MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 6:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Erio pęd powietrza to jedno a podciśnienie to drugie.Gaz w fazie lotnej żeby wylecieć z reduktora w odpowiedniej ilości musi być odpowiednio dozowany. Zaworem steruje membrana którą odkaształca nic innego jak podciśnienie panujące w kolektorze dolotowym silnika. Niektóre silniki za słabo zasysają i nie chcą pracować na wolnych obrotach na LPG. Można nie dławić i zmniejszyć mikser, ale popsujemy wtedy wyższy zakres obrotów bo z mniejszego miksera zazwyczaj wtedy wyleci mniej gazu , choćby dlatego że ma mniej otworów.A jak się przytka to na wolnych i na wysokich ma wystarczająco gazu. Ja mam mikser Landi Renzo przeznaczony tylko do silnika M103 i z myślą o nim zaprojektowany i jakoś tak wyszło że przytkałem wlot bo nie było wolnych.

Nie dam rady wpaść do Kielc. Ustaw Lambdę na ok 1 i jak najmniejsze CO. Powodzenia

postmistrz
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Wbrew temu co coponiektórzy pisali, nic za autem nie śmierdzi, nic nie strzela, bez problemu wkręca się na obroty a auto wcale nie chodzi gożej (może jedynie da się odczuć delikatny spadek dynamiki, przy wciśnięciu gazu do podłogi + kickdown)

a tydzień później:

and6412 pisze:
No właśnie tak mnie ostatnio wkur...li niesamowicie. Pojechałem do niech jakiś tydzień po montarzu, bo na D i chamulcu wolne obroty były za niskie o jakieś 150 RPM. Przyjeżdzam, a kolo otwiera maskę bieze śrubkę (to sie zdajsie register nazywa), oraz ta druga na parowniku i zaczyna kręcić (fakt faktem bardzo nieznacznie). no to ja sie go pytam z takimi oczami panie, a analizator, to co? Gryzie?? a on mi na to, ze nie potrzeba. OK powiedzialem, jak coś do do was przyjade jeszcze raz i wybieram sie na dniach, bo obrotynieznacznie sie poprawiły, za to zaczęło śmierdzieć gazem. Wnioskuje za bogatą mieszankę, co owocuje nie spaleniem sie jej do konca. Mam rację?

"Więc jeszcze seta - znakomicie - padniemy, ale zgódźcie się, że z tylu różnych dróg przez życie każdy ma prawo wybrać źle" (Stanisław Staszewski "Bal Kreślarzy").

PS - gratulacje [zlosnik] ;)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Oj Bukol, Bukol, czepiasz, się, tylko po to żeby się przyczepić. Przecież wyraźnie napisałem, że to kwestia złej regulacji. Oczywistym jest, że gaz sam w sobie śmierdzi i jeśli puścisz go wolno (tzn. mieszanka niedopala sie w komorze spalania) to bedzie smierdzialo. Jesli rozregulujesz benzyne, to tez bedzie smierdzieć benzyną.
Juz jest ok, nic ie smierdzi i auto super śmiga.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Oj Bukol, Bukol, czepiasz, się, tylko po to żeby się przyczepić.

To kwestia zasad [zlosnik]

Cytuj:
Przecież wyraźnie napisałem, że to kwestia złej regulacji.

Ja zmierzam do tego, że "kwestia złej regulacji" dotyczy głównie samochodów zagazowanych.

Cytuj:
Oczywistym jest, że gaz sam w sobie śmierdzi

... a benzyna pachnie...

Cytuj:
i jeśli puścisz go wolno (tzn. mieszanka niedopala sie w komorze spalania) to bedzie smierdzialo.

Jeżdżąc po Wawce zauważam, iż większość zagazowanych ma ten problem.

Cytuj:
Jesli rozregulujesz benzyne, to tez bedzie smierdzieć benzyną.

mmmmmmmmm....

Cytuj:
Juz jest ok, nic ie smierdzi i auto super śmiga.

OK.

PS - zauważyłem, że większość gazowników ma problemy z montażem (jakością montażu) - może tu tkwi problem? Że zmota zawsze będzie zmotą i nawet geniusz złota rączka nie poradzi. Nadal jestem na NIE - w przypadku klasyków oczywiście. Z "poldkami" róbta co chceta. Benzynowe terenówki nawet powinny mieć lpg (to ze względu na przechyły i specyfikę pracy - mowa oczywiście o terenówkach, a nie o bulwarówkach).
Pozdrowienia

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
and6412 pisze:
Oczywistym jest, że gaz sam w sobie śmierdzi

... a benzyna pachnie...

Małe uzupełnienie. Beznyna ma jak dla mnie zapach nawet miły, poza jednym ale...
Jadąc na zlot kupiłem bezołowiową na Płocku koło Bydgoszczy [szalone] , bo nic innego w pobliżu nie było. Smród nie do opisania [puke4] . Gorszy chyba niż gaz.
Bukol pisze:
and6412 pisze:
Przecież wyraźnie napisałem, że to kwestia złej regulacji.

Ja zmierzam do tego, że "kwestia złej regulacji" dotyczy głównie samochodów zagazowanych.

And, rozmawialiśmy o tym, że dokładasz nowe elementy, które:
a) wchodzą w paradę oryginalnemu ukałdowi zasilania
b) wymagają okresowych regulacji i napraw, bo taka natura wszystkich części

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
And, rozmawialiśmy o tym, że dokładasz nowe elementy, które:
a) wchodzą w paradę oryginalnemu ukałdowi zasilania
b) wymagają okresowych regulacji i napraw, bo taka natura wszystkich części

Ad a) Wg mnie nie tyle wchodzą im w paradę, ile je zastępują [oczko]
Ad b) Co do okresowych regulacji, to w pełni się zgadzam, conajmniej 2 razy na rok, analiza spalin (taka natura instalacji I generacji). Co do napraw, to nie spotkałem się i mam nadzieję się nie spotkać.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To ja jeszcze dodam malutki kamyczek do ogródka. Moja miska 320E ma instalacje mieszalnikowa . Z taką została zakupiona. Nie pracuje idealnie na gazie a juz napewno nie wtedy jak jest jeszcze dobrze nie rozgrzana. Jak złapie te 70-90 stopni jest dobrze. Do 120kmn/h jest róznica niewielka. Na gazie idzie do 150-160 na benzynce ciągnie jak szatan do 180. :P
Z ogólnego przebiegu 350 00 km okolo 200 000 km jest zrobione na gazie. Silnik pali od dotknięcia, nie bierze oleju, na jalowym ciśnienie 2,7-3,0.
Dodam, że instalacja nie nalezy bynajmniej do majstersztyków sztuki gazowniczej i ja choć dentysta sam co nieco bym poprawił. [zlosnik]
Aha ! Od pół roku czyli od czasu jak powozi moja samica, misiek jeździ tylko na benzynie. Poki co układ taki, że benzyna wychodzi nam taniej niż LPG. :P
Pozdrawiam serdecznie !
Croolick
P.S Tylko dlaczego żre aż 13 litrów ? ? ?

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Croolick pisze:
Poki co układ taki, że benzyna wychodzi nam taniej niż LPG. :P

O co chudzi, o co biega?? Wyjaśnij proszę, bo przechodzi to moje wyobrażenie.

Tytuł:
Swoja BABA

tajne zrodla kupowania paliw?

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Poprostu kręci facet dobre wałki.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Poprostu kręci facet dobre wałki.

Wiesz , nie zawsze dobrze wychodzi gdy oceniasz innych przez pryzmat własnego pojmowania świata i ludzi.
Są takie sytuacje w życiu, ze paliwo masz taniej niz LPG.
and6412>Nie dziwię się zdziwieniu Twemu bo to jest conajmniej dziwne [zlosnikz] ale pozwólcie, że szczegóły zatrzymam.
Życzę Wam wszystkim takich możliwości bo w tym hobby znaczy sie w mieniu przyjemnosci z jazdy gwiazdą koszt paliwa to bardzo wiele.
A póki co Trzymajmy się tematu wątku.

Pozdrawaiam serdecznie!
Croolick

210 000 km

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Croolick pisze:
and6412>Nie dziwię się zdziwieniu Twemu bo to jest conajmniej dziwne [zlosnikz] ale pozwólcie, że szczegóły zatrzymam.
Życzę Wam wszystkim takich możliwości bo w tym hobby znaczy sie w mieniu przyjemnosci z jazdy gwiazdą koszt paliwa to bardzo wiele.

To może bez szczegółów podziel się z kolegą and'em tym Pb, nie będzie się martwił o regulacje instalacji LPG ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A ja, odbiegając troszke od tematu, nie mam żadnych problemów z gazem i instalacją I generacji. Kiedy pojechalem na przegląd po 1000 km byłem w tym zakładzie 3 raz. Za każdym razem widziałem tam karawelke i wściekłego właściciela. Jestem zadowolony że tym razem to ja moglem diagnoiście powiedzieć "NIEE, u mnie wszystko jest okej, żadnych zastrzeżeń". Jedynym mankamentem który zauważyłem to niecałkiem płynne zmienianie biegów na gazie, występują niekiedy, w porównaniu z benzyną minimalne szarpnięcia. Ale nie moge doszukać sie związku. Jedyną wymówką może być osłabienie silnika. ;)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
Croolick pisze:

To może bez szczegółów podziel się z kolegą and'em tym Pb, nie będzie się martwił o regulacje instalacji LPG ;)

Oooo wreszcie jeden mówi z sensem [zlosnik] [zlosnik]. To mi się podoba [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5

Strefa czasowa UTC+02:00