MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 11:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No to przeciez adres jego domciu [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior

ja rok temu robiłem remont w swojej beczce 2.4D remont wyniósł mnieok 2300zł, wszystko robiłem sam (oprócz szlifów) nie robiłem na oryginalnych częściach, tylko na odpowiedznikach, ktore stosuje min warsztat w ktorym napraw. tylko mercedesy, oraz wiele innych znanych mi solidnych warsztatów ktore sie mieszcza w moim poblizu, postanowiłem sam zrobic remont bo cena w lepszym warsztacie siegała 6 tys, a na tyle nie mogłem sobie pozwolic, wiec przy nie wielkiej pomocy zaprzyjaznionego mechanika zrobiłem to sam, jezdze rok, i jak dotad tylko leje rope i wymiana filktrow i oleju, nie mam zadnych kłopotów, moja praca polegała głownie na wyjeciu, rozebraniu silnika, pozadnym umyciu częsci (czystosc sie bardzo liczy podczas remontu) i złozeniu silnika z niewielka pomoca, warsztat kroy robił szlify i wymieniał tuleje, wszystko mi spasował (pierscienie do tłoków, wał korbowy z panewkami głownymi o korbowymi) tłoków nie wymieniałem, poniewaz znalazłem tloki uzywane w bardzo dobrym stanie (nie sklepane i trzymajace wymiary) jeden z mechaników powiedział mi ze takie uzywane sa lepsze niz nowe poniewaz sa wysezonowane (wygrzane) i nie ma sensu kupowac nowych, poniewaz wiele razy spotkał sie z tym ze jakosc wykonania tłoków była marna, poniewaz po nagrzaniu silnika tłoki puchły, ja rowniez nie wierze w nawet niektore czesci na przykładzie tego ze widac jakie dziadostwo jezdzi po naszych trogach (nawet nowe mercedesy) wszystko robione jest na zasadzie oszczednosci, przez co jakosc stosowanych materiałow jest gorsza niz kiedys, jezeli bedziesz chciał przedstawie ci wszystkie pozycje ile mnie kosztowały, bo teraz nie pamietam. zaznaczam ze nie opłaca sie robic szlifu cylindrów poniewaz jest bardzo ciezko znalezc tłoki na 1 szlif,a jezeli znajdziesz to ceny sa kosmiczne, ja wytulejowałem blok i złozyłem na nominalnych tłokach i pierscieniach

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Prawda, Karbowniczek to porzadny fachowiec, ale warsztat jest w wawie:) Ceny jak na dobra robote ma przystepne, ale robocizna u niego bedzie kosztowala ok 2000.

:o :roll: :o

Łomatko... To ja się chyba zastanowie jeszcze na tą opcją.

Tytuł:
postmajtek

Bardzo dziekuje wszystkim za mile i konkretne rady ,nie spodziewalem sie ze spotka sie z tak duzym zainteresowaniem, jeszcze raz dziekuje ,ale
tematu jeszcze nie zamykam ,moze ktos zechce jeszcze
cos dopisac.
Jan Kowalski

Tytuł:
wiarus junior

zielony2 pisze:
Witam !
Tak to swieta prawda,tylko jest jeden problem a mianowicie :
ze silnika w dobrym stanie tech. nikt nie sprzedaje a jeszeli tak
to za takie pieniadze ze lepiej zrobic remont .

Złotko kochane siedziałem niedaleko Holandii i tam masz też dość blisko do tego kraju .Jak się troszkę wysilisz to znajdziesz takie motorki ,że palce lizać i to za ok.1kilo Euro .Co jak pewnie zauważyłeś jest mocno konkurencyjne w stosunku do "krajowych " możliwości remontowych.
Istotną sprawą powinno być też dla Ciebie to że powpolutku w naszym kraju zanikają mechanicy którzy wiedzą co to jest remont główny powoli ten termin przechodzi do historii.
1000-1500 Euro i masz bracie takie serduszko że niejeden ci go pozazdrości (wiem coś o tym bo zmieniałem je właśnie w za granicą).

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
Klubowicz

Irek pisze:
1000-1500 Euro i masz bracie takie serduszko że niejeden ci go pozazdrości (wiem coś o tym bo zmieniałem je właśnie w za granicą).

Za 1500-2000 Euro masz juz bardzo ladne w123 o nieduzym przebiegu z dieslem na pokladzie ;)

Tytuł:
wiarus junior

laudan pisze:
Irek pisze:

Za 1500-2000 Euro masz juz bardzo ladne w123 o nieduzym przebiegu z dieslem na pokladzie ;)

Wiesz ,że myślałem o przerzucaniu za granicą i w przyzwoitym warsztacie dlatego nie pisałem o kosztach silnika bo te są marginalne w porównaniu z robocizną .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

W 123 to takie proste auto ze jak sie ma jakies pojecie o mechanice i pare kluczy-jakis wyciag do podwieszenia silnika to pare godzin i po wymianie motoru...A ze sie zapyta automat czy manual? i w jakim stanie reszta auta?-jak jest juz skorodowane mocno i przyniszczone to nawet sie nie opłaca myslec o tym silniku......

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior

Ja wychodze z załorzenia że jeżeli nie ma się w planach zmiany auta a i grosz jakiś jest w kieszeni to warto inwestować w remont oczywiście na oryginalnych częściach w dobrym warsztacie i tu przypuszczam że operacja taka będzie tańsza w PL tylko sztuką może się okazać odnalezinie warsztatu [oczko]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

jak silnik jest mocna padaka to nic nie pomoze remont w PL....i tak wyjdzie sporo-tłoki -szlify,uszczelki ,głowica,łancuch itp-najwieksze koszty to 300 D i 280 E z racji wiekszej liczby cylindrow.....

MB 308 automatic

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00