MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 8:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

witam. mam pytanie dotyczące tylnych lamp w beczce. otóż w moim konkretnie egzemplarzu zaraz po kupnie (czyli miesiąc temu) zauważyłem, że tylne lampy różnią się od siebie tzn lewa jest inna np biały fragment wygląda jakby był minimalnie przyciemniony a kolor kierunkowskazu jest jakiś blado-pomarańczowy. natomiast prawa lampa ma jakiś żywsze kolory. pomarańczowy jest pomarańczowy a nie jakiś żółty. zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. górna krawędź prawej lampy jest lekko opuszczona w stosunku do lewej. i tu jest moje pytanie: czy lampy tylne różniły się w poszczególnych wersjach W123? proszę o odpowiedź bo chcę zmienić lewą na identyczną jak prawa a nie jestem pewien czy będzie pasować. z góry dzięki za pomoc

Ex: W123 80' 240D; W123 83' 200D; W123 84' 240D; W123 81' 200D

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Grakoz pisze:
czy lampy tylne różniły się w poszczególnych wersjach W123? proszę o odpowiedź bo chcę zmienić lewą na identyczną jak prawa a nie jestem pewien czy będzie pasować. z góry dzięki za pomoc

Jak wyjeżdżały z fabryki to specjalnych różnic chyba nie było, poza tym że jedne miały chromowaną listwkę pod spodem, a inne nie, no i oczywiście amerykańskie wiersje mają nieco inne lampy [można je poznać po tym że kierunki są praktycznie czerwone a nie pomarańczowe]. Ale po latach eksploatacji ta która jest nad rurą wydechową ma prawo inaczej się zużyć niż ta druga...

weteran
Awatar użytkownika

Z tego co piszesz to prawdopododnie masz jedna lampe orginalna a druga nie z tad roznice kolorow

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kierunek ma być pomarańczowy, wsteczne ma być bezbarwne a reszta czerwona, jak matka HELLA przykazała.Kształtem się nie różnią od początku do końca produkcji.

Tytuł:
weteran

Antoni Janikowski pisze:
(...) jak matka HELLA przykazała(...)

Się zapytam przy okazji: a ojciec Bosch nie robil tylnich?

Tytuł:
Klubowicz

Bosha nie widzialem, ale mam orginaly innego producenta niz Hella i nie pamietam jego nazwy:(

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Łojciec Bosch robił przednie reflektory - ale na części zamienne.Ja miałem podróby i bardzo ładne.Niestety producent nie ujawnił się na lampie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

więc jak kupie taką ładną to powinno wszystko być OK ? Dzięki za pomoc. Pozdrówka ze słonecznego (oczywiście za dnia) Augustówka

PS. mam jeszcze jeden problem. Otóż dotyczy on wskaźnika temperatury silnika. Wskazówka ciągle pokazuje mi około 60 stopni tzn jak zapalam zimny silnik to pokazuje 0 ale po nagrzaniu ciągle zatrzymuje się w pozycji przed 80 stopni na wskaźniku. Zmieniłem czujnik przy silniku i nic. Zmieniłem nawet cały lewy zestaw wskaźników razem z ciśnieniem oleju i pojemnością zbiornika paliwa i też nic. Co może być przyczyną. Czy jest coś jeszcze po drodze od czujnika do wskaźnika co ma wpływ na wskazania temperatury? A może to coś innego. Proszę o pomoc.

Ex: W123 80' 240D; W123 83' 200D; W123 84' 240D; W123 81' 200D

Tytuł:
Klubowicz

Termostat?

Przednie reflektory BOSH byly tez w orginale, zamienne z Hella, choc ta ostania znacznie czesciej.

Tytuł:
wiarus senior

termostat zawiesił w pozycji otwartej - wtedy jak jest chłodno ( chłodne powietrze) i jedziesz, a nie stoisz w korku [szalone] , to będzie 60*C ( taka już wielka chłodnica [zlosnik] ) , natomiast jeśli jak stoi w korku, lub poprostu w miejscu z włączonym silnikiem to po jakimś czasie musi się zagrzać [oczko] - nei ma innej opcji - i wskazówka musi ci się wychylić, jak wszystko jest OK, tzn nowy czyjnik temp. i wskażnik, to pozostaje ci jeszcze dolanie płynu chłodzącego ( czasem gdzieś zniknie i nie opływa czujnika, w w szczególności że w MB W123 jest obwód otwarty, bez zbiorniczka i zabawy z ciśnieniami i podciśnieniami w chłodnicy [zlosnik] ) , jak to nie pomoże to przed ścianą grodziową w komorze silnika jest złącze, takie na półobrotu ( jak oprawki na bezpieczniki rurkowe ) i ono pewnie zaśniedziało. jak to nei pomoże ... przewodzik ok 1,5m , jedenk koniec pod czujnik, drugi pod wskażnik, i już wiadomo [zlosnik] , jak dotkniesz do masy to powinno wskazywać maxa ( UWAGA "+" nie przewidziano!! )

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Co do lamp:
lewy kierunkowskaz przedni mam boscha (czyli, że wymieniany był z tego wynika) i jest pomarańczowy jak cholera.
prawy kierunkowskaz przedni był polski rzemieślniczy w strasznym stanie - wyblakły praktycznie już kolor kość słoniowa, na środku tylko trochę pomarańczowy, od słońca złuszczony i popękany. Kupiłem za 30 zł na wymianę chyba taki sam producent, bo wzór tych wypukłości od środka na szkle jest taki sam, ale facet mi w sklepie powiedział, że teraz te szkła są z lepszego materiału robione i nie blakną.

Co do temperatury - mój mechanik (Karbowniczek), facet z dużym doświadczeniem, od razu wyczaił że wskazówka temperatury stoi mi lekko poniżej 80. Ma być lekko powyżej - jego zdaniem i kazał mi natychmiast wymienić termostat (koszt 40 zł termostat). Zrobiłem ekspoeryment zakrywając nieco chłodnicę tekturą. Temperatura wzrosla radykalnie, na cieplejszym silniku znika charkaterystyczne kiwanie motoru.

PS> No to zmienię ten termostat jak sypnie się grosz.

Tytuł:
Klubowicz

Mialem kiedys tak w Poldku, ze termostat mi sie rozsypal i byl non stop otwarty na max. temp nie przekraczala 60 stopni.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja w CC wymieniłem 2 w ciągu 110 tys. Potem olałem na jakiś czas, bo mnie zirytował. Zmieniłem przed zimą, a potem CC poszedł w Polskę.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00