bolec pisze:
mam dwa pytania, co do ukladu chlodzenia w w123 200d:
pierwsze - czy 200d mialo otwarty czy zamkniety uklad chlodzenia, ergo, czy byl zbiornik wyrownawczy, czy tylko rurka odprowadzajaca nadmiar wody na ziemie?
drugie - jak wymontowac chlodniczke nagrzewnicy?
Pytanie pierwsze:
Obieg zamknięty, ale bez zbiorniczka. Korek chłodnicy zamyka układ, jednak przy zbyt dużym cisnieniu otwiera układ i wtedy wężykiem wylatuje sobie troszkę chłodziwa bądź innych niekoniecznie zapachowych gazów.
Pytanie drugie: Kiedyś już pisałem ale mam problem z odczytaniem adresu URL więc cytuje siebie
Cytuj:
Wyjmowałem to całe ustrojstwo co nam tyłki w samochodach grzeje.
Nawet sobie niewyobrażacie jakie to jest wielkie (prawie jak silnik )
Narobiłem się trzy dni i cieszyłem że nie mam pełnego wyposarzenia bo wtedy bym robił to z tydzień.
W każdym razie nie trzeba wyjmować deski rozdzielczej tylko ją poluzować i nieznacznie podnieść.
Zdemontowanie całej konsoli to już chyba oczywiste!!!
Dobrze jest też wyjąć fotel pasarzera bo ten cały sprzęt nie chce przejść pomiędzy nim a deską rozdzielcza.
Szczegółów technicznych nie pamiętam. Największy problem jest ze zdemontowaniem poręteł, tych wszystkich linek, przewodów od oświetlenie konsoli i z zamontowaniem tego spowrotem.
Rzecz jasna jak już wymontujesz cały "piec" to żeby wydobyć nagrzewnice to jeszcze trzeba go na czynniki pierwsze rozbroić ale to już "drobiazg"
Pozdrawiam