly urok takich zabaw :)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
Dac temu panu piwo dobrze prawi :) mnie nikt nie oszukal no moze sam siebie .... kupilem auto za 1000 zl wlozylem ogolem 9000ze wszystkim :) robiony byl silnik blacharka w dobrym stanie byly jedynie (i az tyle) nikle i tapicerka ....ale nie zaluje ani jednej zlotowki .... auto bylo ( bo teraz cieszy sie nim Bader) rewelacyjne :) i odwdzieczylo sie z nawiazka :) no i plusem takiej zabawy jest to ze masz pewnosc ze auto jest niezawodne..pod warunkiem fachowo zrobionego remontu. teraz nabylem drugie i pewnie troszke w nie znowu wsadze i pewnie przewyzszy to jego wartosc ale jak to juz powiedzialo kilka osob ten samochod tez ma cos w sobie :) i to caly urok takich zabaw :)

To tak jak w moim aucie - urzekla mnie w nim glownie tapicerka - mb-tex w bardzo dobrym stanie, no i szukalem automatu. Pozatym nie kosztowalo wiele. Jak na razie wlozylem w to auto jeszcze raz tyle, ile za nie zaplacilem i tez nie zaluje ani zlotowki, mimo, ze mam swiadomosc, ze to dopiero poczatek wydatkow.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Chyba mówicie o tym czy lepiej jest gonić króliczka, czy go złapać.
Ja też preferuję już złapanego, ale z pierwszym futerkiem.

No widzisz Me:how, bo my jesteśmy myśliwymi, a Ty tylko konsumentem paszetu z zająca [zlosnik]

Oczywiście to żarcik.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

wiarus senior
Awatar użytkownika

Trochę czasu mnie nie było na forum (snowboarding rules) a tu widzę po powrocie, że mój post wywołał dyskusję na temat restaurowanie vs dobrze zachowane modele. Moje jak najbardziej subiektywne zdanie jest nastepujące.
Restaurowanie i doprowadzanie aut takich jak /8 czy starszych do stanu używalności i pełnej oryginalności ma w sobie więcej romantyzmu i daje więcej satysfakcji. Moje podejście do auta jest w sumie dość mocno emocjonalne i porównywalne z postępowaniem z kobietami. Trafiło w moje ręce skrzywdzone, zaniedbane, dobite auto i dzięki mojej pomocnej dłoni odzyskuje dawno nie widziany wigor i uśmiech. Mam wielką satysfakcję gdy wiem, że było coś nie tak a teraz jest już w porządku. Po największych naprawach i remontach dbam o nie jak tylko potrafię najlepiej.
Wydaje mi się, że bardzo wielu z nas rozmawia ze swymi autami, nadajemy im imiona, gdy coś jest nie tak dajemy opisy na gg o tym mówiące, jeśli wogóle jeździmy w zimę to wsiadając do aut trzepiemy pięc razy buty z błota itd. itp. To wszystko świadczy o naszym emocjonalnym podejściu i szacunku dla własnej pracy włożonej w naprawę auta.
Osobną kwestią dla mnie są również pieniądze. Piszecie, że nie jest wam szkoda żadnej wydanej złotówki. Gdybym ich miał więcej to nie byłoby mi ich żal ale niestety muszę zrezygnować z czegoś innego na rzecz mojego samochodu. Pożyczam, dogaduje się z mechanikiem, dystrybutorem części, biorę zaliczki tylko po to by auto zaczeło jeździć mając jednoczesnie świadomość że gdy zacznie jeździć to będę chciał robić kolejne rzeczy. Gdy pomyślę o tym że pół roku temu planowałem iż całą zimę będę zbierał kasę na dosprzętowienie mojego zestawu windsurfingowego (około 1500 zł) a teraz mam auto za które zapłaciłem 2900 i remontuję za 2600 to śmiać mi się chce bo nadal nie mam sprzętu. Ale mam auto i bezsenność z nim związaną. Jest to naprawdę dziwne i nie ma nic nadzwyczajnego w tym że wielu z nas w swoim środowisku nie mercmaniaków uważanych jest za wariatów. Całe życie z Wariatami. Kiedy ktoś napisze o nas Prace Magisterską??? Czy może już napisał?
Pozdrawiam wszystkich Mercedesowych subiektywistów!

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Trochę czasu mnie nie było na forum (snowboarding rules) a tu widzę po powrocie, że mój post wywołał dyskusję na temat restaurowanie vs dobrze zachowane modele. Moje jak najbardziej subiektywne zdanie jest nastepujące.
Restaurowanie i doprowadzanie aut takich jak /8 czy starszych do stanu używalności i pełnej oryginalności ma w sobie więcej romantyzmu i daje więcej satysfakcji. Moje podejście do auta jest w sumie dość mocno emocjonalne i porównywalne z postępowaniem z kobietami. Trafiło w moje ręce skrzywdzone, zaniedbane, dobite auto i dzięki mojej pomocnej dłoni odzyskuje dawno nie widziany wigor i uśmiech. Mam wielką satysfakcję gdy wiem, że było coś nie tak a teraz jest już w porządku. Po największych naprawach i remontach dbam o nie jak tylko potrafię najlepiej.
Wydaje mi się, że bardzo wielu z nas rozmawia ze swymi autami, nadajemy im imiona, gdy coś jest nie tak dajemy opisy na gg o tym mówiące, jeśli wogóle jeździmy w zimę to wsiadając do aut trzepiemy pięc razy buty z błota itd. itp. To wszystko świadczy o naszym emocjonalnym podejściu i szacunku dla własnej pracy włożonej w naprawę auta.
Osobną kwestią dla mnie są również pieniądze. Piszecie, że nie jest wam szkoda żadnej wydanej złotówki. Gdybym ich miał więcej to nie byłoby mi ich żal ale niestety muszę zrezygnować z czegoś innego na rzecz mojego samochodu. Pożyczam, dogaduje się z mechanikiem, dystrybutorem części, biorę zaliczki tylko po to by auto zaczeło jeździć mając jednoczesnie świadomość że gdy zacznie jeździć to będę chciał robić kolejne rzeczy. Gdy pomyślę o tym że pół roku temu planowałem iż całą zimę będę zbierał kasę na dosprzętowienie mojego zestawu windsurfingowego (około 1500 zł) a teraz mam auto za które zapłaciłem 2900 i remontuję za 2600 to śmiać mi się chce bo nadal nie mam sprzętu. Ale mam auto i bezsenność z nim związaną. Jest to naprawdę dziwne i nie ma nic nadzwyczajnego w tym że wielu z nas w swoim środowisku nie mercmaniaków uważanych jest za wariatów. Całe życie z Wariatami. Kiedy ktoś napisze o nas Prace Magisterską??? Czy może już napisał?
Pozdrawiam wszystkich Mercedesowych subiektywistów!

[ok]
oby nas wiecej, bo te zachowane orginały się kiedyś w końcu skończą.

PS.
Ale ja ze swoim nie rozmawiam [zlosnik] no chyba że już faktycznie soczyste wiąchy w garażu lecą pod jego adresem jak już naprawdę nie che się poddać.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior

w 100% się z tobą zgadzam a szczegulnie z tym zdaniem :
Cytuj:
Moje podejście do auta jest w sumie dość mocno emocjonalne i porównywalne z postępowaniem z kobietami.
[zlosnik]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hmmm ja tez nie gadam ze swoim( bylym i obecnym) ale go zawsze poklepie po dluzszej bezawaryjnej trasie :) i czasami w trakcie ( bo wskaznik od paliwa lubi sie ustawic w falszywej pozycji) hehehe
pozdrawiam

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior

Ja przemawiam kiedy w garażu coś mi nieidzie po mojej myśli i wtedy gdy problem rozwiąże oczywiście dobierając inny ton i słowa [oczko]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00