MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 1:31 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

TeddyBeer pisze:
Na silniku jest taki plastikowy element z ttrójnikiem. Z rurek wychodzących z niego zrobiłem coś w rodzaju obwodu zamkniętego i DZIAŁA WSZYSTKO ELEGANCKO. Tylko nie wiem jak nazwać fachowow tę plastikową część która jesta najwyrażniej zuzyta.

Z opisu wynika że jest to ZAWÓR ZWROTNY INSTALACJI PODCIŚNIENIOWEJ, chyba, że w automacie są jeszcze jakieś inne plastikowe dziwactwa z trójnikami.
Leży u mnie w samochodzie bezużytecznie (narazie), bo też nie mogę znaleźć dziury w układzie (już od roku :cry: ) Odłączyłem centralny i "jajka" i przynajmniej nie muszę mordować silnika, żeby go wyłączyć.
Niedawno się przy tym dłubałęm i podejrzewam "centralkę" przy drzwiach kierowcy, tylko jak się upewnić. Może ktoś wie?

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Chodzi Ci o takie małe plastikowe "cuś" zamocowane na pokrywie zaworów (na samym wierzchu silnika, bliżej kabiny pasażerskiej) ?? Jeżeli tak, to nazywa się to "cudo" pneumatyczny sterownik zmiany biegów, czy jakoś tak. Jeśli to padło, to koszt w ASO to około 200PLN (tak, ten malutki kawałeczek plastiku). Jeżdżąc z pominięciem w/w elementu w układzie sterowania skrzynią automat bedzie Ci zmieniał biegi na kolejne niezależnie od tego, jak głęboko wciśnięty jest pedał gazu - efekt jest taki, że np. przy wyprzedzaniu auto będzie się zbierać duuużo gorzej (jak to na niskich obrotach). Nie jestem pewien, jak funkcjonuje wtedy kick-down, nie sprawdzałem tego. Wymianę jesteś w stanie bezproblemowo zrobić samemu, później musisz sobie tylko ustawić w którym położeniu pedału gazu skrzynia ma zmieniać bieg (metodą doświadczalną ;) ) Ja miałem niestety "przyjemnośc" kupić samochód już z padniętym tym elementem i dopiero fachowiec od automatów mnie oświecił co to może być. Później pozostało już tylko zapłacenie 200PLN, wymiana, regulacja i "enjoy the ride" [zlosnik]

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

swój chłop

Panowie, mam 3,0d w automacie i tez mam problem z gaszeniem... zlikwidowałem centralny, zaślepiłem węzę od centrala, od regulacji świateł i dalej nie gaśnie... :( gdy wyciagnąłem te trójniki bezposrednio z grubego weża idącego od pompy i zatkałem palcem auto dalej chodziło, a powietrze zaciąga... przed wstawieniem do lakiernika gaśił się normalnie więc mogę podejrzewać ze jeszcze gdzies jest jakis wężyk nie zaślepiony. tylko gdzie i od czego?...

W123 2,4D
W124 Coupe ASB 3,0 91r

(Oo(=l=)oO) Piękno tkwi w szczegółach. Mercedes-Benz.
"Gwoli informacji, nie o kasę tu chodzi; ja po prostu kocham tego Merca.”

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00