MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 1:48 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

jestem uzytkownikiem w123 240D automat. i jestem z tego autka naprawde zdowolony. Obecnie chce powiększyć stadko gwiazdek w domu o 123 coupe... Chciałbym uslyszec od was wszystkie opinie(dobre i złe) na temat użytkowania tego modelu. Który silnik wybrać (który zniesie instalacje gazową) czy zasilanie gaźnikowe czy wtrysk i ogólnie dostępność części do coupe i ceny(czy dużo droższe niż do sedana?) Czy takie auto wymaga większych nakładów pieniędzy niż sedan i o ile?

pozdrawiam

W126 260SE '87 manual - EX
W123 240D '84 automat - EX

wiarus senior
Awatar użytkownika

Kiler pisze:
jestem uzytkownikiem w123 240D automat. i jestem z tego autka naprawde zdowolony. Obecnie chce powiększyć stadko gwiazdek w domu o 123 coupe... (...)

Trza bylo pojawic sie na Skwerze, mialbys szanse zobaczyc c123 Voitassa, i sie go dokladnie wypytac [zlosnik][ok]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

postmajtek
Awatar użytkownika

Kiler pisze:
Obecnie chce powiększyć stadko gwiazdek w domu o 123 coupe...

jezdze 230 ce i jestem bardzo zadowolony, chociaz musze dodac ze to pierwszy mercedes jakim jezdze wiec nie mam punktu odniesienia.
szukam teraz tylnego zderzaka - cena ok. 600 PLN w dobrym stanie, makabrycznie drogie sa gumy dookola okien komplet w ASO to ok. 2000 PLN na jedna strone :o lepiej znajdz taki co by mial je dobre. dodam jeszcze ze czesto jestem na gieldzie w Gliwicach i praktycznie nie ma tam zadnych czesci - mowia ze najwiecej znajde w Rosji [zlosnik] [zlosnik]
powodzenia.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

eksploatacja jest podobna jak sedana, cena jest inna na te elementy które są specyficzne do C lub 2.8 - zderzaki (choć ja kupiłem za 250 nie rewelacyjny ale przynajmniej bez dziur na wylot), szyby przednie i tylne (ok. 400-600 zł i mała ich dostępność) szyby boczne nie stanowią aż takiego problemu, uszczelki szyb przedniej i tylnej (cena w aso odpowiednio 480 i 620 - ja nie znalazłem podróbek), chromowane kratki wlotu powietrza (podobno już nawet nie dostępne w aso), listwy boczne - drzwiowa i tylna, chromy dookoła okien, jak pisał poprzednik uszczelki dookołaokienne i drzwiowe - ta ostatnia ok 500 w aso, części do silników benzynowych są rzadsze, no bo i diesli było więcej, tapicerka oryginalna do coupe rzadziej spotykana niż do sedana,

co do gazu to będzie chodził każdy silnik, zalezy tylko jak [zlosnikz] ja w moim 2.8 na wtrysku nie narzekam - spalanie gazu między 12.5 a 18.6 średnio 16-17, ale mam instalację ze wstawioną sondą, są zwolennicy i gaźnika i wtrysku - na gaźniku tańsza instalacja gazowa podoć jest, ale co wtrysk to wtrysk, zresztą jak nie chcesz się uzerać z gazem to kup 300 CD [zlosnik] [zlosnik]

to tak z grubsza, reszta tak jak w sedanie

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

postmajtek
Awatar użytkownika

Kiler pisze:
Który silnik wybrać (który zniesie instalacje gazową) czy zasilanie gaźnikowe czy wtrysk

a o gazie to tak: do gazika podejdzie tylko mikser I i II gen*. a do wtrysku mozesz zalozyc wszystko wlacznie z wtryskiem gazu w fazie cieklej. wiem bo teraz przerabiam ten temat .
tylko o ile II gen. kosztuje ok. 2000 PLN to nastepne zaczynaja sie od 4000 PLN plus dodatkowe oplaty za dodatkowe czujniki im bardziej skomplikowana instalacja tym wiecej kosztuje ale wszystko sie da tylko trzeba znalezc tego co to umie [zlosnik] [zlosnik] . no i od III gen w gore daja gwarancje ze nic nie strzeli i spalanie gazu podobne do Pb
* - jak sie uprzesz to tez podejdzie III gen ale to chyba juz nie ma sensu ze wzgledu na koszty.

swój chłop
Awatar użytkownika

JareG pisze:
Kiler pisze:
jestem uzytkownikiem w123 240D automat. i jestem z tego autka naprawde zdowolony. Obecnie chce powiększyć stadko gwiazdek w domu o 123 coupe... (...)

Trza bylo pojawic sie na Skwerze, mialbys szanse zobaczyc c123 Voitassa, i sie go dokladnie wypytac [zlosnik][ok]

widziałem i podziwiałem ;) jednak interesuje mnie eksploatacja zupełnie seryjnego egzemplarza ;)

dziekuje z góry za wszelkie informacje na temat kosztów utrzymania silnika i podzespołów mechanicznych i różnice w kosztach miedzy sedanem a coupe. :) czekam na porady...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kubol pisze:
jak nie chcesz się uzerać z gazem to kup 300 CD [zlosnik] [zlosnik]

z tym 300CD może być problem ze znalezieniem w europie ? tak mi sie jakoś zdaje że większość szła na stany ?

swój chłop
Awatar użytkownika

Kiler pisze:
(..)chce powiększyć stadko gwiazdek w domu o 123 coupe... Chciałbym uslyszec od was wszystkie opinie
pozdrawiam

Jestem posiadaczem 123 230C od lutego br. Miałem ogromne szczęście nabyć bardzo dobrze utrzymany egzemplarz z 1977 roku i zarejestrowałem go na "żółte". Miesiąc temu poprawiłem całą blacharkę i jedyne co mnie zaskoczyło to koszt uszczelek, rzeczywiście w ASO astronomiczne ceny. Poza tym mechanicznie to jest to tak samo doskonałe auto jak sedan, mam wrażenie, że zdecydowanie lepiej sięprowadzi coupe, ale może dlatego, że porównuję auto, które przejechało dopiero 150tkm do beczek, które min. pół miliona mają za sobą.
Co do gazu to nie wiem, ostatnio kupiłem sobie kuchenkę Amica'i i wszystko ok. Silnik 230 przystosowany jest do benzyny, mówi się o nim "benzynowy" a nie gazowy. Z silnikiem 280 jest chyba podobnie. W przypadku diesli jest inaczej. "Nie wiedząc czemu" diesle są na ropę, a nikt ich nie próbuje zasilać czymś innym.
Jeszcze jedno a propos gazu. Wyprowadziłem się z domu, mam duże koszty utrzymania i tym samym mam wysokie koszty gazu związane z junkersem. Czekam, aż wymyślą jakieś instalacje zastępcze do piecyków gazowych, może zasilanie wodorowe? Chociaż nie powinienem nic w moim piecyku zmieniać, bo przecież jest na gaz ziemny i nie śmierdzi sąsiadom jak w przypadku aut zasilanych propanem-butanem na skrzyżowaniach. Zobaczymy.

Powoli zaczynają mnie szokować koszty paliwa, choć doceniam, że w moim Mercedesie na razie nie mam innych kosztów i dlatego jestem gotów zaakcepctować wyższe koszty paliwa. Może tą bezawaryjnością pragnie mi on podziękować za to, że nie karcę go instalacją? Jeśli tak dalej będzie to z dumą dalej będę mu tankował U95, budząc głupie spojrzenia ludzi na stacjach benzynowych.

1. MB W123 230C, '77, kaledoniengrün, automat, Webasto, "żółte"
oczywiście: ohne LPG
2. MB W210 E230, '95, silber, automat
"Odi profanum vulgus et arceo"

kombatant
Awatar użytkownika

Czort pisze:
Co do gazu to nie wiem, ostatnio kupiłem sobie kuchenkę Amica'i i wszystko ok. Silnik 230 przystosowany jest do benzyny, mówi się o nim "benzynowy" a nie gazowy. Z silnikiem 280 jest chyba podobnie.

Sebianek ma ucznia. [happy] [zlosnik] [rollhehe]

I jak kuchenka się sprawuje?

Czort pisze:
W przypadku diesli jest inaczej. "Nie wiedząc czemu" diesle są na ropę, a nikt ich nie próbuje zasilać czymś innym.

Owszem próbują i to różnościami [zlosnik]

Czort pisze:
Jeszcze jedno a propos gazu. Wyprowadziłem się z domu, mam duże koszty utrzymania i tym samym mam wysokie koszty gazu związane z junkersem. Czekam, aż wymyślą jakieś instalacje zastępcze do piecyków gazowych, może zasilanie wodorowe? Chociaż nie powinienem nic w moim piecyku zmieniać, bo przecież jest na gaz ziemny i nie śmierdzi sąsiadom jak w przypadku aut zasilanych propanem-butanem na skrzyżowaniach. Zobaczymy.

Na razie jesień niezbyt chłodna, więc i metanu nie za wiele idzie, ale beknąłem kiedyś 300 za grzanie przez miesiąc 60m mieszkania (b. zimno i stare kaloryfery [szalone] ), więc Cię rozumiem ;)

Czort pisze:
Jeśli tak dalej będzie to z dumą dalej będę mu tankował U95, budząc głupie spojrzenia ludzi na stacjach benzynowych.

Lubię ten tekst "do pełna proszę", chociaz tylko raz wychlapałem tyle, że zalałem 80 L paliwa na raz [zlosnik]
Teraz przestałem pozwlalać komukolwiek na majstrowanie przy samochodzie, więc mam jedną radochę mniej [szalone]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior

Kiler pisze:
kubol pisze:
jak nie chcesz się uzerać z gazem to kup 300 CD [zlosnik] [zlosnik]

z tym 300CD może być problem ze znalezieniem w europie ? tak mi sie jakoś zdaje że większość szła na stany ?
Produkowane były tylko w wersji na USA ale czasem zdażają się rodzynki w DE nawet jak szukałem swojej gwiazdy to na allegro był oryginał wystawiony więc jeżeli lubisz diesle to szukaj i jeszcze raz szukaj [oczko]

swój chłop
Awatar użytkownika

Wookee pisze:

Nie chciałem naśladować stylu Sebiana, wiem, że często komentuje stosowanie gazu w samochodach. Muszę jednak przyznać, że moja niechęć/wrogość do instalacji LPG wynika z doświadczeń na drogach i przygód kolegów, a nie odrobionych lekcji polegających na czytaniu tego forum.
Wookee pisze:
I jak kuchenka się sprawuje?

Ma w nazwie "gazowa", więc jak się domyślasz, z tym paliwem radzi sobie całkiem nieżle. [zlosnik]

Wookee pisze:
Czort pisze:
W przypadku diesli jest inaczej. "Nie wiedząc czemu" diesle są na ropę, a nikt ich nie próbuje zasilać czymś innym.

Owszem próbują i to różnościami [zlosnik] .

Ale są to zazwyczaj paliwa na bazie ropy, a niestety, gaz propan butan ma nic wspólnego z benzyną. Z resztą śmiejemy się i piętnujemy stosowanie go w naszych autach, a instalacje gazowe są traktowane łagodniej, choć moim zdaniem wydają się być bardziej szkodliwe (dla silników oczywiście)

Wookee pisze:
Czort pisze:
Jeśli tak dalej będzie to z dumą dalej będę mu tankował U95, budząc głupie spojrzenia ludzi na stacjach benzynowych.

Lubię ten tekst "do pełna proszę", chociaz tylko raz wychlapałem tyle, że zalałem 80 L paliwa na raz [zlosnik]

Ja, na szczęście [zlosnik], mam mniejszy bak

Czort

kombatant
Awatar użytkownika

Czort pisze:
Wookee pisze:

Nie chciałem naśladować stylu Sebiana, wiem, że często komentuje stosowanie gazu w samochodach.

Oj no nie zaperzaj się tak zaraz [zlosnik]
Styl wypowiedzi masz, rzekłbym, nieco inny - jakby mniej "zacięty" ;)

Czort pisze:
Muszę jednak przyznać, że moja niechęć/wrogość do instalacji LPG wynika z doświadczeń na drogach i przygód kolegów, a nie odrobionych lekcji polegających na czytaniu tego forum.

Nigdy nie spotkało mnie to szczęscie, ale wystarczy mi "koleżeńskich" oraz węchowych doświadczeń [zlosnik]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

swój chłop
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
Oj no nie zaperzaj się tak zaraz [zlosnik]

Ależ daleki byłem bardzo od tego, zapomniałem po prostu o czymś w rodzaju: ;)
Wookee pisze:
Styl wypowiedzi masz, rzekłbym, nieco inny - jakby mniej "zacięty" ;)

Dzięki, starałem się [zlosnik]

Czort

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00