MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 1:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam. Trochę przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedniego tematu który by mi dał jakąś sensowną odpowiedź.

A więc tak, dziś skończyłem przekładać silnik do mojej beczki pojemność 2,4D była i jest włożony również 2,4D, zamieniliśmy trochę osprzętu ze starego silnika do tego co wkładaliśmy było to kolektor ssący, pompa wtryskowa bosch wraz z filtrem paliwa i teraz problem, w poprzedniej beczuni silnik chodził bezproblemowo w tym po odpaleniu co też nie przychodzi za dotknięciem kluczyka ale po chwili zapala i problem polega na tym że ma nie równe obroty oraz strasznie kopci na czarno, więc z tego co się domyślam ma za dużo podawanego paliwa bądź za mało powietrza? Chciał bym abyście polecili mi dobrego specjaliste od ustawiania pomp bądż pomogli w rozwiązaniu problemu.

Z Góry Dziękuje i Pozdrawiam.

swój chłop
Awatar użytkownika

to napisz jeszcze skąd jesteś, bo ja np mogę polecić kogoś w lodzi, rewelacyjny magik od mercedesów :)

postmajtek
Awatar użytkownika

Właśnie zapomniałem dodać tego najważniejszego szczegółu, jestem z pod warszawy, szukam "magików" z wschodniej strony wisły, wawer otwock mińsk mazowiecki itd.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Za wczesny wtrysk. Ustaw wał 26 stopni przed GMP, wymontuj pompę i ustaw ją na znaki na obudowie i wałku( gdzieś na tej stronie powiniem być taki temat) i wkręć z powrotem. Powinno działać

swój chłop
Awatar użytkownika

źle ustawiony zapłon

Mała instrukcja

Cytuj:
Witam.
Jest na to prosty,skuteczny i sprawdzony sposób.
1)ustawiasz wał 24st przed GMP 1-go cylindra
2)ustawiasz pompe w znaki
3)wykręcasz z pompy zaślepke na wysokości wałka i w jej miejsce wkręcasz śrubę blokując wałek
4)wkładasz pompe do silnika tak aby śruby montażowe były pośrodku otworów w pompie
(jeżeli pompa wcześniej pracowała z tym silnikiem i na pompie widać ślady po uprzednim montarzu ustaw na tych śladach)
5) przykręć pompe i odpowietrz układ
6)jeżeli po odpaleniu masz zastrzeżenia do pracy silnka możesz popuścić śruby mocujące pompe i przestawić ją lekko przekręcając
od lub do silnika
W 90% ustawianych pomp punkt 6 nie był konieczny.

EX:
w123 240D `77
w124 E250
w124 250D `91
S203 220cdi lift

Klubowicz
Awatar użytkownika

Grabek dobrze radzi. Jeżeli jednak chciałbyś mimo to oddać samochód do warsztatu, polecam ten zakład:
http://www.w114-115.org.pl/j/index.php? ... 37&t=19941

Co prawda nie jest to wschodnia część Warszawy, jednak z wycieczki powinieneś być zadowolony.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Dobrze Grabek napisał i dokładniej niż ja(26 stopni jest dla silnika 2000 cm) Przekręcając pompę w kierunku silnika przyspieszamy wtrysk, odsuwając od silnika opóźniamy. Na koniec można jeszcze sprawdzić rzeczywisty początek tłoczenia- trzeba odkręcić od pompy przewód pierwszego cylindra i obracać wałem aż w wylocie króćca pompy zacznie się podnosić poziom paliwa(potrzebna jest pomoc drugiej osoby i dobre światło).
P.S. Grabku, a mógłbyś wrzucić fotkę w które miejsce dokładnie trzeba wkręcić śrubę blokującą wałek ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00