![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)
Nadal nie wiadomo dokładnie o jakie silniki pytasz. Rozumiem, że sam możesz jeszcze nie znać oznaczeń, ale mógłbyś przynajmniej napisać, że chodzi o W108 280 SE oraz W114 250 CE (wiem, bo znalazłem temat w którym pisałeś o autach i podałeś linki do aukcji, ale nawet w tym temacie nie napisałeś jakie masz auta).
W W108 masz silnik
M130, a w W114 silnik
M114.
bartek74 pisze:
Zadając to pytanie myślałem o warsztacie, sądzę, że rodzaj silnika nie ma znaczenia albo mechanik zna się na rzeczy albo się nie zna. Generalnie szukam kogoś godnego polecenie, kogoś kto rzetelnie ogarnie temat.
Jesteś w błędzie, bo nie ma takich mechaników co się znają na wszystkim.
bartek74 pisze:
w108 silnik ma podejrzenie padniętej pompy wtrysku. Oprócz tego trzeba go uszczelnić.
Tutaj był poruszany temat pompy wtryskowej (polecany warsztat z okolic Trójmiasta):
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... +wtryskowaGeneralnie w autoryzowanym serwisie Boscha
powinni ogarnąć temat, tylko kwestia ceny.
bartek74 pisze:
w114 uszczelnienie.
Uszczelnianie całego silnika to spora robota i dość kosztowna, ale każdy dobrze ogarnięty mechanik powinien dać radę. Przy rozbieraniu może się okazać, że masz do wymiany różne części (po za kompletem uszczelek rzecz jasna), albo że coś wymaga naprawy np. prowadnice zaworowe itd. Zastanów się co chcesz zrobić z autem, bo jeżeli przede wszystkim jeździć, a nie remontować latami to jeśli z silnika nie cieknie ciurkiem to najlepiej ogarnąć najprostsze rzeczy, typu uszczelka pod miską olejową, pod deklem zaworowym, pod korkiem wlewowym oleju itp. i jeździć. Jak rozbierzesz silnik to już nie będzie odwrotu i bez sensu będzie pozostawianie zużytych czy uszkodzonych elementów, a koszta będą wysokie.