MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 3:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: hak a tabliczka
postmajtek

Witam
mam pytanie czy nasz u, komunikacji zmusza do wymiany tabliczki znamionowej gdy do auta dokłada sie hak? z góry dzieki za info bo mam do kupienia mb i sprzedajacy tak mówi- a oryginalna sobie zachował

Klubowicz
Awatar użytkownika

Tabliczki znamionowej czego? Samochodu czy haka?
Wydział komunikacji nie ma nic do tabliczek. Co innego stacja kontroli pojazdów.
Jeżeli w dowodzie jest wbity hak, to nie ma żadnego problemu, jeżeli nie jest wbity to diagnosta może odmówić wbicia, jak hak nie ma tabliczki homologacyjnej. Przerabiałem to wszystko w swojej QP.

Mercedes - Benz K123 250 Krankenwagen BINZ
Mercedes - Benz W123 300 D "TAXI"

postmajtek

mercedes ma założona tabliczkę zastępczą na pasie przednim a oryginalną sobie zachował

wiarus junior

Jeszcze nie spotkałem przypadku, żeby ktoś zdejmował orginalną tabliczkę i płacił za wykonanie zastępczej. Może ta niby na pamiątkę jest od innego auta ? Sprawdż lepiej dokładnie ten samochód i porównaj numery z tabliczką orginalną i lakierowaną. Możliwe, że to składak.

swój chłop
Awatar użytkownika

A widziałeś tę orginaliną ?
czy właściciel twierdzi że ją przechowuje w banku [hihi]

postmajtek

Sprawa ma sie tak
Kolo kupił auto na wybrzeżu gdzie w dowodzie rej. był wbity hak(4 lata temu).I do tej pory jest ok. Po jakimś czasie robiąc przegląd u siebie diagnosta powiedział że nie ma na tabliczce znamionowej żadnej info na temat haka i załozyli mu zastępczą. Klient zachował oryginalną i zapwewnia że numery na zastępcze, oryginalnej i w komorze silnika są takie same.
Na mój rozum to kazda stacja ma swoje przepisy?
Jeżeli gablota będzie ok- to ściągne zastępczą i założę oryginalą !!
co Wy na to?

wiarus junior

A widział ktoś na tabliczce znamionowej hak holowniczy ? Kupując auto,porównaj numery z zastępczej i z orginalnej i czy są takie same, jak na nadwoziu. Może faktycznie diagnosta wymyślił sobie nowe ZARZĄDZENIE, a auto jest w porządku.

weteran
Awatar użytkownika

no niby coś w tym jest bo ja w swoim 108 jeśli nie miał fabrycznie haku to tam gdzie masa przyczepy było "-----" a jeśli miał hak fabrycznie to była podana masa w tym miejscu.

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżeli numery na zastępczej sa identyczne jak na nadwoziu i w dowodzie,
oraz brak adnotacji w dowodzie że wydano tabliczkę zastępczą ,
To jak najbardziej zamiana z powrotem na orginalna jest pożądana.
Nie mniej nadal nie rozumiem co to może mieć wspólnego z hakiem .
dane takie są także w dowodzie rejestracyjnym w pozycji F3 ,po co więc zmiana tabliczki ????

W ustawie jednak wymaga sie informacji na tabliczce o masie pojazdu z przyczepą :roll:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 31 GRUDNIA 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. Nr 32 poz. 0262)

Załącznik nr 4

WYMAGANIA DOTYCZĄCE TABLICZKI ZNAMIONOWEJ

§ 1.
Tabliczka znamionowa powinna być umieszczona przez producenta albo przez jego upoważnionego przedstawiciela. W przypadku braku tabliczki znamionowej mają zastosowanie odrębne przepisy o tabliczce zastępczej.

§ 2.
1. Tabliczka znamionowa powinna być trwale przymocowana w widocznym i łatwo dostępnym miejscu na części, która nie daje się łatwo usunąć lub wymienić. Powinna ona podawać w sposób czytelny i nieścieralny informacje w następującej kolejności:

1) nazwa producenta (marka);

2) numer świadectwa homologacji typu pojazdu;

3) numer identyfikacyjny pojazdu VIN, a w razie jego braku - rozpoznawczy numer podwozia/nadwozia pojazdu;

4) dopuszczalna masa całkowita pojazdu, a w przypadku motocykli i motorowerów zamiast dopuszczalnej masy całkowitej poziom hałasu zewnętrznego na postoju w dB (A) przy prędkości obrotowej wyrażonej w obr/min;

5) dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów w przypadku pojazdu samochodowego przeznaczonego do ciągnięcia przyczepy;

6) dopuszczalne obciążenia osi podane w kolejności od przodu do tyłu;

7) w przypadku naczepy, dopuszczalne obciążenie pionowe na urządzenie sprzęgające;

8 ) jeżeli wartości maksymalne mas i obciążeń są większe niż dopuszczalne, to należy podawać również te wartości; dane powinny być wówczas podane w dwóch kolumnach: dopuszczalne - po lewej i maksymalne - po prawej stronie;

9) producent może podać dodatkowe dane, zamieszczając je poniżej lub obok, poza wyraźnie zaznaczonym prostokątem zawierającym jedynie dane przewidziane w pkt 1-8.

2. W przypadku motocykli i motorowerów obowiązuje podanie danych wymienionych w ust. 1 pkt 1-4, przy czym dane określone w ust. 1 pkt 2 i 4 mogą być umieszczone poza tabliczką znamionową.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Niedawno kupiłem auto o którym w tym wątku. Auto miało oryginalny hak i wpis w niemieckim dowodzie rejestracyjnym, ale na tabliczce znamionowej pod pozycją nr. 2 stało "--- kg", co polskie wydziały komunikacji odczytywały jako niemożność ciągania przyczepy czyli i posiadania haka. Hak musiałem zdemontować bo inaczej nie chciano mi podbić pierwszego przeglądu. Przy rejestrowaniu w starostwie powiatowym, dowiedziałem się z kolei, że Mercedes-Benz Polska przysłał pismo w którym informuje, że trzy kreski w pozycji nr 2 tabliczki znamionowej wcale nie dyskwalifikują auta do posiadania haka i ciągania przyczep, czyli od teraz w moim starostwie każde auto sprowadzone które ma hak fabryczny czy założony później mimo trzech kresek na tabliczce będzie rejestrowane bez problemu. Kuriozum stanowi fakt, że wtedy gdy ja zamontuję swój hak z powrotem będę musiał przedstawić w wydziale komunikacji swojego starostwa pismo od Mercedes-Benz Polska dotyczące konkretnie mojego auta o tym, że może ono mieć hak i ciągać przyczepy - polska rzeczywistość. Jutro rano jestem umówiony w tej sprawie z szefem warsztatu w ASO w Koszalinie. Poinformuję o efektach tego spotkania niebawem.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

postmistrz
Awatar użytkownika

Chore to wszystko jest...

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

wiarus junior

Zgadza się - to wszystko jest chore. Z tego, co napisał kolega filippo wynikać może, że diagnosta, widząc taką tabliczkę w aucie, które opisuje kolega mateo - poradził klientowi, aby zamiast orginalnej tabliczki zamówić zastępczą i mieć święty spokój. Nikt nie będzie się czepiał że jest hak, a miało nie być. :o

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00