MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 8:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

witam serdecznie

po wymianie pompy wody, pojawiły się kolejne problemu. Autko stało sie mułowate ( jeszcze bardziej niz zawsze, silnik 200 do orłów nie należy) i stało sie to czego sie obawiałem, zapiekły sie kolejny raz hamulce. Tłoczek nie odbija, najprawdopodobniej dlatego, że gumka ochraniajaca jest popekana i dostaje sie do niego woda. Wiem, że nie powinno sie tego robić bo to hamulce ale czy jest jakis sposób aby uniknąć zapiekania sie? Najprawdopodobniej wymienię cały zacisk na nowy. Ale czy dla uratowania sytuacji na parę dni chociaz można jakimś domowym sposobem uratować sytuacje?

pozdr
berts

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wydaje mi sie ze tylko regeneracja jest sensowna, cztyli rozebrac, przesmarowac, gumki wymienic i skladac, chyba ze sa wzery to wtedy jeszcze tloczki sa do wymiany...
ZU mnie choc troszke pomagalo rozruszanie zacisku, tzn. sciagalem kolo, wykrecalem zacisk i na sile probowalem go rozruszac. Jednak jak potem postanowilem rozebrac te zaciski i zregenerowac, no i sie okazalo ze ten naprawiany na szybko byl zniszczony i trzeba bylo nowy zakupic...
Wiec raczej chyba nie warto kombinowac tyl;ko regenerowac...
Pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

Mozna spokojnie zregenerowac zacisk, tylko gumki wymien na firmowe (ATE), bo przygody z tureckimi koncza sie zapieczeniem zacisku.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Mozna spokojnie zregenerowac zacisk, tylko gumki wymien na firmowe (ATE), bo przygody z tureckimi koncza sie zapieczeniem zacisku.

bede walczył, bo i spalanie pewnie wieksze i klocki sie scierają. No i szykuje mi sie dluższa trasa. dzieki za info. zobacze co z tego bedzie.

pozdr

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00