MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 9:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Ja obmyśliłem sobie tak: najpierw spuszczam cały ATF odpinając wąż powrotny z przekładni i kierując go do jakiegoś zbiornika - dlatego pytałem czy do tego konieczne jest uruchomienie silnika. W drugim etapie chciałem nalewać jakiegoś taniego płynu do otwartej pompy i od razu spuszczać to do tego samego baniaka ruszając kierownicą tak aby cały brud też zleciał. W końcowym etapie chciałem podłączyć ponownie wąż do pompy i nalać świeżego płynu odopwietrzyć układ ruszając kierownicą (na tym etapie dekiel zamknięty) i ponownie uzupełnić płyn. Tyle. Masz jakieś sugestie?

Student

Tytuł:
weteran

Student pisze:
Ja obmyśliłem sobie tak: najpierw spuszczam cały ATF (...) W drugim etapie chciałem nalewać jakiegoś taniego płynu do otwartej pompy i od razu spuszczać to do tego samego baniaka ruszając kierownicą tak aby cały brud też zleciał (...)

Czyli chcesz przepłukać, tak jak ja.
Po spuszczeniu starego płynu, zmontowałem węże i zalałem świeżego ATFu do wypłukania. Kupiłem do tego celu najtańszy jaki był - ATF Hipol (po 12PNL/l [zlosnik]). Jak to zrobisz, to odpal silnik i pokręć porządnie przez chwilę kołami, niech pokrąży po układzie i go wymyje.
Gasisz, zlewasz ponownie cały olej, montujesz na gotowo przewody, zakładasz filtr, zalewasz olejem, odpowietrzasz, uzupełniasz poziom i tyle.

Tylko nie wiem, czy na pewno jest sens tą szopkę z płukaniem odstawiać. Ja to robiłem dlatego, że moje graty leżały rozmontowane z 10 lat w piwnicy. Jeśli jest w normalnym użyciu, to ja osobiście nie widzę takiej potrzeby.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jasne! dziękuję za wskazówki! Skoro przy zgaszonym silniku cały płyn spływa to ok. Zresztą sprawdzę jutro czy zejdzie około 1,4 litra... Dziękuję raz jeszcze!

Pozdrawiam jednocześnie solidaryzując się z hasłami z Twojego podpisu!!!

Student

Tytuł:
weteran

Student pisze:
Skoro przy zgaszonym silniku cały płyn spływa to ok. Zresztą sprawdzę jutro czy zejdzie około 1,4 litra...

Nie ma szans na całość, zejdzie najwyżej około litra :roll: .

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Temat stary jak świat ale wracam do niego bo dopiero dzisiaj wymieniłem płyn w układzie wspomagania. Zacząłem postępować według tego co ustaliłem z wojzem. Odkręciłem dekiel i starałem się zdjąć blaszkę zabezpieczającą sprężynę tak, aby można było ją użyć ponownie. Lekko odgiąłem jedno skrzydełko i zdjąłem blaszkę, niestety blaszka pękła przy próbie ponownego jej dogięcia. Trudno, kupiłem podobną, nieco tylko większą. Po odessaniu płynu strzykawką moim oczom ukazał się dekielek, pod dekielkiem - ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu był pierścień o średnicy i wysokości mniej więcej takiej jak filtr (który zakupiłem wcześniej) a pod pierścieniem metalowa podkładka podtrzymująca ów pierścień.
Po zdemontowaniu całości odłączyłem wąż powrotny i spuściłem płyn do bańki. Podczas spuszczania ruszałem w obie strony kierownicą. Następnie zamontowałem wąż ponownie i nalałem świeżego płynu. Nałożyłem dekiel i uruchomiłem silnik znowu kręcąc kierownicą w celu odpowietrzenia układu. Kolejne zdziwienie: Przekładnia hałasowała a płyn w zbiorniczku spienił się bardzo i wcale go nie ubyło. W związku z tym poruszałem kierownicą przy wyłączonym silniku i otwartym deklu - wtedy usłyszałem bulgotanie a poziom płynu się obniżył. Ponownie spuściłem płyn zamontowałem filtr i odpowietrzyłem - tym razem przy zgaszonym silniku. Niestety z całego układu udało mi się spuścić grubo poniżej jednego litra.
Teraz moje pytanie: czy ten pierścień był swego rodzaju substytutem filtra?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tez zabieram sie do wymiany ATF'u w Bekonie, tyle ze nie za bardzo wiem jak sie zabrac, co odkrecic zeby zlac olej....i gdzie jest wspomniany filterek :roll: Moglby ktos wypisac kolejnosc czynnosci, gdzie co i jak :D Z góry dzieki.

VW Golf II 1.6D '89 "Nieoszlifowany Diament"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Thomas Przeczytaj ten wątek raz jeszcze... wszystko tu jest opisane. Filtr znajduje się wewnątrz pompy wspomagania. Z tego co wyczytałem na forum to nie wszystkie pompy posiadały filtr (proszę mnie poprawić jeżeli się mylę). Odkręcając dekiel pompy zobaczysz nakrętkę przytrzymującą tuleję ze sprężyną, która dociska filtr. Należy ją odkręcić i uważać żeby nie wystrzeliła sprężyna. Możesz mieć też zamiast układau nakrętka-sprężyna naciętą blaszę która ogranicza sprężynę. Reszta tak jak w postach powyżej. Z własnego doświaczenia: nie trzeba uruchamiać silnika aby spuścić płyn.

Student

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Aha, nie robilem tego jeszcze i sie troche zestresowalem :oops: szczegolnie po dowiedzeniu sie o istnieniu filtra :o Dziekuje za odpowiedz [zlosnikz]

VW Golf II 1.6D '89 "Nieoszlifowany Diament"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00