MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 11:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

PILNE !!
Szukam schematu elektrycznego, 2,3 benzyna z 77 roku na gaźniku .

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Zobaczę wieczorem co mam, do 230E mam na pewno...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
weteran

Miron pisze:
Szukam schematu elektrycznego, 2,3 benzyna z 77 roku na gaźniku .

http://mb.bolinko.org/wis/W123/w123_cd1/ETM/77_230.pdf

Słabo szukasz, bo jest, i to bardzo blisko [szalone].

Ostatnio zmieniony pt kwie 14, 2006 11:56 am przez wojz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

No to wieczór spędzę na przedświątecznych porządkach, zamiast przeszukiwania półki z materiałami...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
swój chłop

Witam
Też poszukuję na różne sposoby schematu instalacji elektrycznej MB123 w wersji benzynowej 230E, silnik M102.980 rok 1984. Poruszanie się po "omacku" po różnych stronach nie przynosi wymiernych rezultatów. Więc jeśli ktoś posiada byłbym wdzięczny za pomoc w znelezieniu.
Nie wiem dlaczego ale jakoś załączony link nie działa. Eksploler, Firefox i Opera nie otworzyły dokumentu.
Może więc na pocztę teodor.s@interia.pl ktoś podeśle ten dokument.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Musisz mieć zainstalowany Acrobat reader.

Tytuł:
swój chłop

Witam
Dzięki Miron. Jest to schemat ideowy i rzeczywiście jego wygląd odbiega od tych do jakich jesteśmy przyzwyczajeni. Wizulanie hyba bardziel odpowiadają schematy takie jak załączone stronie macmerc do wersji diesel. Ja i tak mam problem bo komblinacja budy 123D i silnika M0102 pociągnęła za sobą przebudowę instalacji w komorze silnika i nie bardzo wiem jakie wiązki zostały zmienione czy dołożone. Na pewno musiał dojść moduł zapłonu i dlatego poszukuję schematu do wersji z silnikiem M102 zasilanym mechanicznym wtryskiem. Chyba schemat wersji 123C z silnikiem M102 bardziej byłby przydatny.
Acrobata używam od wielu lat i to nie ten problem. Po prostu niby na początku było jak powinno być tzn. uruchamiało się okienko programu ale nie wyświetlił strony z zawartością.
Wzystkiego najlepszego z okazji świąt dla wszystkich.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Fakt , schemat jest raczej ideowy a ja potrzebuje konkretnie wiedzieć jak jest podłaczenie zapłonu, jaki kabelek gdzie ma byc podłaczony , jak ida kable od rozrusznika. Niestety przerabiam wiązke z diesla na benzyne , moja wiązka która była w benzynie nie nadaje sie bo gdzies zaczeła sie palić i przewody są raczej nie nadajace się. No i nie wiem co to jest , przy cewce coś w rodzaju bezpiecznika ceramicznego , trudno okreslić. Jezeli ktos moze mi tak bardzo konkretnie pomóc to bede bardzo wdzięczny. Może juz ktos przerabiał tak zasilanie elektryczne z diesla na benzynę i wie to bedzie mi łatwiej.
P.S. Tyle pracy a bez samochodu to jak bez ręki :(

Tytuł:
swój chłop

Witam
Fakt, że nie ma opisów do numeracji elementów instalacji można nieco zrekompensować metodoą porównywania z innymi schematami. Główne elementy Takie jak lampy, tablica wskażników, stacyjka, przełącznik świateł, przełącznik w kolumnnie kierownicy, skrzynka bezpieczników, nie różnią się wyglądem na schemacie i zasadą działania od innych wersji. Oznaczenia kolorów przewodów też powinny być zgodne. Punkty masy są chyba też w tych sanych miejscach.
Poza tym jesli Cię interesuje to znalazłem część katalogu z rysunkami zestawieniowymi dla wszystkich typów 123. Jest tego 16,2MB w plikach pdf.
Jest w nim kilka stron pokazujacych przebiegi wiązek instalacji i obrazujących funkcję.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak możesz to po troche poprosze na maila , siadłem i robie schemat , musze dojść co i jak :))

Tytuł:
swój chłop

Wrzuciłem w międzyczasie uprzedzając chyba potrzebę

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dzis wielki dzień , autko skończone, wszystko poskładane, rozruch działa , zapłon jest. Ale co się namordowałem z przerabianiem elektryki z diesla na benzynę to nie zycze nikomu. Elektryk chciał mnie skasowac 300 zł. za dzień roboty a tu niespodzianka zrobiłem sam. Dziękuje Teodorowi za pomoc w schematach , był moment ze chciałem sie poddac ale jest ok . Biała strzała wyrusza na trasy !! [zlosnikz]

P.S. Tak żeby sie upewnić , czy cewka moze sie grzać ?

Tytuł:
swój chłop

Cieszy mnie, że sobie poradziłeś. Potrzeba zawsze jest matką wszelkich wynalazków. Kiedyś kiedy jeszcze niewiele wiedziałem o mechanice potrafiłem rozebrać i złożyć silnik do czeskiego ciągniczak TZ-4K-14 i co najważniejsze uruchomić go. Miałem do tego instrukcję obsługi z katalogiem części. Obecnie kiedyt nie bardzo mam czas grzebać przy swojej beczce wolę oddać do mechanika. Szybciej zrobi a pojazd potrzebny. Braki dokumentacji nie pozwalają samodzielnie brać się do roboty. No może gdybym miał drugi pojad to ryzykowłbym sam.
Co do schematu to nałozyłem jakąś 1/3 część. Jak skończę to postaram się przerobić na jakiś format graficzny pliku umożliwijący odczytanie bez AutoCada.
Co do cewki to raczej nie powinna osiągać wysokich temperatu. Nie znam wartośc dopuszczalnej temperatury pracy. Trzeba by odczytać z danych znamionowych.
Miłej jazdy, Teodor.

Tytuł:
swój chłop

Jeśli interesuje Cię nieco wyraźniejsza wersja schematu do 230 to mogę wysłać przerysowany na podstawie tego skanu co Ci wysłałem. Podaj mi tylko adres wysyłając wiadomość na mój teodor.s@interia.pl. Mam ustawione automatyczne czyszczenie i jak nie zapiszę do książki to po jakimś czasie są usuwane
Schemat robiłem na formacie A2 ale nawet w formacie A3 ma czytelne opisy przewodów i końcówek na elementach. Nie powinno być przekłamań ale nic nie stoi na przeszkodzie by inne oczy przeglądnęły czy nie wkradła się jakaś pomyłka.
W najbliższym czasie będę się starał zrobić opis na zasadzie porówania elemetów identycznych ale ale braknie tych które nie występują w wesji diesel. Jeśli miałbyś oryginalny opis to nieco ułatwiłoby zadanie.
Dla siebie muszę jeszcze zrobić modyfikację dotyczącą wtrysku.
Mam też przerysowany schemat do wersji diesel, ten w wersji podstawowej do 8/80 z opisem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam.. Odswiezam temat..
Czy szanowni koledzy maja moze schemat elektryki do mojej beczki 230TE?
Mam wiazke elektryczna do przelozenia ale wolalbym tego nie robic na oko..
jezeli ktorys z kolegow ma jakas dokumentacje do elektryki tego modelu to bede bardzo wdzieczny.. oczywiscie satysfakcjonuja mnie tez schematy od sedana 230E.. ;-)

Zawsze będę żył już tak..."

MB W210 E230 Elegance '96
ex: MB S123 230TE '82

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00