Jestem uratowany
Kupiłem na wszelki wypadek uszczelke pod obudowe filtra i ten zawór.
Z zaworem to tez jakaś dziwna sprawa. Bo po pierwsze myslałem że tak jak w dieslu jest w misce olejowej przy pompie ale nie. Po pierwsze filtr jest u gory silnika i zawór też. A co jest dziwnego? Ze jest plastikowy a nie metalowy. W dieslu chyba jest metalowy? Tak wynikało z opisu. A tu w ASO sprzedali mi coś plastikowego. Może to nie ten element
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
ale napisane jest zawór (po niemiecku ventil) i numer częsci niby się zgadza
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
. No nic, i tak nie musiałem go wymieniać i kosztował grosze.
Wymieniłem sam filtr i olej. Od razu lepiej.
Cisnienie na nierozgrzanym silniku skoczyło do 3, omal wskazóweczka sie nie zgięła
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
A na rozgrzanym mam teraz 2,1 co uważam za dobry wynik w kazdym bądz razie lepszy niz jak kupowalem auto kiedy bylo 1,8. No i oczywiście jest natychmiastowa reakcja na pedał gazu, wtedy mam 3. Silnik zalałem mineralnym Castrolem GTX3. Weszło do polowy wskażnika 4,2 litra oleju. Jeszcze sprawdze jutro czy ten stan jest ok bo wydaje mi sie troche mało ale moze tyle ma być.
Chce natomiast zapytać się o jeszcze jeden temat. Mianowicie odsysanie starego oleju. Czy to jest dobra metoda? Niektore warsztaty to oferuja i twierdza zelepiej oczywzcza silnik z oleju niz jego spuszczenie. Czy to nie ma jakichs negatywnych skutków takie podcisnienie?
I jeszcze jedna uwaga. Przestalem jezdzic na paliwie z Neste. Jak bylo drogie paliwo to tam tankowalem żeby bylo taniej ale odkąd ceny spadły zacząłem jezdzić na Shella bo róznica byla 7 groszy. Jednak maja lepsze paliwo co bylo czuć. Teraz zaszalałem i wlałem V-power. I tak cena jest nizsza niz jakiegokolwiek paliwa przed paroma miesiącami. Roznice zreszta w cenie sa pomiedzy samymi stacjami Shella. Ja kupuje je na Puławskiej choc mam druga stacje pod bokiem ale roznica w cenie tego samego paliwa wynosi pomiedzy nimi 20!!!!!!!!!!!!!!!! groszy. V-power to jest to. Nie cisne auta bo samo sie rwie do przodu. Ekonomizer rzadko pokazuje mi czerowone pole

a pedał gazu naciskam tylko leciutko. Czyli podwojny zysk bo napewno mniej teraz spale a mam wieksza dynamikę kiedy jej potrzeba.
Pozdrawiam
Futrzak