MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 11:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam serdecznie, juz kiedys sie witałem jezdząc "Tatową" 190-tką, więc nie będę sie powtarzał. Kupiłem w 123, zrobie opis i wrzuce fotki jak znajde czas, teraz musze pare rzeczy ogarnąć. Niby pierdółka ale mnie denerwuje- chodzi o mechanizm zmiany biegów, zaraz pod mieszkiem skórzanym jest taki mały mechanizm, który hałasuje dość specyficznym dźwiękiem. Wsteczny, jedynka i dwójka wchodzą cichutko a trzy i cztery słychac wyraźny "jęk". Nie słychac tego w skrzyni i nigdzie w "środku" tylko zaraz pod mieszkiem, jest tam jakas sprężyna? element ktory sie wyrabia? Jeśli ktos mial taki problem bądź wie co tak mnie drażni to prosze o podpowiedź. Pozdrawiam gorąco

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sprężyna jest, polecam wykręcić i rozebrać, jednak uważnie tak by wszystko było później we właściwej pozycji, we właściwym miejscu!!

Sprężyna jest i polecam całość dobrze wyczyścić i nasmarować jakimś mazidłem, ew. doraźnie popsikać WD-40, a najlepiej smarem teflonowym w spray'u i to bez rozbierania całości. Mój przestał "hałasować" ;)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

dzieki za tak szybką odpowiedź, całą gałke wiem jak zdjąc i zostaje ten mechanizm przykręcony na bodaj cztery srubki 8. jak to odkręce zeby wyczyścic i nasmarowac to nic sie nie przestawi? chodzi mi o cięgna do skrzyni ? nigdy podobnej rzeczy nie robiłem wiec nie wiem czy spokojnie rozkręcac czy czychają na mnie jakies pułapk? Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Oznacz cięgła, który do odpowiedniego "wąsa" i odepnij (uwaga na zapinki, mogą pęknąć ze starości) potem czyść, rozbieraj ;)

Tylko tak jak mówię, trzymaj porządek i dokładnie rozłóż wszystko tak byś potem to złożył jak w instrukcji, ja sobie zrobiłem bajzel i do dzisiaj nie wiem czy dobrze złożyłem [zlosnik]

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

to to jest az takie skomplikowane? Po odkręceniu tych czterech śrubek ostrożnie wyciągać? Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No to nie, dopiero jak to rozkręcisz później.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

odkręciłęm dzis ten mechanizm plastikowy, i okazalo sie ze piszczały/jęczały gumowe przekladki miedzy tymi ciegnami od skrzyni, wd-40 spsikalem to dokladnie. Kiedys to wyjme i zrobie generalne smarowanie itd.

ps tak z ciekawosci to ak to wyjąłes? bo ja nie wyciągnąłęm tylk odo pewnego momentu a dalej juz mi ten otwor w tunelu srodkowym przeszkadzal, zeby wyciągnąc to wyzej to trzeba rozpiąć te cięgna? pozdrawiam i dzieki za pomoc

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No musisz cięgna odpiąć, nie ma siły :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00