MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 25, 2025 2:17 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz

Witam,suwak lewy od dawkowania ciepła przesuwa sie tylko 2 centymetry i stop, prawy działa idealnie .co się stało ?

kombatant
Awatar użytkownika

Generalnie w W107 za tym panelem jest moim zdaniem chlew. Za dużo kabli itp. tam producent poupychał i zdarza się że wlezie coś pod suwak. Wyciągnij popielniczkę, potem stelaż popielniczki (lub tylko poluzuj). Potem zdejmij ten panel i obczaj (panel od dołu trzyma stelaż popiołki a od góry 2 wpusty. Z nimi delikatnie żeby nie ułamać ich ani tunelu bo później zawsze będzie już latał). Suwaki wysuwa się w swoją stronę siłowo.

!!!!!! UWAGA - jak masz klimę to ekstremalnie uważaj żeby nie złamać termopary ktora idzie od sterownika do nagrzewnicy. Ja tak sobie klimę unieruchomiłem ;/

PS.
Jak to nie to to prawdnopodobnie czeka cię ściąganie tunelu aby dojść do cięgien tych dżwigienek. Ja osobiście uważam że to jest jedyne złe rozwiązanie w W107, znaczy konstrukcja tych dźwigienek i okolic.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Klubowicz

Witam,podpowiedz jak się dostać pod zegary (wyjąć zegary) oraz jak wyjąć podszybie aby zdemontować nagrzewnicę ,mam problem z klapką od tego suwaka , dzięki

kombatant
Awatar użytkownika

Zegary wyciąga się banalnie. Zdejmujesz kierownicę. Zegary wyciągasz lub wypychasz z czuciem ale na siłe. Musisz poodkrecac/poodpinać wszystkie szpeja które do nich idą. Nie pamietam czy da sie wyciagnac na tyle zeby je wygodnie odpiąć.

Co do nagrzewnicy to jest mała masakra ;-) jedyny moment kiedy naprawde chciałem to auto podpalić. Niestety własnie czeka mnie to ponownie bo zauwazyłem że się kurestwo rozszczelniło i ucieka mi tam płyn :evil: :evil: :evil: :evil: To jest na tyle francowata robota że powaznie rozważam czy nie zrobic na razie dziadówy i nie odłączyć jej od układu a zamiast niej wpiąć węża :) :-?

W skrócie:
-wyjąć tunel
-wyjąć całą deske rozdzielcza
-wyjac w zasadzie wszystko co za deska jest (masakra)
-wyjac obudowa nagrzewnicy (najwieksza masakra bo cholera nie chce za chiny wyjsc z braku miejsca)
-rozebrac obudowe dostac sie do nagrzewnicy

GMail: anwojcik (at) gmail.com

postmajtek

Jeśli się jeszcze za tą naprawę nie zabrałeś to podsyłam link jak wypiąć zegary. A jeśli już jesteś po reperacji to please daj znać bo ja się właśnie biorę za kompleksową naprawę ogrzewania i czeka mnie wyciąganie nagrzewnicy i będę chciał podpytać jak się za to najlepiej zabrać.poz

http://northernresource.com/mercedes/107-odometer.htm

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00