Witam,
z regulacją zaworów w M110 trzeba trochę powalczyć

Klucze produkuje firma Hazet nr 4000896017881 i są dostępne także w serwisie MB ja osobiście zapłaciłem około 300zł

.
Nie sądzę aby w serwisie MB tak do tego podchodzili, ja przynajmniej nie otrzymałem informacji technicznych jak to prawidłowo zrobić /nie słyszeli nawet o M110/ więc sam zagłębiłem temat i zabrałem się do pracy.
Będzie potrzebny oczywiście specjalnie ukształtowany klucz 17 i nasadka 17 na klucz dynamometryczny. W większości M110 jakie miałem okazje regulować mają zniszczone nakrętki od dłubania czym popadnie.
Po pierwsze sprawdzamy moment jeśli jest mniej niż 40 Nm to regulacja niewiele da / luzy szybko się zmieniają/. Następnie sprawdzamy zużycie krzywek wałka i kowadełka. Jeśli jest już klasyczny rowek mierzymy luz zaworowy tylko na samym cienkim styku, klasycznie na całej powierzchni szczelinomierz będzie nam przekłamywał.
Najlepiej przystępujemy do regulacji na ciepłym silniku. Ja osobiście ustawiam trochę ciaśniej ale wtedy regulacja jest obowiązkowa co 7500 km czyli co każdą wymianę oleju w M110.
Koniecznie po regulacji wkładając blaszane zabezpieczenia ściskamy je redukując ich luz one też wpływają na hałas w czasie pracy silnika. Po przejechaniu paru kilometrów proponuje ponownie zdjąć kapę zaworową i posprawdzać jeszcze raz luzy oraz w razie potrzeby doregulować.
pozdrawiam