MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 12:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Silnik jest już na swoim miejscu. Samo włożenie może nie było problemem ale przetransportowanie go i zniesienie do garażu to nielada wyczyn. Natknąłem się również na pewien problem, a mianowicie śruby mocujące koło zamachowe w automacie różnią się od manuala są dłuższe i to sporo. Orientowałem się na szrotach, ale niestety nie mają, jedyne wyjście to zakup w ASO cena - 3euro za sztukę. Trudno, nie miałem wyjścia jak tylko zamówić. A tak na marginesie śruby, którymi dysponowałem od czerwonego MB to niezły patent - były dorobione na tokarce i nadodatek co druga miała zerwany gwint. Śróby te muszą mieś bardzo dużą wytrzymałośc wg. mecedesa cechowane muszą być cyfrą 10.0. Tak dokładnie nie wiem co oznacza ta cyfra, napewno wytrzymałośc ale w czym ? Co to jest za parametr, może Nm? Myślę, że za 3 tyg. auto powinno odpalić.
Zapraszam na stronę.
poniżej zdjęcie śryb mocujących koło zamachowe
Obrazek

weteran

arbies pisze:
Śróby te muszą mieś bardzo dużą wytrzymałośc wg. mecedesa cechowane muszą być cyfrą 10.0. Tak dokładnie nie wiem co oznacza ta cyfra, napewno wytrzymałośc ale w czym ? Co to jest za parametr, może Nm?

Rasowe śruby na łebkach mają bite dwie rzeczy: nazwę lub logo firmy oraz dwie liczby przedzielone kropką. Pierwsza liczba oznacza wytrzymałość na rozciąganie, druga to umowna granica plastyczności - żeby nie komplikować - im każda z liczb wyższa tym lepiej.

swój chłop

arbies pisze:
Myślę, że za 3 tyg. auto powinno odpalić.

Cześć,
Mam prośbę czy możesz ten moment umieścić na jakimś filmiku ? Chciałbym to usłyszeć - tzn jak chodzi nowy MB/8 :)

pozdrawiam

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"
Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"
Breslauer,

wiarus junior
Awatar użytkownika

Vesa pisze:
arbies pisze:
Myślę, że za 3 tyg. auto powinno odpalić.

Cześć,
Mam prośbę czy możesz ten moment umieścić na jakimś filmiku ? Chciałbym to usłyszeć - tzn jak chodzi nowy MB/8 :)

pozdrawiam

witam,
mysle, ze jest to znakomity pomysl, taki filmik moglby byc znakomita forma mobilizacji dla kazdego, kto w remontuje swoja gwiazde...
moze TV by przyjechala nawet? [zlosnik]

trzymam kciuki oraz wyrazy szacunki skladam arbiesowi, auto na pewno wytrzyma min. kolejne 30 lat

pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00