MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 11:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Mój znajomy, którego zaraziłem bakcylem mercedesa, prosił mnie o pomoc w wyborze instalacji lpg do samochodu, który chiałby kupić..Niestety nie moge mu pomóc gdyż kompletnie nie mam pojęcia na ten temat, bo zawsze jeżdziłem dieslami. Z tego powodu chciałem prosić o pomoc kogoś, kto ma o tym pojęcie. Poniżej zamieszczam tekst, który przygotował wymieniony kolega. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

" Przymierzam sie do kupna mercedesa w123 280ce i zamontowania w nim instalacji lpg. Przeprowadzilem maly wywiad i niestety okazalo sie ze wiekszosc warsztatow niepoleca instalacji lpg do tego rodzaju silnika.
Podobno silnik ten jest obslugiwany przez wtrysk bosch k-jetronic i nie posiada sondy lambda - z tego powodu mozliwa jest instalacja tylko pierwszej generacji lpg a co zatym idzie bardzo wysokie prawdobodobienstwo ze "strzal" w kolektor uszkodzi delikatny w tym samochodzie przeplywomierz powietrza i generalnie nie ma przed tym zabezpieczenia.
Jako ze instalacja lpg pozwoli mi zaoszczedzic naprawde sporo pieniedzy chcialbym zweryfikowac kilka informacji.
Generalnie wszystko zalezy od nieszczesnej sondy lambdy wiec podstawowe pytanie:
Czy istnieje wersja tego samochodu posiadajaca ten czujnik ? lub Czy tytulowe auto z systemem wtrysku k-jetronic posiada sonde lambda ?
Pytania pomocne w rozwianiu niektorych moich watpliwosci.
a) Czy w mercedesach w123 280ce byly montowane rowniez wtryski KE-jetronic ? i czy mozliwa jest zmiana wtrysku z k-jetronic na ke-jetronic ?
b) slyszalem ze jak samochod ma sonde lambda to musi posiadac katalizator ale czy dziala to rowniez wspak ? w senie czy samochod z katalizatorem musi posiadac lambde ?(pytam poniewaz widzialem interesujace mnie auta z katalizatorem wiec odp na to pytanie rozwialoby czesc watpliwosci)
c) Dowiedzialem sie ze moj problem moglaby rozwiazac instalacja samej lambdy ktora w tym przypadku bylaby odpowiedzialna tylko za dobor mieszanki gazu - jak dobrac odpowiedni czujnik ? ponoc lambdy z 4 kablami(posiadajace wlasna grzalke) lepjej sie w tym przypadku sprawdzaja i jak dokonac prawidlowej instalacji poniewaz samo gniazdo mozna wyciac z innego samochodu na zlomie ale z tego co mi wiadmowo do prawidlowego funkcjonowania czujnik ten potrzebuje odpowiedniej temperatury i cisnienia wiec moze ktos sie orientuje jak do tego sie zabrac ?"
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Wojtek

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

ja mam taki silnik z instalacją lpg i wraz z instalacją zamontowałem sondę lambda po prostu i jest ok. poszperaj w archuwim jest tego tam sporo

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00