kielbik pisze:
ukaniu pisze:
Na płycie sterującej jest tłumik odpowiedzialny za płynne włączanie
Czy sa tez tlumiki odpowiedzialne za poszczegolne zmiany biegow? (pisalem ci kiedys o denerwujacym szarpaniu podczas zmiany 2/3). Czy te tlumiki to spezyny wkrecane z boku plyty sterujacej?
Nie zauważyłem pytania wcześniej.
Tak są z boku w płycie z łumikami - ale nie znalazłem do nich numerów części aby je zamienić na próbę i sprawdzić czy pomaga w przypadku kopania.
Ja w swojej skrzynce mam to samo. Czasem potrafi kopnąć mocno 1-2 i 3-4.
W USA produkują takie zestawy
http://www.superior-transmission.com/Product_Page.cfm?ID=20 Ale one leczą niektóre tylko wady.
Jak rozmawiałem z jednym z fachowców co zjadł zęby na tych skrzyniach to polecał sprawdzić stan sprzęgieł, uszczelek toków i ustawienie wszelakich fabrycznych luzów pomiędzy tłokami a pakietami sprzęgieł czy taśmami hamulców.
O ile kłopot nie wynika np z niedomagań silnika - bo jeśli w jakimś zakresie silnik generuje za mało momentu obrotowego w stosunku do podciśnienia w dolocie to nawet dobra skrzynia będzie kopała. A to czasem wynika np. z nagormadzenia nagaru na zaworach ssących czy ograniczeń/wad w wydechu.
U siebie zjechałem z ciśnieniem modulacji do poziomu w którym kopanie jest prawie znośne - choć czasem jak włączę program 2 i zwalniam a skrzynia umyśli zredukować na 1 to mam kop - to też może wynikać z luzów w dyfrze - dyfer mam do bani. Wpływ luzów w przeniesnieniu napędu jest znaczny jeśl chodzi o szarpanie.