Marv pisze:
Czujniki ABS sa na piastacha a nie na kołach, więc zmiana kół nie ma wpływu na sam układ. Skoro się pali kontrolka to znaczy, że uklad wykrył awarię i się sam wyłączył (przynajmniej powinien) sygnalizując Ci to poprzez zapalona kontrolkę. Pamiętaj, że prędkość obwodowa kół jest obliczona z iloczynu prędkości kątowej (zgarnianej przez czunik ABSu na piaście) i promienia dynamicznego koła ustawionego w sterowniku. Więc jeśli masz nowe koła o innych wymiarach sterownik błędnie oblicza prędkość kół jak i prędkość odniesienie pojazdu. Jakbyś dobrał tak opony żeby promień dalej był ten sam to nie powinno być problemu, choć i tak dziwne, że taki stary układ się wyłączył.
Nie zgodze się z ani jednym twoim zdaniem. U mnie zimą są 185/70/14 a latem 215/55/16 i jakoś ABS działa a promień tych kół jest inny jak miałem różne opony tak jak
kubol to hamowanie było nie do przewidzenia i w najmniej dogodnym momencie układ się odmawiał współpracy. Słyszałem że w nowych mercedesach bardziej zużyty bieżnik jednego z kół powoduje odłączenie ABSu.
Moja rada to albo poszukaj innych opon najlepiej w takim samym rozmiarze każda lub wyciągnij bezpiecznik a jeśli denerwuje cię kontrolka to wyciągnij żarówke
To są hamulce, a nie elektryczna szyba żeby tu coś rzeźbić.