MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 7:42 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

mam dwa pytania, co do ukladu chlodzenia w w123 200d:
pierwsze - czy 200d mialo otwarty czy zamkniety uklad chlodzenia, ergo, czy byl zbiornik wyrownawczy, czy tylko rurka odprowadzajaca nadmiar wody na ziemie?
drugie - jak wymontowac chlodniczke nagrzewnicy?

Klubowicz
Awatar użytkownika

bolec pisze:
mam dwa pytania, co do ukladu chlodzenia w w123 200d:
pierwsze - czy 200d mialo otwarty czy zamkniety uklad chlodzenia, ergo, czy byl zbiornik wyrownawczy, czy tylko rurka odprowadzajaca nadmiar wody na ziemie?
drugie - jak wymontowac chlodniczke nagrzewnicy?

Pytanie pierwsze:
Obieg zamknięty, ale bez zbiorniczka. Korek chłodnicy zamyka układ, jednak przy zbyt dużym cisnieniu otwiera układ i wtedy wężykiem wylatuje sobie troszkę chłodziwa bądź innych niekoniecznie zapachowych gazów.

Pytanie drugie: Kiedyś już pisałem ale mam problem z odczytaniem adresu URL więc cytuje siebie
Cytuj:
Wyjmowałem to całe ustrojstwo co nam tyłki w samochodach grzeje.
Nawet sobie niewyobrażacie jakie to jest wielkie (prawie jak silnik )
Narobiłem się trzy dni i cieszyłem że nie mam pełnego wyposarzenia bo wtedy bym robił to z tydzień.
W każdym razie nie trzeba wyjmować deski rozdzielczej tylko ją poluzować i nieznacznie podnieść.
Zdemontowanie całej konsoli to już chyba oczywiste!!!
Dobrze jest też wyjąć fotel pasarzera bo ten cały sprzęt nie chce przejść pomiędzy nim a deską rozdzielcza.

Szczegółów technicznych nie pamiętam. Największy problem jest ze zdemontowaniem poręteł, tych wszystkich linek, przewodów od oświetlenie konsoli i z zamontowaniem tego spowrotem.
Rzecz jasna jak już wymontujesz cały "piec" to żeby wydobyć nagrzewnice to jeszcze trzeba go na czynniki pierwsze rozbroić ale to już "drobiazg" [oczko]
Pozdrawiam

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
postmajtek

acha... :|
to widze, ze czeka mnie troche pracy... kurcze, mam nie podlaczana do ukladu chlodzenia nagrzewnice, a szczeze mowiac wolal bym sprawdzic jej szczelnosc, nie ryzykujac zalania auta...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

nie cuduj tylko podepnij, nawet sobie sprawy nie zdajesz jaka to robota wyciągnąc nagrzewnicę. A jak już ktoś kiedys swoje patenty stosowal przy nagrzewnicy, to rany boskie. U mnie np. ktoś skleił 2 połówki tego pieca, w miejscu gdzie sie je wysówa jedna z drugiej i wez to teraz wysun zeby nie polamac :-? (1-2 dni roboty). Kto robil, ten wie. Ja na nieszczescie mialem przyjemnosc (choć w moim, ale jest podobnie).
Pozatym w mojej byly odpplywy z tego pieca (zeby skroplona woda splywala), wiec najwyzej jak bedzie lalo, to nimi pocieknie. Jedyne co obserwuj to czy ci faktycznie wody nie ubywa.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
postmajtek

znaczy sie, nawet jak nieszczelna sie okarze nagrzewnica, to mi nie zaleje srodka auta?? dobrze rozumiem??

mialbym w takim razie jeszcze jedno pytanie, ma ktos moze zdjecie, na ktorym widac sposob podlaczenia nagrzewnicy? znaczy pod maska jak rury ida. bo ja mam obieg chlodzacy silnik tylko. z przegrody rury wystaja, ale nie podlaczone nigdzie.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

bolec pisze:
znaczy sie, nawet jak nieszczelna sie okarze nagrzewnica, to mi nie zaleje srodka auta?? dobrze rozumiem??

mialbym w takim razie jeszcze jedno pytanie, ma ktos moze zdjecie, na ktorym widac sposob podlaczenia nagrzewnicy? znaczy pod maska jak rury ida. bo ja mam obieg chlodzacy silnik tylko. z przegrody rury wystaja, ale nie podlaczone nigdzie.

1. Mnie zalało jak mi nagrzewnica ciekła.
2. Masz już przewody? Najlepiej pojechać na szrot, wymontować i od razu sobie zobaczysz jak to wygląda. Z tego co wiem to w benzyniakach jest nieco innaczej więc uważaj. Jak się wyrobie to może jutro zrobie fotki, ale nie gwarantuje.
Pzdr

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00