MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 7:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: nadkola
swój chłop

Witam. czy warto kupowac plastikowe nadkola??? jak tak to jakie i gzdie tego szukac

Tytuł:
wiarus junior

Jak samochód jest używany tylko w odpowiedniej ( dla samochodów ) porze roku, to fabryczne zabezpieczenia powinny wystarczyć. Ja założyłem wszystkie cztery nadkola, ponieważ samochód był kupiony z przeznaczeniem do jeżdżenia na co dzień; również zimą. Są różni producenci nadkoli i bardzo różna ich jakość. Niewielkie niedokładności można dopasować, doginając nadkole, po podgrzaniu opalarką.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

karolmar pisze:
czy warto kupowac

Warto.Mieszanina wody z piachem nie penetruje wszystkiego, syf nie odkłada sie w zakamarkach, a przedewszystkim zabezpieczenia antykorozyjne, którymi jest wysmarowane wnetrze nadkola pozostają na dłużej. Uważam nawet,ze nieoryginalne tzw. pełne nadkola są skuteczniejsze niż te fabrycznie montowane w W123.

karolmar pisze:
jakie

Sa dwa rodzaje tworzywa z ktorych widziałem nadkola do beczki. Jest takie cienkie, które najczesciej nie przezywa jednego sezonu a jego grubośc nie przekracza milimetra. Te lepsze maja grubośc około 2/2,5 mm. Poza tym poszukaj nadkoli,które mają zapinki dociskające zewnętrzną część nadkola do rantu błotnika - nie bedziesz musiał wiercić.
Krzywiznę nadkola plastikowego dopasujesz do rantu błotnika podgrzewając je opalarką. Jakbys montował,to pamiętaj,zeby uszczelnić łączenie nadkola z błotnikiem jakąś masą uszczelniającą,byle nie sylikonową ( moze być kit dekarski ).

Pzdr!

Tytuł:
wiarus junior

Z wszystkim się zgadzam, ale nawet "nadkola do montażu bez wiercenia" musiałem dopasowywać opalarką. Bez wiercenia się nie obyło ; po prostu nie chciały się trzymać na całej długości krawędzi blotnika. Wiercąc, usuwałem wióry, zabezpieczałem otwory i blachowkręty antykorozyjnie. Jedną zimę już przejeżdziłem - nic się nie dzieje. Może ktoś ma jeszcze inne sposoby ?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jest bandycka,ale z tego co widziałem skuteczna metoda montazu nadkoli na ...klej do szyb [zlosnik] Klej podczas teżenia zmniejsza swoją objętość i dociaga szybę ( nadkole ). Ja tez mam wiercone nadkola i co gorsza poprzedni własciciel przykrecił je... Nidawkrętami. Wygląda to tak dramatycznie,ze musze przed ta zimą zmienić nadkola i rozważam wyłacznie patenty pozwalajace na unikniecie wiercenia. Jeśli nie znajde odpowiednich nadkoli,to pewnie bede musiał wiercić,ale tym razem zrobie to tak jak być powinno,czyli blachowkręt cynkowany z płaskim łbem, wpuszczony w nadkole na tyle,zeby nie wystawał.

Tytuł:
wiarus junior

Oczywiście, że wkręty muszą być cynkowane. Ja wywiercone otwory malowałem, a oprócz tego malowałem czymś blachowkręty bezpośrednio przed wkręceniem. To "coś" to chyba był środek do stosowania przy łączeniu blach. Nie pamiętam nazwy. Po zimie i teraz przed następną sprawdzałem okolice wkrętów i nic ( jeszcze ) nie muszę uzupełniać.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00