ja rok temu robiłem remont w swojej beczce 2.4D remont wyniósł mnieok 2300zł, wszystko robiłem sam (oprócz szlifów) nie robiłem na oryginalnych częściach, tylko na odpowiedznikach, ktore stosuje min warsztat w ktorym napraw. tylko mercedesy, oraz wiele innych znanych mi solidnych warsztatów ktore sie mieszcza w moim poblizu, postanowiłem sam zrobic remont bo cena w lepszym warsztacie siegała 6 tys, a na tyle nie mogłem sobie pozwolic, wiec przy nie wielkiej pomocy zaprzyjaznionego mechanika zrobiłem to sam, jezdze rok, i jak dotad tylko leje rope i wymiana filktrow i oleju, nie mam zadnych kłopotów, moja praca polegała głownie na wyjeciu, rozebraniu silnika, pozadnym umyciu częsci (czystosc sie bardzo liczy podczas remontu) i złozeniu silnika z niewielka pomoca, warsztat kroy robił szlify i wymieniał tuleje, wszystko mi spasował (pierscienie do tłoków, wał korbowy z panewkami głownymi o korbowymi) tłoków nie wymieniałem, poniewaz znalazłem tloki uzywane w bardzo dobrym stanie (nie sklepane i trzymajace wymiary) jeden z mechaników powiedział mi ze takie uzywane sa lepsze niz nowe poniewaz sa wysezonowane (wygrzane) i nie ma sensu kupowac nowych, poniewaz wiele razy spotkał sie z tym ze jakosc wykonania tłoków była marna, poniewaz po nagrzaniu silnika tłoki puchły, ja rowniez nie wierze w nawet niektore czesci na przykładzie tego ze widac jakie dziadostwo jezdzi po naszych trogach (nawet nowe mercedesy) wszystko robione jest na zasadzie oszczednosci, przez co jakosc stosowanych materiałow jest gorsza niz kiedys, jezeli bedziesz chciał przedstawie ci wszystkie pozycje ile mnie kosztowały, bo teraz nie pamietam. zaznaczam ze nie opłaca sie robic szlifu cylindrów poniewaz jest bardzo ciezko znalezc tłoki na 1 szlif,a jezeli znajdziesz to ceny sa kosmiczne, ja wytulejowałem blok i złozyłem na nominalnych tłokach i pierscieniach
_________________ Mercedes W123 82r. 2.3CE ex: Mercedes W123 78r. 2.3E Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa" Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz" Mercedes W123 78r. 2.4D automat
|