MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 1:09 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

A jednak reduktor nie padł ;) Miałem ostatnio problem z instalacja gazową w W123 230E. Sprawdzanie instalacji elektrycznej, filterek gazu, wizyta u fachowca (czy na pewno nim był ?). Okazało się że poluzowała się śruba regulacyjna reduktora (na tyle, że dziwie się że nie wypadła). Mam teraz pytanie, ustawiłem mniejwięcej tą śrubkę w takim położeniu jak była bo kiedyś oznaczyłem to sobie. Ale czy jak wkręcam to zubażam mieszankę czy wzbogacam ?
Nie znam przekroju reduktora, a nie chce go dopalić. Mam teraz śrube wkręconą na ok 1 obrotu więc płytko- samochód ma kopa i chodzi lecz nie odpala za pierwszym tak jak na benzynie ( uboga mieszanka ?)- silnik rozgrzany. Stąd pytanie o wkręcanie śruby.
Dzieki za sugestie.
Piotr z białego Mesia 8)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Ja bym Ci proponował pojechac na nalizator spalin i ustawic to porządnie a nie na oko ui słuch....

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ta sruba nie ma regulacji 360 stopni tylko jest regulowana jak normalna sruba... nie rozumiem co ci da zaznaczenie pozycji wkretaka jesli mozesz miec ustawione kilka obrotów glebiej lub plycej... tylko analizator i wtedy po ustawieniu na analizatorze mozesz sobie odtlumic pol obrotu czy caly obrot (zeby mial lepszego kopa) lub stlumic jeszcze bardziej niz masz(zeby byl oszczedniejszy) ale to moze skutkowac wystrzalami wiec nie radze tlumic bardziej niz wykaze analizator

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tą śrubą regulujesz wstępne ugięcie spręzyny która znajduje się pod dźwignią od zaworu fazy lotnej. Zmieniając jej pozycję regulujesz skład na wolnych obrotach, a także podczas wkręcania się na obroty. Jak widzę gazowników którzy trzymają samochóg na równych obrotach np. 3000RPM i obsrewując analizator kręcą po 1/4 obrotu, to mi się śmiać chce. Od tego jest register [puke4] , albo silniczek krokowy. Co ci da kręcenie śrubą, jeśli membrana wychyliła się już o stałą wartość, a przy tym wychyleniu zmiana naprężenia wstępnego tej spręzyny nie ma już znaczenia. W ten sposób można tylko spiepszyć skład mieszanki na wolnych obrotach.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00