MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 1:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam.Mam problem - podczas zwalniania cos w kole zaczyna piszczeć,gwizdać czasem. Jak nacisnę hamulec i zaraz trochę gaz ponownie to przechodzi.
Zauważyłem ostatnio rozgrzane lewe tylne kolo, czyli hamulec(ręczny?)sie zapiekł lub ma inny problem, hamuklec jakby reagował póżniej, głębiej ale nie ściągało jakoś w lewo.
Opróćz tego przy wyrównanej spokojnej jeździe jak che wyrównać koła lekko do prawej, piszczy jakby w układzie kierowniczym .
.Być może to inna usterka w układzie a tamta hamulców jednocześnie?
Czy mogę sam cos zrobić czy oid razui udać się do mechanika?
Zgóry dzięki za poradę.

swój chłop

Witam.
Podobny problem był u mnie: podczas jazdy coś stukało, pukało, piszczało, koło rozgrzewało, przy hamowaniu cichło.
Ponizej: nr 17. (w zaciskach firmy ATE, w bendixach inaczej) jest tzw. zestaw montażowy klocków hamulcowych.

Załącznik:
imageget.php.gif
imageget.php.gif [ 32.87 KiB | Przejrzano 638 razy ]

U mnie tego - nie było ?! No ale teraz jest i jest spokój. Zdejmij koło i zobacz jak to sprawy sie tam mają.

Pozdro

wiarus junior
Awatar użytkownika

Wymienić klocki i sprawdzić czy tłoczki nie są zatarte, poza tym sprawdzić czy nie ma luzu w łożyskach kół i ewentualnie dociągnąć. Koło nie powinno mieć wyczuwalnego luzu- trzeba podnieść samochód, wyjąć klocki i poruszać kołem łapiąc u góry i u dołu. Jeżeli czujesz luz to dokręć nakrętkę na czopie osi aż koło będzie się obracać z trudem a potem poluzuj aż będzie się obracać dość lekko (ok 1/6 obrotu). Przy okazji uzupełnij smar w piaście.

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
moim zdaniem masz dwa problemy. jeden to zatarty tłoczek w zacisku hamulca tylnego- on powoduje nagrzewanie się koła, a tym samym płynu hamulcowego, który traci swoje właściwości i pedał staje się miękki.
drugi ciężko zidentyfikować, bo nie piszesz czy tył/przód. Czy przy kole, czy przy kolumnie itd...
Najpierw zajmij się tym zaciskiem, czyli rozbierz, wyczyść, zmień gumki (zestawy naprawcze) oraz przejrzyj czy trzpienie trzymające klocki nie są zdeformowane przez rdzę. Element nr 17 czyli blaszka też powinna być, ewentualnie trochę inaczej może wyglądać w zależności od producenta.

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

swój chłop

Dzięki,z tym zaciskiem to chyba mas zracje bo ostatnio jak zmieniałem klocki hamulec nie wyglądał najlepiej,był juz dość zżarty.Z tą druga usterką to kwestia układu kierowniczego bo wyraźnie z przodu przy odbiciu kierwonicy lekko w prawo.
Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00