MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 30, 2025 11:49 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam.

Dzisiaj byłem na małych zakupach u kolegi ROBHEN'a i zakupiłem sobie nowy sterownik nawiewów (środkowy od mocy dmuchawy). Przymierzałem się dzisiaj do rozbiórki panela środkowego ale udało mi się tylko zdjąć same nakładki z niego tzn. idąc od góry ...

1. Wyjąłem maskownicę w której jest pokrętło do regulacji świateł i przycisk ogrzewania szyby.

2. Zdjąłem maskownicę spod pokręteł, odkręcając trzy śruby nakręcane na gwinty pod pokrętłami.

3. Wyjąłem zaślepkę radia.

4. Wymontowałem popielniczkę wraz z ramką.

No i efekt jest taki że dalej nie mogę się dostać do tego sterownika :evil: ... nie mówcie mi tylko że muszę całą deskę ściągać [szalone]

Zabrałem się więc od strony pasażera i zdjąłem osłonę spod deski no ale po lewej jest ścianka oklejona wykładziną i nigdzie nie da się wsadzić ręki.

Myślałem nad demontażem tunelu środkowego ale on idzie przecież przez całe auto aż do tylnej kanapy w jednym kawałku :cry:

Proszę was drodzy koledzy o porady co gdzie dalej mam odkręcać.

Jutro cała niedziela przede mną więc liczę na waszą pomoc... może gdzieś na forum jakaś instrukcja się znajdzie ;)

Tytuł:
wiarus senior

Musisz pociągnąć za pokretła i je wyjąć, pod nimi są nakrętki, bodajże na klucz 24.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Musisz ściągnąć tunel środkowy.

Pozdrawiam <br>Dodano po 2 godzinach. 33 minutach.:<br> Może ten link jeszcze to Ci trochę pomoże

http://www.peachparts.com/Wikka/W123Evaporator

Tytuł:
postmajtek

OK czyli jednak zabawa w demontaż całego tunelu ... 1dno pytanie techniczne.

Czy aby wyjąć tunel środkowy trzeba również wyjmować siedzenia ??

MB W123 300D aut - '83

Tytuł:
wiarus senior

Siedzenia, nie, ale jak masz leniucha musisz go zdemontować.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
postmajtek

Odkręciłem wszystkie śruby mocujące tunel środkowy ale gdzieś coś jeszcze trzyma. Nie mogę go wyciągnąć ze względu na wyoblenie boczków z wykładziny które są jakoś spięte z tunelem (odkręciłem śruby które je trzymają i są luźne ale jakoś nie chcą mnie puścić siedzenia)..

Więc zabrałem sie za wymontowanie siedzenia pasażera. Odkręciłem dwie śruby mocujące szyny na przodzie... oraz tą srubę z tyłu na tunelu środkowym która trzymała taki długi ślizg, który zresztą wyciągnąłem. Siedzenie nie chce wyjść kiedy próbuje wysunąć je maksymalnie do przodu a nie wiem jak odkręcić mocowanie siedzenia z tyłu bo nijak żadnym kluczem dość nie mogę...

Czy gdzies jest jakaś nieznana mi blokada ??

EDIT:

Udało mi się w końcu wyjąć tunel środkowy... wyjałem ładnie sterownik dmuchawy nawiewów celem wymiany na zakupiony od kolegi ROBHEN'a a tu niespodzianka..

Zarówno mój stary jak i ten zakupiony mają zerwaną końcówkę linki w którą wpina się haczyk linki idący dalej w środek auta :evil: :evil: :evil:

Rozebrałem swój sterownik i linka ta wygląda tak że są na niej nawleczone takie małe kuleczki które z kolei dopasowane są do kółeczka z ząbkami wewnątrz sterownika.

Wychodzi na to że muszę taką linke skądś wytrzasnąć. Czy koledzy orientują czy taką linkę da się gdzieś dokupić??? Wieczorem zamieszcze zdjęcia elementu o który mi chodzi.

MB W123 300D aut - '83

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00