MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 11, 2025 1:34 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Nabyłem w końcu tylną klapę do swojego kombiaka.
Idealna nie jest i trzeba ją trochę podratować/dopieścić. Stad moje pytania. Jak powinno wyglądać przyzwoite przygotowanie elementu do lakierowania.

Punkt pierwszy wiadomo, dokładne usunięcie rdzy. Rdza jest na szczęście tylko powierzchowna i sama blacha jest bez ubytków.

I teraz - słyszałem o czymś takim jak cynkowanie ale czy da się to wykonać w warunkach przydomowego garażu?.

Co jest potrzebne, jak nałożyć warstwę cynku, jakimi narzędziami ??

Co później - czy farba antykorozyjna i podkład czy od razu podkład?

Wszystkie pytania spowodowane są po prostu brakiem gotówki i spowodowaną tym koniecznością wykonania samemu przygotowania do lakierowania.

Wyprzedzaj, wyprzedzaj - Twoje nerki uratują komuś życie !!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jest kilka metod cynkowania blachy, ale żadnej z nich nie jesteś w stanie zastosować w garażu. Także cynk w spraju należy postawić na tej samej półce co hammerite i poxylinę.

Element odrdzewiony, najlepiej poprzez wypiaskowanie (w twoim przypadku miejscowe) powinienneś zagruntować dobrym środkiem, a jeśli to konieczne wypełnić i obrobić. Zajrzyj do działu /8, gdzie marcin280e gruntował ostatnio 250CE.

Jeśli klapa jest tak dobra jak piszesz, nie zapomnij nalać czegoś do jej wnętrza. Nawet najtańszy preparat będzie lepszy niż suche resztki oryginalnej konserwacji.

Tytuł:
wiarus junior

Ja bym nie cynkował. Tym bardziej przed garażem. Żeby coć pocynkować, trzeba najpierw usunąć wszystkie warstwy lakiernicze, wytrawić blachę, wypłukać itd. W czym to robić przed garażem ? Jak nie usunie się środków trawiących z wszystkich zakamarków (zagięcia blach), to tam się zacznie dewastacja. W warunkach domowych możesz oczyścić mechanicznie pokrywę. Są środki, wchodzące w reakcję z rdzą . Zatrzymują proces korozji i można na tym malować. Sprawdż w kilku hurtowniach z farbami , co polecają i będziesz mógł wybrać coś dla siebie. Na pewno jeszcze inni coć podpowiedzą. Powodzenia :oops:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja tez bym olał cynkowanie. Daj klapę do piaskowania, chyba,ze jesteś w stanie sam metodami garażowymi usunąć rdzę.Braki w blasze łatamy tylko blachą, nie Dziennikiem Łodzkim z żywicą ;)

Nastepnie "kup pan" sobie Cortanin F ( Organika Łódź ) - zatrzymuje procesy korozyjne w miejscach juz zaatakowanych, których nie mozna dokładnie doczyścić ( łączenia blach, zakamary etc. ). Potem pomaluj całość podkładem antykorozyjnym. Tak zabezpieczoną powierzchnię możesz wyszpachlować gdzie trzeba. Wyszpachlowaną klapę pryśnij podkłądem pod lakier, lakierem bazowym i w końcu klarem :)

Powodzenia. Jakbys potrzebował pomocy na miejscu,to PW.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00