MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 10:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam. POdlaczam sie do wątku i prosze o pare rad/informacji
Jakis czas temu dorwalem "dobry dyfer" cichutki, bez luzow itd. Po przejechaniu ok 500km obluzowaly sie satelity w koszu. Nie wiem jak to jest mozliwe ale stalo sie :/ Mam teraz w sumie 3 mosty, jeden na rozebranie zeby poznac jego budowe [zlosnikz] , drugi jako dawca kosza ( z pokrywkami), i 3 ten ktory sie zmielil (z siegerami). Problem polega na tym ze ktos wczesniej napisal ze byly 2 rodzaje koszow. Czy wiec mozliwa jest zamiana tych koszow - wlozenie kosza z mostu z uszczelniaczmi montowanymi na sruby do mostu z siegerami. Jak po takim zabiegu wyglada sprawa zazebiania sie kola talerzowego z kolem zebatym na walku atakujacym?? Pozostaje takze sprawa odpowiedniego napięcia łożysk stozkowych, poprzez podkladni dystansowe, ktore z kolei wplywaja wlasnie na zazebienie....

Jesli ktoś przeprowadzał taką operację to proszę o rady [wstyd]

Jak juz bede mial dzialajacy zlozony most chcialbym tez zajac sie polosiami, i zamontowac od razu caly komplet tak zeby o nim zapomniec. Mam w pownicy pare kompletow polosi, kazda niby byla dobra, ale po jej zalozeniu okazywalo sie ze i tak stuka i tak....Jakie jest rozsadne rozwiazanie tego problemu?? Zamienniki, regeneracja ?? Jakiego rzędu są to koszty?

VW Golf II 1.6D '89 "Nieoszlifowany Diament"

Tytuł:
Klubowicz

dobrzan pisze:
Standard... nieruszana polos jest zdradliwa jak cholera bo wlasnie w reku jest ciasna i super a po wlozeniu okazuje sie ze moze byc szrotem...

Trzebaby byc chyba Herkulesem, aby sprawdzic polos w reku [zlosnik] Hruscik ma racje, czesto winna jest piasta, ale wtedy najczesciej puka przy manewrowaniu, a nie jezdzie ze stala predkoscia.

Tytuł:
swój chłop

Kosze w zaleznosci od obudow nie sa wymienne, musza byc tego samego typu. Do kosza przykrecasz kolo talerzowe i wkladasz tak samo jak bylo z tymi samymi podkadkami regulacyjnymi i w godzine masz lux dyfer (przynajmniej u mnie tak wyszło), chociaz moze wymagac dodatkowej regulacji.
PS. Instrukcje kłamią ze to element nienaprawialny, poprostu brak fachowców, przekładnia jak kazda inna :)

GAZ-67B
59r. Jawa 250 typ 353

Tytuł:
swój chłop

Witam ja mam do czynienia z regenerowanymi półosiami. Handluja nimi na najbardziej znanym szrocie z beczkami w Łodzi.
2 lata temu taka półoś kosztowała coś koło 180 pln, a regeneracja to wymiana osłon gumowych oraz kulek w środku, byłem nawet u gościa w warsztacie, gdzie ta regeneracja sie odbywa i sterta złomu robiła wrażenie. Pokazał mi tez jak on sprawdza półoś i przyznam racje że nie do sie kupić dobrej używanej półosi. Jeżeli chcesz to mam w garażu 4 półosie które do końca jężdzily albo mogę pomóc Ci w kupieniu tych regenerowanych. 4 lata temu kupiłem 2 takie po regeneracji i powiem że dobrze sie spisywały. Teraz znowu jedna półos sie odzywa i tez załoze te regenerowane.

PS było już o tym..... :evil:

Tytuł:
wiarus junior

SKOWRON pisze:
może to głupie ale podniosłem samochód, wlazłem do kanału i lekko kręcąc kołem nagrałem filmik z niepokojącym mnie dzwiękiem. Jak ktoś ma ochotę obejrzeć/posłuchać i pomóc mi to mogę podesłać film na maila (waży ok.14Mb) Styukanie zdecydowanie dochodzi z przegubu od strony dyfra.

Jesli jeszcze nie wymieniłes pół osi to moge cos doradzić bo miałem identyczny objaw , u mnie stukanie narastało wraz ze wzrostem prędkości czy odpuszcaniem pedału gazu, rozwiazałęm to tak ze po zdjeciu osłony gumowej nie było wogóle smaru czy oleju jednym słowem była susza wiec wcisnąłem tyle smaru (towotu) ile sie dało i problem znikł.

Pozdro

Tytuł:
swój chłop

Potwierdzam, mialem podobny problem z suchym przegubem. Strzelal jakby ktos mlotkiem walil w most. Po zalaniu olejem wszystko wrocilo do normy.

Tytuł:
wiarus senior

to takie leczenie u mnie zastosowali ze sworzniem... nowy po wymianie trzeszczał jak posrany!!!!
kumpel mechanik wziął strzykawkę coś tam gdzieś w ten sworzeń wstrzyknał i zapomniałem że mam sworzeń w aucie :)
czasem troche smatu pomaga :)

W124 E250D 93
W124 230E 85 LPG ex
W201 200E 85 LPG ex
W123 200D 79 ex

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja miałem to samo w coupe pukanie narastało ze wzrostem prędkości przy ruszaniu czasami mocniej strzeliło.
Przyczyna wywalony przegub przy moście... nie wiem jak to jest w 123 ale do 124 kupiłem używkę za 100 i po wymianie jest cisza i spokój.
Przegub teoretycznie jest rozbieralny tylko czy jest sens bawić sie w takie sprawy ?
Pozdrawiam

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop

przegub przy moscie rozbieralny ? ten gumowy ? nowy oryginal wstawilem od 124 do beczki placilem ok 150 zl

84r. W123 230e +lpg

76r. W123 240D

GAZ-67B

59r. Jawa 250 typ 353

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witajcie!
Odświerzam temat bo i mnie naszła chęć rozprawienia się totalnego z półosiami, po tym jak w drodze do Zakopca i cały powórt jedna z nich przekrzykiwała mi radio i pasażerów. Oględziny w warsztacie wskazują na brak luzów osiowych przegubów w obydwu półosiach, przeguby są całe (jeszcze).
Plan nr 1 to wymiana na używki z nowymi manszetami. Z 9 półosiek znalezionych w piwnicy 2 nawet rokują nadzije tj brak wyczuwalnych luzów poprzecznych przegubów i swobodna praca wzdłuż, nie mniej boje się że znów posłuży to 2 lata i coś padnie.
Plan nr 2 szukać zamienników, regeneratów itp i tu byłbym wdzięczny za namiary (w okolicy i Warszawie) bo przyznam się że nic nie znam.
Ktoś ma jakieś inne propozycje? ASO odpada - ca2000 zł półoś w stanie surowym tzn bez manszet a samych przegubów nie ma [szalone]

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus senior

Witam
MAD_ADAS pisze:
przegub przy moscie rozbieralny ?

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/1212560364_1.jpg
Półoś jest prętem zakończonym wielowypustami z obu stron
Maniek pisze:
Ktoś ma jakieś inne propozycje?

Załaduj smar pod osłony i pokręć się autem po mieście niech się rozprowadzi później sięweźmiesz za wymianę ;)
pozdro

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00