MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 11:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

No wiec szczerze mówiąc nawet nie wiem jak to nazwać :lol: ale potrzebuje zdjąć ten kawałek plastiku pokryty materiałem do którego są przymocowane miedzy innymi osłonki przeciwsłoneczne, rożnie wpisywałem w wyszukiwarce ale nie znalazłem tego a myślę ze ktoś z was już to demontował [zlosnik] interesuje mnie również jak są przymocowane gumowe węże do odpływów szyberdachu, w ramie szybra są jakieś stalowe króćce na które są naciągnięte te węże, są jakieś obejmy na nich czy jak to wygląda?? pisze bo ostatnio w Łodzi mieliśmy oberwanie chmury, ale takie naprawdę potężne, auta jechały 10 km/h lub stały bo po prostu się nie dało jechać i po jakimś czasie jak wsiadłem do auta to po lewej kapnęły mi ze 2-3 krople wody i zauważyłem ze na osłonie słupka i desce jest ślad wody i z języka do otwierania maski skapnęło parę kropelek, do tej pory nawet w spore deszcze nigdy nie miałem problemu z woda w aucie (co prawda jeszcze takiego oberwania chmury w beczce nie przeżyłem). Więc na drugi dzień jak była ładna pogoda to lałem wodę i na zamknięty szyber (z węża wiec nie żałowałem) i jak był otwarty to w sam odpływ po lewej i nigdzie woda się nie pokazała (wszystko ładnie odpływem spływało pod zawias drzwi, wiec tak jak powinno) wiec czy jest możliwe ze z powodu tak dużego opadu cześć wody po prostu nie zdążyła odpłynąć odpływem i te parę kropelek się polało??

ps. na słupku, desce ani osłonie nie ma żadnych śladów żeby kiedykolwiek tam woda płynęła, odpływy mam na pewno drożne, jedyne co to to ze wężyk jest nieco przygnieciony w miejscu łączenia osłonki słupka i "tego czegoś" nad szyba, no ale to chyba normalne bo tam jest po prostu ciasno (oczywiście nie jest on zgnieciony, tylko zwężony :P)

ps2. w tym wężyku, jak go naciskałem żeby sprawdzić czy nie sparciał w środku jest taka tak jakby twarda plastikowa tasiemka, jak mniemam to to jest normalne i ma zapobiegać zaginaniu węża??

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 8874486
Aby zdjąć panel nad przednią szybą musisz:

1. Odkręcić osłony przeciwsłoneczne.
2. Wyrwać lusterko wsteczne (dosłownie), aby to zrobić chwytasz za stopę lusterka i ciągniesz od szyby. Lusterko montowane jest na wcisk.
3. Stopa lusterka jest wciśnięta w przykręcane gniazdo. Po zdjęciu lusterka należy je odkręcić.
4. Zdemontować lampkę oświetlenia kabiny.

Teraz przednia część panelu powinna być luźna, aby go wymontować trzeba przesunąć go do szyby (można przednią część panelu odgiąć trochę w dół). W tylnej części (tam gdzie kończy się panel a zaczyna podsufitka) jest on przymocowany specjalnymi zaczepami do konstrukcji samochodu (przypominają wieszaki łazienkowe), dlatego trzeba ów panel przesuwać do przodu. Trzeba to robić delikatnie, bo zaczepy łatwo się odrywają, ale też łatwo je można potem przykleić do panelu. Nie jest on jak pisałeś plastikowy, tylko z płyty (mniej więcej takiej jak boczki drzwi.)

Co do odpływów, nie pomogę...

w123 300D '76 Wgl co tu robi diesel?

Tytuł:
wiarus junior

W czterech narożnikach, w rejonie słupków są króćce, na które są nałożone wężyki. Rama szyberdachu - to jakby rynna, w której woda sobie pływa. Chwilowa, duża ilość wody w jednym miejscu mogła spowodować przelanie rynny. Tak mi kiedyś zrobili na myjni ręcznej i woda pokapała na siedzenie. Moim zdaniem - to gwałtowna ulewa spowodowała zaciek w Twoim samochodzie, chociaż wężyki mogą być nieco zduszone - warto sprawdzić. Sprawdż jeszcze, czy z tyłu odpływy są drożne ( tapicerka na słupkach ).

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Jak na codzien woda nie leci - lepiej zostaw ;)
U mnie lecialo dosyc sporo i to przy kazdym deszczu, to wyciagalem caly i wyspawywalem te krocce... roboty od cholery, podobno idzie to zrobic bez wyciagania tylnej szyby, ale to juz wyzsza szkola jazdy...

Mam na kompie jeszcze opis + zdjecia - kiedys ktos umiescil na forum taka instrukcje, ale teraz nie potrafie jej juz znalezc nawet przez szukajke, wiec jakbys chcial to napisz, najlepiej na maila.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wielkie dzięki za odpowiedzi, narazie nie mam się tym zamiaru zajmować bo auto niedawno było robione praktycznie od podstaw (2005r) wszystkie odpływy na pewno drożne bo sprawdzam regularnie i dlatego napisałem o mojej jednorazowej przypadłości bo się naprawdę zdziwiłem

Tytuł:
wiarus junior

Mam w swojej beczce szyber elektryczny i go wyciągałem. Faktycznie, jest z tym trochę gimnastyki. Myślę, że u Ciebie na razie nie ma potrzeby tego ruszać. Warto natomiast sprawdzić te cztery odpływy: tylne po zdjęciu tapicerki ze słupków i przednie po zdjęciu panela nad szybą. Jakby tam ciekło (korozja lub uszkodzony lub zduszony wężyk), to będzie widać.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

cześć
ostatnio prawie po każdym deszczu mam wode w aucie, po malutkim deszczu mam jezioro na wycieraczce kierowcy (czasami uda się wylać, czasami rozleje...), po większym deszczu mam mokry cały fotel i bajoro na dole. byłem dziś u speca od szybera a ten mi powiedział żebym przyjechał pod koniec sierpnia :evil: ...

pod domem zdjąłem owiewkę, przeczyściłem troche szyber, posmarowałem prowadnice. następnie polałem troche wody z butelki i odpływy są drożne (leci spod zawiasów, więc chyba ok?)

teraz pytanie: czy mam zdjąc tą przednią część z daszkami przeciwsłonecznymi i tam grzebać? wydaje mi się że stamtąd woda leci, jednak jak leje wode z butelki to tego zjawiska nie ma- tylko jak leje deszcz. any ideas?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

własnie !
ten temat tez mnie intrygowal, ale moze ktos juz to przerabial

mam 2 x 123 i w kazdych z nich cieknie z szyberdachu po stronie prawej, chcialem sie tam dostac jakos i zorientowac jak i co tam jest przyczyna wycieku wody

moze ktos mial juz taki przypadek z cieknaca tylko prawa strona?

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja akurat mem tylko cieknącą lewą.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
własnie !
ten temat tez mnie intrygowal, ale moze ktos juz to przerabial

mam 2 x 123 i w kazdych z nich cieknie z szyberdachu po stronie prawej, chcialem sie tam dostac jakos i zorientowac jak i co tam jest przyczyna wycieku wody

moze ktos mial juz taki przypadek z cieknaca tylko prawa strona?

masz zatkane tylko prawe odpływy, rynienki szybra w żadnym miejscu się nie łącza tzn każda jest oddziela (lewa i prawa) tak wiec jest możliwe ze u ciebie zatkała się tylko prawa, ja bym zaczął od zdjęcia osłony słupka i sprawdził czy masz w dobrym stanie i nie zagięty wężyk (ja tak zrobiłem) jeśli wsio ok to linka i przepychamy [zlosnik] aha, żeby zdjąć ta osłonę słupka to trzeba się trochę namęczyć, siedzi* na 2 klipsach które cholernie ciężko wyjąc (zwłaszcza ten bliżej deski) ale jak ci pękną to nowe kolo 2,5 - 3zl kosztują, wiem bo ja u siebie urwałem :P

*z jednej strony są one wbite w szczelinę miedzy metalem a z drugiej nasunięte na ta osłonę, ale ze nie da się wysunąć tej osłony (albo ja nie wiem jak bo tam nie ma po prostu jak tego ruszyć góra dol) to trzeba je wyciągnąć z tej szczeliny

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00