MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 04, 2025 1:17 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

kipiłem swoja laleczke ,miała byc w dieslu jest benz , ale w orginale i bdb stanie mam zamiar ja odswiezyc ,ale nie wiem do kogo sie z czym zwrocic zeby nie narobic bałaganu, gdzie ja wypiaskowac a moze sodowanie ,czy zrywac wszystko do gołej czy tylko w miejscach gdzie jest nalot (dziur raczej nie ma) mam zamiar leciec na zlocik do jeleniej moze zasiegne tam wiedzy na ten temat .... pozdrawiam wszystkich miłosnikow mercedesow seniorow , kozolek łodz :lol:

weteran
Awatar użytkownika

wrzuć zdjęcia i vin - ciekawy jestem, ciężko kupić /8 w bdb stanie

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

postmajtek

witam zdjecia dołoze moze dzisiaj ,jade na przeglad vin11501510083774 jesli moze mi ktos go rozkodowac to bardzo prosze . pozdrawiam kozolek

weteran
Awatar użytkownika

115tka 200 benzyna , kierownica z lewej, skrzynia manual reszta cyfr to numer tego konkretnego egzemplarza.
Do reszty informacji potrzeba jest daten karta którą możesz znaleźć pod tylną kanapą lub zamówić według wskazówek podanych tutaj:
http://www.w114-115.org.pl/j/index.php? ... index.php&
Pozdrawiam i czekam na zdjęcia

Ps. uzupełnij swój profil - miasto itd

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

postmajtek

pod kanapa nic nie było ,mam za to certyfikat taki na 4 strony, dzisiaj laleczka przeszła przeglad ,do wymiany gumy przedniej belki i podpora wału,autko na warsztacie czeka na czesci,ma byc regulacja gaznika i zapłonu ,czy moze ktos mi podpowie czy do benzyny nie trzeba dodawac tego dodatku ołowiowego ,bo chyba 40 lat temu bezołowiowej nie było? pozdro

weteran
Awatar użytkownika

ja dodaje - mam 200 benzynę z 1970 roku (stycznia). Co do certyfikatu- czy to jest brief? taki zeszycik A5? z podpisem właściciela w momencie odbierania auta z salonu a potem powpisywanymi wszystkimi właścicielami? jeśli to ten to tam nie ma karty.
CO do gaźnika - wbrew temu co ci powie gaźnikowiec na zadupiu górnym jest to skomplikowany gaźnik i ciężko go wyregulować, zacząć trzeba od rozebrania i sprawdzenia takich rzeczy : czy przepustnica w stosunku do powierzchni w której się porusza nie jest wyrobiona ( czy pod żadnym kątem patrzenia pomiędzy dyszą nie widać na przestrzał milimetra przerwy) - jeśli widać to przepustnica do wymiany wraz ze szlifowaniem wnętrza.
dla przykładu:
Obrazek
strzałkami zaznaczyłem jak być nie może (siadają wolne obroty i w ogóle gaźnik nie będzie dobrze chodził)
a powinno być tak:
Obrazek

dalej - czy tłok chodzi bez problemowo w cylindrze - czy nie ma oporów czy wraca na swoje miejsce - jeśli jest minimalnie choćby krzywa ośka to nie będzie chodził, może być zużyta np. powierzchnia tłoka lub cylindra i efekt ten sam - wtedy należy dokonać sodowania wnętrza gaźnika lub tłoka - jeśli nie pomorze to może się okazać że trzeba będzie nakładać chrom techniczny na wymiar
Obrazek

Obrazek
należy również sprawdzić dyszę w gaźniku małą czy daje ciśnienie takie jakie powinna - ewentualnie wymienić należy na nową, parametry ciśnienia powinien znać gaźnikowiec.

Komora pływakowa - po niej można odgadnąć do nasze auto ma w baku (dotyczy aut które długo stały ) dla przykładu pływak pięknego jaguara z Californi a w baku piach
Obrazek

Nawet jeśli jakikolwiek gaźnikowiec ci powie że to żaden problem, to go unikaj - żądaj oględzin przy tobie bo wielu jest takich którym się wydaje że jak przesmarują, zmienią uszczelki na nowe to będzie chodzić jako tako - ale to gówno prawda - to wynika z braku wiedzy o tym jak mocno skomplikowany jest ten gaźnik. Ja jestem wyczulony na gaźnik, mój w końcu robiłem sam ale i tak zbieram kasę na oddanie do jednego zaufanego warsztatu gdzie robię auta klientów. Tylko teraz realny koszt...proszę nie spaść z krzesła - przy złym stanie gaźnika to ok 2500zł i gwarancja na 2 lata. W usługę wchodzą nowe części + profesjonalna obróbka mechaniczna+ ewentualne pasowanie wymiarów itd aż do ustawienia na samochodzie - nie ma lipy. Mam do nich zaufanie bo oddałem już kilka gaźników firmowych do regereracji i wyszło super - zero reklamacji.
Cenna rada (mi nie miał o tym nikt powiedzieć) - jeśli dostaniesz drugi gaźnik gdzieś na części nie przekładaj przepustnicy i ośki - chyba że będziesz wyrównywał ( na maszynie) otwór i zmieniał przepustnicę na nową i winnym przypadku te lata pracowania w innym gaźniku mogą ci narobić jeszcze więcej szkód
Pzdr

wiarus senior
Awatar użytkownika

mojojojo13 Twój post to takie kompendium tego gaźnika, aż miło się czyta [ok]

postmajtek

podobno autko chodziło dobrze i czlowiek od ktorego kupilem je, pojechał na warsztat gdzie ponoc znaja sie na takich mercedesach ,zrobic rozeznanie co i jak w tym autku do zrobienia .podobno przeregulowali zawory był piaskowany zbiornik bo autko b długo stało i po tych naprawach tak sie zrobilo ze ciezko zapala i jak sie mocniej wcisnie gaz to sie dusi ciezko go rozpedzic nie raz jest tak jakby miał za malo paliwa i trzeba podpompowac pedałem to sie dopiero zbiera ale i tak sie dusi ,płynnie jedzie tak do 80-90 km/h dzieki za wiadomosci .przekaze na warsztacie pozdro

Klubowicz
Awatar użytkownika

Stromberg to wbrew pozorom bardzo łatwy do wyregulowania gaźnik, pod warunkiem że nie został złożony z pięciu innych i nie wzbogacony patentami pana Henia. Kiedyś rozpisałem się solidnie odnośnie regulacji tego gaźnika. Wyregulowany u mnie tym sposobem, działa bez zarzutu od prawie pięciu lat. Spalanie średnie ok. 9l./100km. Vmax: 180km/h., silnik M115 2,3l.

weteran
Awatar użytkownika

Patro pisze:
Stromberg to wbrew pozorom bardzo łatwy do wyregulowania gaźnik, pod warunkiem że nie został złożony z pięciu innych i nie wzbogacony patentami pana Henia. Kiedyś rozpisałem się solidnie odnośnie regulacji tego gaźnika. Wyregulowany u mnie tym sposobem, działa bez zarzutu od prawie pięciu lat. Spalanie średnie ok. 9l./100km. Vmax: 180km/h., silnik M115 2,3l.
pamiętam bo twoich postach regulowałem swój , ale jak piszesz regulacja na zajechanym gaźniku mało daje, a ostatnio szczególnie dużo mi przelatuje tego przez łapki tylko w innych odmianach - większość ma wady o których piszę powyżej.
U mnie spalanie ok 10 -11 litrów średnie - Vmax w okolicy 160 ale tylko raz się tak rozbujałem bo szkoda mi auta - dynamika subiektywnie na b.dobrym poziomie. Ssanie ręczne

postmajtek

u mnie nie ma ssania recznego ,a autko wyglada na niegrzebane,postaram sie dzisiaj zrobic zdjecia, auto stało podobno 20 lat w garazu ,przepalane co jakis czas srodek niezniszczony wogole tylko kurz ,na podłodze dywaniki dziewicze i na dywanikach maty kokosowe zamowione jako exstras jako opcja dodatkowa wraz z antena podgrzewaniem szyby tylnej i radio blaupunkt,,, a czytałem ze podobno powinno byc becker europa, a to ktore jest w moim jest tam od nowosci wiec nie wiem czy z tym beckiem to prawda .pozdro

weteran
Awatar użytkownika

O wiele prościej byłoby cokolwiek napisać gdybyś przedstawił auto - nie podałeś roku, niema zdjęć - nie wiadomo która seria - więc nie spodziewaj się odpowiedzi innych niż gdybających. Były monotowane i Blaupunkty ale bez roku produkcji, zdjęć radia to ja się nie podejmuje odpowiedzi

postmajtek

podałem vin na poczatku rok 71 zdjecia dzisiaj zrobie i postaram sie wrzucic ,moze mi sie uda jeszcze tego nie robiłem,,, na przegladzie diagnoscie nie podobały sie numery vin ze takie nierowne i z myslnikami, ale zadzwonił do jakiegos madrali i posprawdzali w jakis starych materjalach prl dla milicji ze zdjeciami pogladowymi ,ze takie nieladne jednak sa, a juz mi nie chciał podbic j uswiadmiał mnie ze sa przebite,

weteran
Awatar użytkownika

a masz vin na podłużnicy czy już na belce przedniej? jeśli na podłużnicy to twoje auto pochodzi sprzed maja 71 roku, jeśli na belce to jest po maju.

postmajtek

na podłuznicy od gory auto 1 kwiecien 1971r

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00