MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 10:43 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

and6412 pisze:
Wg mnie mozesz jeszcze bardziej dowalic do pieca, niż ja tymi pastami ;-). One dopiero zrobią Ci taką skorupę, że już sie nic spod niej nie wydostanie. A woda podcieka od spodu, a nie ze śrdka auto.

Szczerze powiedziawszy to ja bym stawiał na kondensację wilgoci, nie wiem jak jest z higroskopijnością, czy przepuszczalnością tych mat, ale na pewno nie są one w 100% szczelnie połączone z blachą podwozia, w kabinie masz powietrze "ciepławe i wilgotnawe", na zewnątrz zimne, podłoga jest taką przesłoną między zimną a ciepłą strefą i na podłodze kondensuje się para wodna. Nie wiem jaki przykład z życia... Hmmm jak masz w ciepłym pomieszczeniu rurę z zimną wodą, zobacz - prawie zawsze jest mokra :) a przecież szczelna! (chyba [zlosnik] )
Zrobiłem taki wywód, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby podciekały spawy w podłodze, to musiały by być masakrycznie położone :roll: Masz tam jakiego baranka od spodu położonego??
Co do samych mat, to prędzej bym właśnie jakąć samochodową pastę głuszącą natrysnął, bo coś mi się kojarzy, że pierwotne zastosowanie tych mat nie było do samochodów tylko do... budownictwa (choć nie wiem do czego konkretnie :roll: )

Tytuł:
weteran

Junak pisze:
(...) coś mi się kojarzy, że pierwotne zastosowanie tych mat nie było do samochodów tylko do... budownictwa (choć nie wiem do czego konkretnie :roll: )

Onduline - uszczelnienia wokół okien dachowych, przy kominach itd. Wyglądała trochę inaczej niż te oferowane teraz do wygłuszeń.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Junak pisze:
Szczerze powiedziawszy to ja bym stawiał na kondensację wilgoci

Co i też byc może, zależy ile tego płynu tam było. Dlatego wietrzenie to jedno z moich ulubionych zajęć [zlosnik] - można by też chyba zrezygnować z ogrzewania w trakcie jazdy? ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

To ja przybliże trochę dokładniej jaki jest stan rzeczy u mnie ;-)
Jeden spaw przeciekał na pewno, bo to było widać, że stamtąd podcieka.
Co do wymiany blachy w nogach kierowcy, to tez tak chyba zrobie, ale na to bede musiał miec dużo czasu i pozyczyć skadś migomat. Chce to zrobić sam, bo sadze ze bardziej sie zepsuc juz nie da, pozatym, mam ochote sprubować, a jest to el. który nie musi być estetyczny.

Zresztą sami popatrzcie, jak tam jest połatane:
Obrazek

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Klubowicz

and6412 pisze:
chce to zrobić sam, bo sadze ze bardziej sie zepsuc juz nie da

uwiez w siebie [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie wiem jak w w107, ale w w123 sa 2 maty na podlodze. Jedna sklejona z dywanikiem (taka w ceracie) i druga przyklejona na podlodze o grubosci okolo 8-10mm. W tej macie sa 2 otwory a w tych otworach korki gumowe w podlodze...
Tak to przynajmniej u mnie wyglada. Woda dostaje sie mi jednym miejscem od 2 miesiecy. Podloga byl aod spody zachaczona i zdarlo te gumniana powloke pod autem. I rud zrobil swoje. Szpara mala ale woda dostaje sie pod nogi prawgo tylnego pasarzera.

Oby do suchszego czasu to jakos to zedre i zabezpiecze.
Swoja drogo, to te korki sa calkiem ciekawe. W przodzie tysz sa 2 lub 3.
Moze do do przystanku sikanowice w czasie jazdy? ;-)))

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00