bary123ce pisze:
a to nie jest tak, że po prostu są dwa miejsca do zamocowania lożyska podporowego? I tym samym występują dwie długości tylnego wału? U mnie w coupe właśnie są dwa mocowania podpory wału, ale wszystkie tylne wały pasują mi jedynie na to dalsze miejsce...
Wydaje mi się to mało prawdopodobne,bo jakie byłoby logiczne uzasadnienie zastosowania różnej długości tylnej części wału w" krótkich "nadwoziach.Różne długości przedniej części wału wynika jak wiadomo z różnorodnosci silników i skrzyń biegów.Gdzie mieści się to "dalsze miejsce",bo w moim nadwoziu przy końcu podłogi,tam gdzie zaczyna się tylne siedzenie.Przednia część wału byłaby za długa.W wale 3 częściowym odległość między podporami wynosi ok 40cm.
bary123ce pisze:
t;]No tak, ale czy te kołnierze były zawsze w jednakowej odległości od końców? I niestety jak ktoś nie ma (np ja) na wzór innego wału to nie może zmierzyć odległości od kołnierzy do końców żeby wiedzieć jaką długość potrzebuje między kołnierzami... Czy możesz mi podać całkowitą długość tych wałów, lub odległości od kołnierzy do końców, to sobie dodam odcinek środkowy i mi wyjdzie ?
Sądzę że kołnierze były w jednakowej odległości(oczywiście z pewną tolerancją)i mając określony silnik i rodzaj skrzyni biegów wiadomojaki wał jest potrzebny.Oczywiście można podać całkowitą długość,najpierw uściślij co rozumiesz przez całkowitą długość.