MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 12:23 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

zawsze mnie to zastanawiało czy da sie włożyć do w123 2.3 E 83r silnik z czegos innego bo prawde mówiąc mój ma 360 tyś i jest z gazem ( nie wiem ile ma gaz kupiłem go z gazem) zaczyna sie stukot na dole silnika tak pomiędzy skrzynia a silnikiem zawory zaczynaja grać a na dodatek jak puszczam sprzegło to jest takie głośne YYYYYYYYYYY. jak bede mial kamere to wam to nagram a zakochałęm sie w tym aucie i nie chce go sprzedawac :(

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Silnik o którym piszesz to M-102, było około 20 różnych odmian , wersji czy rodzajów,Twój to 980 .Łącznie z dwoma produkowanymi do Australii.

Spokojnie można ten silnik wstawić do 123 biorąc go z 124 czy 201 czy jaki tam jest akurat pod ręką :)

Ja wstawiłem silnik z 84 montowany w w-201 do w-123 i różnił się tylko kołami pasowymi, był z wtryskiem założyłem gaźnik, mój stary miał gaźnik.
Sam silnik bez osprzętu pasuje spokojnie dwu litrowy i 2300.
Można tez zmienić układ zasilania z wtrysku na gaźnik, odwrotnie raczej też ale nie widziałem.
Mój 230E na lpg przejechał około 110 000 i jak na razie jeździ całkiem fajnie:)

Tytuł:
wiarus senior

Witam
THC pisze:
Można tez zmienić układ zasilania z wtrysku na gaźnik, odwrotnie raczej też ale nie widziałem.

Tak ale jeśli chcesz zmienić z Gaźnika na wtrysk musisz dać głowicęod wtrysku ;) (średnica kanałów dol./wyl.-mieszanka)
Stuwka pisze:
360 tyś

Ja piórkuję dopiero dotarty :o
Stuwka pisze:
stukot na dole silnika tak pomiędzy skrzynia a silnikiem

może się łożysko igiełkowe na wale rozsypuje (podpiera wałek sprzęgłowy)
Stuwka pisze:
jak puszczam sprzegło to jest takie głośne YYYYYYYYYYY

łożysko oporowe sprzęgła do wymiany
Stuwka pisze:
zawory zaczynaja grać

Ten motor nie ma samoregulatorów więc się same nie ustawią - gnaj do mechaniora [zlosnik]
pozdro

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Wojtyla pisze:
Ten motor nie ma samoregulatorów więc się same nie ustawią - gnaj do mechaniora [zlosnik]
pozdro

Jak jest z M-102? Raz słyszę , żę tam jest regulacja hydrauliczna, a raz że nie ma, mam na myśli 980.
W 920 na pewno trzeba było samemu ustawiać, w 980 też?

Tytuł:
wiarus senior

Witam
THC pisze:
Jak jest z M-102? Raz słyszę , żę tam jest regulacja hydrauliczna, a raz że nie ma, mam na myśli 980.
W 920 na pewno trzeba było samemu ustawiać, w 980 też?

napiszę tak dla wszystkich M 102:
Jeżeli chcemy sprawdzić czy goła głowica jest dla silnika z samoregulacją zaworów, to nie może mieć taj jak dla regulacji ręcznej otworów kanału olejowego na ostatniej podporze wałka rożrządu (ręczna regulacja ma tam dwa otwory olejowe)
ponadto dla rozróżnienia głowic są stosowane "kły" na tylnej ściance głowicy i tak:
1 kieł silnik z wtryskiem
2 kły silnik gaźnikowy
Ale wystarczy odkręcić korek wlewu oleju i zerknąć czy są śruby regulacyjne jeśli tak - regulacja ręczna jeśli widać dźwigienki z talerzykami - samoregulatory
Z samoregulatorami jest jak z gaźnikami były stosowane w różnych latach i niekoniecznie regulacja ręczna przeszła do lamusa w latach '80 tych tak jak i gaźnik, który był też stosowany w 124.
pozdro

Tytuł:
swój chłop

Witam
Może nie jest problem podmienić silnik M102 pochodzący z 124 czy 201 jeśli przewidzi się pewne niewielkie utrudnienia.
Do uwag jakie koledzy wyżej napisali dołożyć trzeba przełożenie łap silnika i nieco przeróbki z wydechem bo kolektory wydechowe w silniku jaki był w 123 miały układ pionowego zejścia pod podłogę. U mnie przy zamianie na silnik pochodzący od 201, silnik 1,8, złącze kolektorów wydechowych miało poziomy układ.
Taki jeszcze mały problem będzie z podłączeniem przewodów wspomagania bo średnice gwintów w nowszych pompach są mniejsze.
No i w przypadku silnika na wtrysku nieco zabawy ze sterowaniem. W moim przypadku został przełożony układ wtrysku od starego silnika.
Jeszcze taka być może istotna sprawa, czy razem ze skrzynią czy bez bo może się okazać że średnica wałka wymusi również pozostawienie starego docisku.
To takie drobne uwagi, zauważone w trakcie zamiany silnika u mnie w beczce też w wersji 2,3 i podobnego rocznika
Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00