Witam
W ramach poszukiwania taniego i ekonomicznego auta rodzinnego, strzeliliśmy sobie z moją ukochaną "Alfonsa z Hamburga" czyli 280 SE z 1979. Taki zielony z Płocka, na dresrolkach - już zdjęte, są chętni?
Jak na razie jesteśmy zachwyceni, a od czasu gdy zapytałem dla żartu w ASO o NOWĄ przekładnie kierowniczą, cena każdej innej części zamiennej będzie dla mnie po prostu puchem marnym i drobnostką

Ala jak widać po podpisie stare trupy to nasze życie, natomiast SE jest naszym pierwszym Marcepanem.
Jeździ elegancko, choć lekko tłucze zawiechami i ma luz w przekładni. Do tego telepie się na wolnych na gazie, ale stawiam na regulacje. Poprzedni właściciel miał zwyczaj na światłach wrzucać na N "żeby się skrzynia nie męczyła" więc go nie wnerwiało, że prawie gaśnie.
To co pod maską mniej więcej zgadza się z tym, co w dowodzie, choć wg. opisanej na forum rozpiski powinien to być manual, a jest automat. Dość dziwny jest też nr kolejny nadwozia wg tego VIN, bo 000915. Trochę nisko jak na przedostatni rok produkcji
Ale w mechanice będziemy dłubać, natomiast co ważne jest zadbany w środku i w zasadzie w 99% kompletny jeśli chodzi o pierdoły i ozdobniki + w zasadzie prawie wszystko działa, a to już coś. Wypastowany wygląda ślicznie, a po cholerę psuć sobie gwiazdkę (na masce) i zaglądać w zimie pod dywaniki - zajrzymy na wiosnę
Szybkie pierwsze pytanie - od dawna jeżdże automatem, ale każda firma ma troche po swojemu. Wiem, że wg Pism 280 SE powinien mieć automat 4-biegowy. Wiem, że MB mają zwyczaj odpalalać z II biegu. Poprzednik twierdził, że ta skrzynia ma trzy biegi - może właśnie dlatego

A ja się jakoś doliczyć nie mogę
Ale - w W126 np. mozna go do startu z 1 zmusić lewarem (szumna opcja "sport"). A jak to wygląda w W116? I co akurat w przypadku tej skrzyni Merc rozumie przez położenia "S" i "L", bo tylko takowe mamy?
Czy możliwy jest "szczepan" skrzyni III-biegowej do 280 SE i jak to sprawdzić?
To na dobry początek, będę marudził dalej w miarę odkrywania nowych ciekawostek. Aha... nadal nie wiem o co cho z "elektrycznie ustawianymi swiatłami" ale jakieś pokrętło ma - nie sprawdzałem czy działa.
Nie udało nam się także dojść, jak się włącza ogrzewanie tylnej szyby i światła przeciwmgielne... Tak jakoś zapomnieliśmy zapytać kupując

Tak to jest jak się sercem kupuje, a nie miernikiem grubości lakieru

Tzn ja bym dłubał, ale żona kazała brać i już
Gab