MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 10:23 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
swój chłop

Nie jestem mechanikiem, nie znam się na silnikach ttd, ale miałem kiedyś 190-tkę. Jeżdziła jak marzenie, ale pewnego razu przestała odpalać i już. Ciepły silnik, zimny, nic nie pomagało, żadne zaklęcia. Pojechałem do ASO mercedesa wtedy na ul.Jana Kazimierza w Wawie do Borowskiego i po dwóch dniach kombinowania nic nie wskórali. Następny stwierdził, że awaria komputera i trzeba naprawić tegoż. Oczywiście kasa wywalona i dalej nic. Ale eureka, przypomniał mi sie zupełnie przypadkiem znajomy, który zna się na mercedesach z bardzo różnych stron i ku mojemu zdumieniu podjechał do samochodu z komputerem z zupełnie innego modelu i na dodatek nie z tego silnika, cos pokombinował przez moment dokładnie i autko odpaliło. Tak jeżdziłem jakis czas, aż spotkaliśmy się przypadkowo i powiedział mi abym do niego podjechał ze starym komputerem tym niby padniętym i on mi go uruchomi. Podjechalem, podłączył ten stary, podłączył jakąś zworkę z drutu na stykach i Mietek zapyla na tym do tej pory u nabywcy któremu go sprzedałem, a jest tego chyba 9 lat. Nadmienię, że z dynamiki nic mu nie ubyło i palił tyle samo co przed tą dziwną sprawą. Wiem, że pomiary wszelkie są ważne, jak w tym poście piszecie, ale najważniejsze, to trzeba znależć naprawde fachowca od tych urzadzeń i nie kombinować metodą prób i błędów, bo to bardzo dużo kosztuje, a o nerwach nie ma co wspominać. Na forach Mercedesa są osoby, które zajmują sie tym zawodowo i z wielką fachowością i nie wiem dlaczego nie proponuja wprost naprawy tej bolączki. A wiedzą jak to zrobić jak mówił mój dawno nie widziany kolega cudotwórca /Maniek/. Pozdrawiam. Janusz PS Maniek odezwij sie jeżeli czytasz tego posta bo nie mam do Ciebie telefonu. Pozdrowienia dla Ciebie od Janusza kilka lat temu w Kolonii u Hajkowicza.

swój chłop

Czyli na ciepłym silniku, nie wyrabia tobie K-Jet albo masz zawalony filtr paliwa lub masz zbyt duże ciśnienie sterujące i przy rozruchu utrudnia to ruch klapy spiętrzającej.
190-tka ma zupełnie inny układ wtryskowy (KE-Jet a nie K-Jetronic) i sterowanie nim odbywa się przez elektronikę.

Klubowicz

W moim jest tak (280slc 81r) na zimnym pali super na gorącym jeśli zgasimy i zapalimy szybko do 5 min ok ale po np 15 min tylko z gazem do dechy i to nie koniec bo chodzi na 4 lub trzy i po 5 sekundach pali na 6 , przypomniałem sobie że też wymieniałem filtr paliwa i nie był to oryginał, wymieniałem włącznik to rozruchowego i nic brak poprawy

swój chłop

Wyłącznik od wtrysku rozruchowego nie działa na gorącym silniku, więc nie ma to nic wspólnego z ciężkim zapalaniem. Zdejmij dolot i sprawdź ile wychyla się klapa spiętrzająca przy zapalaniu silnika. Możesz mieć również padnięty regulatro termiczny (WUR) co powoduje zwiększone ciśnienie na tłok w rozdzielaczu. W tym momencie nie dochodzi ci paliwo na wtryski ponieważ klapa spiętrzająca nie może się wychylić i podnieść tłoka.
Byłeś samochodem na analizatorze spalin? Moze masz zbyt ubogą mieszankę?

Klubowicz

Tak byłem na analizatorze i TZ komputerze do tego silnika podregulował skład i tyle ,jeśli jesteś w stanie to podpowiedz jak samemu sprawdzić to samemu dzięki .Dzięki

swój chłop

To na początek sprawdź, akumulator ciśnienia paliwa bo może poprostu schodzić ci paliwo z układu i trzeba trochę pokręcić rozrusznikiem żeby pompa podciągneła sobie paliwo do K-Jeta. Jeszcze sprawdź regulator termiczny ma mieć na zimnym silniku 0,5 bar a na gorącym 3,7 bar. To może być też przyczyna ciężkiego zapalania ponieważ zbyt wysokie ciśnienie nie pozwala swobodnie uchylić klapy spiętrzającej, jeśli jest zbyt niskie to wtedy miałby za dużo paliwa. Te podciśnienie co idzie do regulatora nie ma wpływu na odpalanie samaochodu jest tylko do wzbogacenia mieszanki przy wysokich obrotach więc tym się nie musisz zajmować. [zlosnikhihi]

weteran
Awatar użytkownika

download/file.php?id=10523&mode=view

spróbuj na początek wyjąć WUR, i wykręcić z niego większy króciec.
Może masz zawalone siteczko jak ja. Ogranicza to ilość przepływającego przez to paliwa, podnosi cisnienie w ukladzie i utwardza klapę przepływomierza

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

swój chłop

Siteczko siteczkiem, ale jeszcze jest ten zawór upustwowy z iglicą. Co wywala paliwo z K-Jeta to baku, tam może być stary oring i wtedy puszcza paliwo powodując, że w rozdzielaczu nie ma prawie ciśnienia i zalewa ci motor. Masz manometr to pomierz ciśnienia i będziesz wszystko wiedział.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00