MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 1:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

No i przeszedłem do akcji jutro jade do znajomego na Ukraine wymienic pompe a wczoraj zakupilem filterki. Zobaczymy co z tego bedzie

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

[quote="Lesiek"]Napewno nie dziala perfekcyjnie ale jak zalalem 14 literkow to przejechalem dokladnie 107 km. Co do filterka to chyba nima , ale mnie glownie chodzi o problem duzego spalania. [/quote]

A jakie masz opony? Byc moze licznik Ci przeklamuje i tak naprawde przejezdzasz troche wiecej kilometrow? Tylko, ze w takim przypadku musialbys miec wieksze opony i pewnie wygladaloby Twoje autko jak Zuk...[/quote]

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Oponki juz s[rawdzalem mam 195/70 R14 moglem sie pomylic w tym 70 ale nie sadze raczej takie sa

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

No i po temacie dzisiaj wrocilem i pompa wtryskowa wymieniona. Samochodzik spalil mi w trasie jakies nie cale 8 literkow przy jezdzie max 90 km/h. Teraz czekaja mnie przyjemniejsze rzeczy czyli poprawienie wizazu :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżeli dobrze widzę to masz 200 d. A 8l/100km przy 90 km/h max to uważam że dużo.Ja mam 300d i moje "cudeńko" pali na trasie ok 8-9 l/100 km i to przy średniej ok 100 km a czasami więcej .W mieście palli mi ok 10-11/100km(ale zazwyczaj miesi się w 10 l).Coś tu nie tak.Albo bardzo gnieciesz na niższych biegach chcą coś wydusić albo coś jest nie tak z wtryskami, pompą lub gdziesz gubisz paliwko.Ja mam jeden cylinder wiecej a pali mi mniej .Szukaj coś jest nie tak ;) Niestety nie mam pojęcia co.Albo Twój chodzi dobrze a mój cos nie tak (tak tez może być) albo jest zupełnie na odwrót.Jestem świeży w napedzie d, ale jak pięć garów pali mnie jak cztery to coś tu nie jest tak. :-?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

stop stop, trzeba sie zastanowić czy pompa którą Lesiek wstawił cały czas jezdziła czy była na półce? jeśli na półce to musi sie przepalić więc 8-9 loitrów to bardzo przyzwoicie ale powinno puścic na 7-8.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja też się niepokoję moją 240-tką. Przy bardzo bardzo spokojnej jeździe pali mi w mieście 10,5L / 100km :( Podczas jazdy przy każdej możliwej sytuacji wyrzucam na luz. Rozpędzam samochód bardzo ostrożnie. Ale jest jeden problem: "buda" wpada w wibrację kiedy zmieniam bieg na 3-kę poniżej 45 km/h czy jest to odpowiednia prędkość do zmiany biegu czy za wysoka? Dodam że 4 włączam dopiero przy 75km/h gdyż jeśli zmienię przy mniejszej prędkości "buczy" układ napędowy :(
Skrzynia 4manual
Ile przy bardzo oszczędnej jeździe powinien mi palić?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MercBeginner pisze:
Ja też się niepokoję moją 240-tką. Przy bardzo bardzo spokojnej jeździe pali mi w mieście 10,5L / 100km :( Podczas jazdy przy każdej możliwej sytuacji wyrzucam na luz. Rozpędzam samochód bardzo ostrożnie. Ale jest jeden problem: "buda" wpada w wibrację kiedy zmieniam bieg na 3-kę poniżej 45 km/h czy jest to odpowiednia prędkość do zmiany biegu czy za wysoka? Dodam że 4 włączam dopiero przy 75km/h gdyż jeśli zmienię przy mniejszej prędkości "buczy" układ napędowy :(
Skrzynia 4manual
Ile przy bardzo oszczędnej jeździe powinien mi palić?

Buczy bo do wymiany poduchy od wózka tylnego zawieszenia A co do spalania to 300 i tak najmniej spali bo przełozenie inne wiecej mocy mniej gazu sie daje .

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z moich obserwacji wynika, że 45 dla III biegu to trochę za mało jeśli chcesz przyspieszać, a nie tylko podtrzymać toczenie. Poniżej pewnych prędkości to już się nie oszczędzi, bo trzeba mocniej dusić, żeby poszedł. (Ale ja mam kolegę który o tym nie wie i morduje w ten sposób poldolota. To tylko poldek, ale żal mi go... i to z przyczepką...)
Najmniejsze zanotowane zużycie na trasie miałem 6,8, jeszcze na początku jeżdżenia, bez specjalnego oszczędzania paliwa, ale z pewną nieśmiałością co do możliwości i wyczucia samochodu. Jak się przekonałem do stosowania wyższych obrotów, autko okazałosię całkiem żwawe. No więc korzystam z tego częściej [zlosnikz] to i paliwa kotłuje więcej. Muszę spróbować jakąś traskę pod kątem oszczędności.
Moja gwiazdeczka tez jest 4-biegowa.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

IV bieg przy 75 to tez nie jest "dopiero". To dobra prędkość, a do wyprzedzania (np. Żuka...) można zostać na III aż do 100, choć wymierna korzyść jest do 90-95.
Kiedyś wyobrażałem sobie diesle jako takie nieruchawce, które ciągną od niskich obrotów, żeby im nikt nie kazał kręcić się szybciej. Moja gwiazdeczka na czwórce fajniej idzie przy 110-120 niż przy 80. [zlosnik]
Pozdrówka

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Artur 4x4 pisze:
Buczy bo do wymiany poduchy od wózka tylnego zawieszenia...

Dzięki za podpowiedź... Muszę się zastanowić nad wymianą bo oglądałem tą poduchę i wygląda nienajlepiej. Wymieniłem pod silnikiem i skrzynią teraz czas na tył. Most jest cichy, ale ma luzy. Przy ruszaniu słychać czasem stuknięcie. Staram się załączać napęd delikatnie żeby nie wyrabiać bardziej luzu ale już powoli zaczyna mnie to drażnić bo czasem trzeba ruszyć zdecydowanie i wtedy aż mnie boli jak słyszę :(

Jeszcze raz dzięki, sprawdzę [cool]
Pozdrawiam - Bartek

W140 TurboDiesel - Brilliant silver metallic "Frantz"

W123 Diesel - Cypress green '81

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MercBeginner pisze:
Most jest cichy, ale ma luzy. Przy ruszaniu słychać czasem stuknięcie.

Posłuchaj, czy stukniecie dochodzi z tyłu samochodu, bo podobnie stukający luz może być też na sprzęgle.
Pzdr.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00