MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 5:29 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Boulik pisze:
jeśli nie schodzi poniżej 0,3 to mozna jechac

0,3 to ciśnienie graniczne dla wolnych obrotów. Do efektywnego smarowania silnika w czasie jazdy, potrzebne jest wyższe, z ograniczeniem o którym pisał stanleym126, choć ja kiedyś znalazłem informację o do bodaj 5 i 6 atm. (odp. benzyna, diesel).

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
0,3 to ciśnienie graniczne dla wolnych obrotów. Do efektywnego smarowania silnika w czasie jazdy, potrzebne jest wyższe, z ograniczeniem o którym pisał stanleym126, choć ja kiedyś znalazłem informację o do bodaj 5 i 6 atm. (odp. benzyna, diesel).

cenna informacja - u mnie narazie po owych mrozach na wolnych obrotach trzyma się na 1 a po wrzuceniu biegu spada poniżej 1 jednak nigdy mniej niż 0,5 więc chyba narazie nie mam się czego obawiać. Tak czy owak ostatnio bardzo często spoglądam na wskaźnik ciśnienia oleju a kiedyś mogłem zapomnieć że wogóle tam jest bo ciśnienie zawsze było "jak w mordę szczelył" od 2,3 na wolnych i oczywiście 3 przy lekkim muśnięciu gazu. Oby po wymianie oleju wróciło wszystko do normy. Co prawda mam w planie remont silnika ale dopiero w wakacje więc mógłby jeszcze wytrzymać Obrazek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mam dokłądnie identyczne wskazania jak Piterros! A w czasie jazdy strzałka lata, jakby myślała że jest obrotomierzem- od 1 do 2,5.
Dzięki za info, pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jestem uratowany [cool]
Kupiłem na wszelki wypadek uszczelke pod obudowe filtra i ten zawór.
Z zaworem to tez jakaś dziwna sprawa. Bo po pierwsze myslałem że tak jak w dieslu jest w misce olejowej przy pompie ale nie. Po pierwsze filtr jest u gory silnika i zawór też. A co jest dziwnego? Ze jest plastikowy a nie metalowy. W dieslu chyba jest metalowy? Tak wynikało z opisu. A tu w ASO sprzedali mi coś plastikowego. Może to nie ten element [szalone] ale napisane jest zawór (po niemiecku ventil) i numer częsci niby się zgadza :o [szalone] . No nic, i tak nie musiałem go wymieniać i kosztował grosze.
Wymieniłem sam filtr i olej. Od razu lepiej.
Cisnienie na nierozgrzanym silniku skoczyło do 3, omal wskazóweczka sie nie zgięła [zlosnik] A na rozgrzanym mam teraz 2,1 co uważam za dobry wynik w kazdym bądz razie lepszy niz jak kupowalem auto kiedy bylo 1,8. No i oczywiście jest natychmiastowa reakcja na pedał gazu, wtedy mam 3. Silnik zalałem mineralnym Castrolem GTX3. Weszło do polowy wskażnika 4,2 litra oleju. Jeszcze sprawdze jutro czy ten stan jest ok bo wydaje mi sie troche mało ale moze tyle ma być.

Chce natomiast zapytać się o jeszcze jeden temat. Mianowicie odsysanie starego oleju. Czy to jest dobra metoda? Niektore warsztaty to oferuja i twierdza zelepiej oczywzcza silnik z oleju niz jego spuszczenie. Czy to nie ma jakichs negatywnych skutków takie podcisnienie?

I jeszcze jedna uwaga. Przestalem jezdzic na paliwie z Neste. Jak bylo drogie paliwo to tam tankowalem żeby bylo taniej ale odkąd ceny spadły zacząłem jezdzić na Shella bo róznica byla 7 groszy. Jednak maja lepsze paliwo co bylo czuć. Teraz zaszalałem i wlałem V-power. I tak cena jest nizsza niz jakiegokolwiek paliwa przed paroma miesiącami. Roznice zreszta w cenie sa pomiedzy samymi stacjami Shella. Ja kupuje je na Puławskiej choc mam druga stacje pod bokiem ale roznica w cenie tego samego paliwa wynosi pomiedzy nimi 20!!!!!!!!!!!!!!!! groszy. V-power to jest to. Nie cisne auta bo samo sie rwie do przodu. Ekonomizer rzadko pokazuje mi czerowone pole ;) a pedał gazu naciskam tylko leciutko. Czyli podwojny zysk bo napewno mniej teraz spale a mam wieksza dynamikę kiedy jej potrzeba.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To dobrze, że tak się skończyło.
Mam nadzieję że u mnie będzie to samo. Na razie nie mam czasu się tym zająć bo sesja mnie uziemiła w domu.
Co do paliwa to ja zawsze tankowałem na JETcie ale też sie przerzucę na shella na próbę bo faktycznie w cenie różnice żadne a może mniej spali...
Pozdrawiam!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Boulik pisze:
Co do paliwa to ja zawsze tankowałem na JETcie ale też sie przerzucę na shella na próbę bo faktycznie w cenie różnice żadne a może mniej spali...

jak narazie na shellu udało mi sie najlepsze wyniki osiągnąć przynajmniej jeśli chodzi o gaz a benzynę też mają dobrą - kiedyś pracowałem na shellu więc wiem co mówię ;)
a tak a propos silnika to mój ostatnio głupieje i nie trzyma wolnych obrotów. Czasem po prostu ni stąd i z owąd gaśnie i ciężko potem odpalić a następnie nie trzyma obrotów. Przypuszczam że silniczek krokowy skubany. Narazie się przeczyści i psiknie jakimś WD-40 a jak nie pomoże no to czeka mnie wymiana... :(

Pozdrawiam!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:
Chce natomiast zapytać się o jeszcze jeden temat. Mianowicie odsysanie starego oleju. Czy to jest dobra metoda? Niektore warsztaty to oferuja i twierdza zelepiej oczywzcza silnik z oleju niz jego spuszczenie. Czy to nie ma jakichs negatywnych skutków takie podcisnienie?

Kilka razy miałem tak robione - jeszcze w golfie. Nie sądzę żeby była jakaś znacząca różnica między tymi metodami.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kolarek pisze:
O-ring ten jest mocowany na rowku długiego trzpienia znajdującego się na pokrywie filtra oleju.

ja zmienam ten o-ring za kazdym razem. on jest w komplecie wraz z filtrem oleju...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja też ostatnio mam problem z ciśnieniem oleju. Zaczeło się od tego że umyłem w pracy samochód, potem (albo wcześniej, nie pamiętam) sprawdziłem stan oleju i było go trochę za mało, więc uzupełniłem, nie pamiętam dobrze ile dolałem ale chyba nieco ponad 0,5 litra. Po jakichś dwóch godzinach chciałem przestawić samochów, przekręcam kluczyk, rozrusznik kręci i tyle, nie pali. Kilka prub, poprawianie przewodów aż w końcu ni z tąd ni z owąd odpalił od razu po przekręceniu kluczyka. Następnego dnia jadę do pracy a tu przy zatrzymywaniu się na światłach, na niskich obrotach zaczyna mi trzęść silnikiem (nieregularnie), chce ruszyć dodaję gazu a silnik się telepie, telepie i po chwili wkręca na wyrzsze obroty i dalej normalnie jedzie. Żeby mi nie zgasł musiałem hamować lewą nogą a prawą trzymać na gazie i utrzymywać odpowiednie obroty i tym samym też ciśnienie oleju (starałem się utrzymać około 1,6), gdybym tak nie robił z tym telepaniem miał bym tak przy każdym zatrzymywaniu się. Po dojechaniu do pracy maska w górę i oglądam pracujący silnik. Słyszę strzykanie przy cewce, w tych momentach co strzykało jak by ktoś kopnoł w silnik. Puźniej umyłem przewody włanczam silnik i i patrzę, praktycznie to samo a po rozgrzaniu w końcu zgasł. odpaliłem go jeszcze raz bez problemu. Tego samego dnia chciałem kupić cewkę bo ją podejrzewałem ale nie zdążyłem. wieczorem sprawdziłem kopułkę, wyczyściłem. Przejażczka testowa i jakby lepiej, z cewką spokuj. Od tego momentu mam problem z ciśnieniem tylko jak stoję N i P ciśnienie 1.2-1.3 na D z hamulcem 1.1 i jakby trochę za niskie obroty ale tylko jak się silnik rozgrzeje, na zimnym-chłodnym jest dobre. No i są jeczcze te kopnięcia silnika (nieregularne). Wymieniłem świece (NGK) i nadal to samo. Teraz czekam na nowe przewody (Beru). Ceka mnie jeszcze wymiana oleju, filtrów i regul. zaworów (za głośny klekot). Jak jest duża wilgoć to zdarza się że mam ten problem z telepaniem przy ruszaniu. Oprucz tego rano przy zapalaniu odpala i łapie niższe obroty, (casami zgaśnie i trzeba jeszcze raz odpalić) po czym obroty wzrastają wraz z ćiśnieniem oleju do 3.0.

Pozdrawiam [zlosnikz]

Mercedes-Benz W116 450SEL CDN 1978r.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Opol, zlituj się nad ortografią!

A tak poza tym, to nie bardzo rozumiem, gdzie ten problem z olejem? Zrób zapłony, to po pierwsze, a ciśnienia masz w prawidłowych granicach, to po drugie.
Może całość to kara za zajmowanie się w pracy myciem prywatnego samochodu? ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Futrzak pisze:
Mianowicie odsysanie starego oleju.

Ja tam jestem ortodoksyjnie do tego nastawiony - spuszczając olej wiecej syfu można wypłukać z miskui olejowej i sprawdzić stan silnika = opiłki itp itd odsysając można tego nie zauważyć.
Jeszcze jadna zaleta spuszczania oleju korek jest magnetyczny (przynajmniej powinien) i odkręcając go również można zauważyć ewentualne opiłki.

Pozatym większej różnicy w obu metodach chyba nie ma.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Cześć OPOL pisałeś kiedyś w jednym z postów o problemach z wolnymi obrotami i ciśnieniem oleju -cytat : Wysłany: Czw Mar 30, 2006 10:28 pm Temat postu:
Ja też ostatnio mam problem z ciśnieniem oleju. Zaczeło się od tego że umyłem w pracy samochód, potem (albo wcześniej, nie pamiętam) sprawdziłem stan oleju i było go trochę za mało, więc uzupełniłem, nie pamiętam dobrze ile dolałem ale chyba nieco ponad 0,5 litra. Po jakichś dwóch godzinach chciałem przestawić samochów, przekręcam kluczyk, rozrusznik kręci i tyle, nie pali. Kilka prub, poprawianie przewodów aż w końcu ni z tąd ni z owąd odpalił od razu po przekręceniu kluczyka. Następnego dnia jadę do pracy a tu przy zatrzymywaniu się na światłach, na niskich obrotach zaczyna mi trzęść silnikiem (nieregularnie), chce ruszyć dodaję gazu a silnik się telepie, telepie i po chwili wkręca na wyrzsze obroty i dalej normalnie jedzie. Żeby mi nie zgasł musiałem hamować lewą nogą a prawą trzymać na gazie i utrzymywać odpowiednie obroty i tym samym też ciśnienie oleju (starałem się utrzymać około 1,6), gdybym tak nie robił z tym telepaniem miał bym tak przy każdym zatrzymywaniu się... koniec cytatu . W związku z tym mam pytanko do , co było zepsute u Ciebie,albo jaka była tego przyczyna? , bo ja mam takie same objawy tz. na zimnym OK. a po rozgrzaniu silnika wolne obroty opadają do 500 cisnienie oleju też do 1,5 aż wkońcu gaśnie objawy, przy porannyn odpalaniu też mam takie same jak pisałeś w poscie-przy zapalaniu odpala i łapie niższe obroty, (czasami zgaśnie i trzeba jeszcze raz odpalić) po czym obroty wzrastają wraz z ćiśnieniem oleju do 3.0. Dzięki z góry za odpowiedż i pozdrawiam- merclin :) <br>Dodano po 8 minutach.:<br> OOPS-TO MIAłO Iść NA PRIWA :oops: ALE MOżE KTOś MIął TAK SAMO I NA TO ODPOWIE .POZDRAWIAM :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Futrzak pisze:
Mianowicie odsysanie starego oleju.

Ja tam jestem ortodoksyjnie do tego nastawiony - spuszczając olej wiecej syfu można wypłukać z miskui olejowej i sprawdzić stan silnika = opiłki itp itd odsysając można tego nie zauważyć.
Jeszcze jadna zaleta spuszczania oleju korek jest magnetyczny (przynajmniej powinien) i odkręcając go również można zauważyć ewentualne opiłki.

Pozatym większej różnicy w obu metodach chyba nie ma.

Osobiście wolę używać płynów do płukania silnika i zostawić go na dłużej żeby więcej oleju ściekło.

Płyń stary płyń niech wiatry Ci sprzyjają...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam
ja w swojej 115 wymieniam olej co 5tyś.ostatnio przecholowałem do 5.5tys.właśnie przy 5.5 ciśnienie spadło na rozgrzanym silniku do 2.5 więc czym prędzej zmieniłem wlałem nowy olej nowy filtr,wszystko cacy a ciśnienie takie same wg mnie to wina temperatury.....
A tak z ciekawości-Futrzak dlaczego jeden Twoich Mercedesów nazywa się Marcysia?????? [zlosnikz]

BMW R4 1937
Triumph B200 1932
IFA BK 350 1956
BMW R23 1936

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam, nie sądze żeby to był olej bo wymieniałem go 2000 km temu i to na mobila tak że to chyba nie to,ale dzięki za odpowiedz . POZDRAWIAM :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00