MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 7:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Cześć.

A sprawa jest taka. Ubezpieczałem ostatnio mesie W123 200D podając dane z dowodu rejestracyjnego, wszystko ok.
Problem jest natomiast taki, że w dowodzie rejestracyjnym jest chyba podana błędna pojemność silnika (1997cm3) oczywiście wpisane jest, że to diesel - model 200D.
Wcześniej mnie to jakoś nie zastanawiało. Zaciekawiła mnie ta sprawa kiedy sobie przeglądałem tabele z oznaczeniami silników, do jakich modeli, jaki typ nadwozia itp. Natknąłem się na to przez przypadek szukając oznaczenia silnika od W126 500SEL.
Otóż nie znalazłem nigdzie aby do 200D były montowane silniki o tej pojemności (1997cm3), jest natomiast 109-cio konny silnik 1997cm3 ale benzyna (!?), tak mi się wydaje bo przy oznaczeniu 200 nie ma literki "D". Diesle są tylko 1988cm3 60-cio konne (!?).
Sprawdzałem VIN i wszystko jest w porządku, podany prawidłowy kolor, numer silnika, no i najważniejsze, że jest to model 200 D (!?).
I teraz pytanie. Jak to ma się do "OC" Gdzie mam wpisane, że jest to model 200 (123) 200 o pojemności 1997cm3, czyli tak jak w dowodzie rejestracyjnym.
I nie wiem czy zgłosić teraz do wydziału komunikacji błąd w dowodzie rejestracyjnym, o czym na pewno nie marzę (cały dzień stracony). Czy zostawić jak jest. Z kolei jeżeli w TU w którym ubezpieczyłem samochód, są dane, że silnik ma pojemność 1997cm3 80kW i na dodatek mam napisane DIESEL (!!!???). Nie wiem co robić, tym bardziej nie wiem czy np. podczas kontroli drogowej panowie policjanci mogą się do tego przyczepić. Jedyna różnica polega na tym, że w dowodzie rej. jest 200D a na polisie tak jak pisałem wcześniej 200(123)200 reszta jest w 100% zgodna z dow. rej. Jak już musiałbym zmieniać dane w dow. rej. to może ktoś wie jak wygląda taka procedura?

Pozdrawiam...
Magellan

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

jak masz za dużo czasu, a twoją rozrywką jest chodzenie od okienka do okienka w urzędach, to oczywiście powinieneś to sprostować. Jeśli jednak cenisz swój czas i nie przeszkadza ci brak literki D w dokumencie, to....olej to i tak nikt tego nie zauważy.
A nie był kiedyś zmieniany u ciebie silnik z benzyny na diesla??

P.S. Maiłem kiedyś audi 80, w którym ktoś kiedyś zmienił silnik z 1300 benzyny na 1600 diesel. w dowodzie przez pomyłkę ktoś zmienił tylko numer silnika, a pojemność została 1300. przy okazji przeglądu po utracie dowodu diagnosta wpisał 1600 i poszedłem z tym do UK. kazano mi pisać podania, zwodzono. w końcu po ok. 2 miesiącach gdy już była zgoda kierownika UK i wszystkie dokumenty w komplecie panienka z okienka w UK pomyliła się i wpisała pojemność...1300. nie miałem już siły oponować i tak zostało. przynajmniej nowy właściciel płaci niższe OC [zlosnik]

Tytuł:
postmajtek

Właśnie czasu brak a i latanie po urzędach, nie należy do moich ulubionych rozrywek ;)

Silnik nie był zmieniany. Jest na nim prawidłowy numer taki jak w dow. rej. a z numeru VIN wynika, że silnik (200D) był od samego początku. Być może pomyłka nastąpiła podczas rejestracji samochodu w Polsce (był sprowadzony z Holandii w 1991r.) Dodam także, że takie same dane były na dow. rej. poprzedniego właściciela mesi.

Pozdro....

weteran
Awatar użytkownika

Ja bym zostawił to tak jak jest .

Jak pojdziesz do wydziału komunikacji i zgłosisz, że cos jest nie tak to oni Cie wyśla do stacji diagnostycznej (aby oni wyjaśnili) itd .

Stracisz tylko duzo czasu i kase na bezsensowne badania techniczne.

Odradzam !

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tia...

Ja posiadam w123 240TD z '84. Sinik ja sie patrzy, zgodny z NR itp to silnik o pojemnosci 2399. Wczesniejsza seria miala 2404.
W dowodzie mam 2350! Po kikugodzinnych romowach w UK dalem spokuj.
Diagnosta, opinia, czas, kasa za DRP itp. Ja podalem w pismach wlasciwa pojemnosc, to UK popiepszyl.

U Ciebie powinno byc 1988, wiec klasy OC to nie zmienia.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Panowie jestesmy w Polsce i tu sie pije....A wiecie co wpisali u mnie w dowodzie?.Auto jest E klasa W 210 Combi z silnikiem 300 Turbodiesel a urzad komunikacji wpisał uwaga cytuje ''E 300 D SEL'' Co to za oznaczenie skad to SEL wzieli to nie mam pojecia.A mieli do dyspozycji wszelkie papiery,przetłumaczone itp a i tak zrobili swoje.Nawet nie myslelismy z ojcem tego prostowac bo to trzeba by karte pojazdu poprawiac dowod itp -szoda nerwow...Po prostu jak widze w UK jakąs babe za przeproszeniem co nie ma o autach zadnego pojecia to mnie cos trafia....Nawet ostanio jak było płacone OC to sie dziwiły co to za duza pojemnosc.... :lol: A o przypadkach przekrecenia numerow nadwozia i wpisaniu dodatkowych trzech cyfr do VIN-u to nawet nie wspomne bo to normalka [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mialem BMW 525 a w dowodzie mialem BMW 5/H i tez dlugo nie moglem zrozumiec skad to 5/H sie wzielo. pote, dowiedzialem sie ze byla taka model ktora wszystko miala od M5 (od odznaczen na pedalach poprzez zawieszenie i do M paketu) oprocz silnika.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

U mnie jak jeszcze miałem zielonego były w dowodzie źle powpisywane masy, oraz było wpisane 126S zamiast SE. Podczas rejestracji zwróciłem na to uwagę - facet poprosił żebym wyszedł i spisał mu wszystko z tabliczek pod maską, sprawdził czy tak ma w swoim spisie i przedrukował dowód ;) Także wcale to nie musi oznaczać rewolucji :)
Druga sprawa że chyba nie miałem jeszcze samochodu z dobrze wpisanym modelem ...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mi wpisano do dowodu "Mercedes-Benz 123 D A ".
A jest to 200 benzyna.Pojemnośc mam wpisaną 1997 cm3.
Nic nie załatwiam w UK ,bo i tak żaden policjant czy ktokolwiek nie zwraca na to uwagi.Miałem kiedyś Sierrę 2.3 D ,w dowodzie miała 1.6 i też nikt nic nie zauwżył.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00