MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 11:24 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

ehhh... obejrzałem sobie tak na szybko w pracy pole numerowe i mam BARDZO poważne wątpliwości. Tam naprawdę coś było grzebane. Jak wyjadę z garażu na słoneczko to cyknę zdjęcia, bo ja ekspertem nie jestem, ale nie wygląda to naturalnie :evil:

Dywaniki po 5-tym przepraniu wyglądają już fajnie, kanapa miodzio, ale fotele czeka jeszcze dłuuuuga droga :( Się wszystko suszy na razie...

Jak dobrze mieć zaprzyjaźnioną myjnię w miejscu pracy [zlosnikz]

Aha chłopacy z myjni zrobili mały test na klapie bagażnika. Lekko ścierny Compound i wosk Perfecta wszystko nakładane miękką szmatką :o jednak polerkę sobie odpuszczę. Wyszło zajedwabiście!! [zlosnik] no i faktycznie przypomina 880 Agavengrun

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie dziw się, że było dłubane. Masa beczek przechodziła przeszczepy w latach '80 i '90.
Jeżeli autko ma służyć do jazdy na co dzień, to nie przejmuj się tym. Bo zabytku z tego raczej nie będzie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

HeHe :) Mam klona Twojej beczki, kolego fajter :) W prawdzie jest 230E w automacie a nie 300 D ,ale powinno być 240 D w manualu,a o roczniku nie wspomne... [zlosnik] Mam wrażenie,ze ten zielony kolor implikuje w ludziach jakaś potrzebę robienia "szczepanów" :)

Niech zyje 880 Agavengrun i Dattel z 2 serii!

Obrazek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja sie zapytam jak mozna sciagnac tapicerke. Moj Bekon przeszedl osttanio gruntowny remont blacharsko lakierniczy prze co wnetrze sie troche zakurzylo. Jest to welur, wiec brud powchodzil miejscami dosc gleboko, sa tez kilkunastoletnie plamy. Slyszalem ze mozna sciagnac tapicere, ale nie za bardzo wiem jak :oops: Prosilbym o łopatologiczna instrukcje zdjecia poszycia foteli i kanapy :roll:

VW Golf II 1.6D '89 "Nieoszlifowany Diament"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Thomas pisze:
Prosilbym o łopatologiczna instrukcje zdjecia poszycia foteli i kanapy

Najwygodniej po wymontowaniu z autka. Poszycie jest założone tekturowymi? wszyciami dolnej krawędzi bocznego poszycia w przetłoczenia w ramie fotela. Po lekkim ściśnięciu sprężyn fotela (tak żeby boczna część poszycia nie była napięta) trzeba wyciągnąć to tekturowe wszycie do dołu. W tylnej kanapie jest podobnie. Jak wymontujesz fotel to zobaczysz, że to banalnie proste. Jak większość w tych autkach.

Jutro zamierzam zmieniać poszycia, na razie tylko foteli, na te dostane od Jakona, to zrobię dokumentację fotograficzną. Kanapę też mam na wierzchu, wiec i ją obfotografuję. Wrzucę fotki jeśli ułatwi Ci to sprawę.

Jeśli uda Ci sie zdjąć i prać poszycia wcześniej, to uważaj, żeby podczas prania nie rozmoczyć za bardzo tej wszytej tektury. Potem trudno jest ponownie założyć to na ramę fotela, bo sie toto robi miękkie i rozłazi przy montażu.
pozdr.

Honda CBX 650 '83
i kilka moto z KDL, następne w planach... ciągle mało rdzy w garażu

Ostatnio zmieniony wt lip 08, 2008 12:19 am przez NIEBIESKI, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

No właśnie mając na uwadze powyższe nie ściągałem tapicerki tylko prałem Karcherem wyjęte fotele. Niestety brud się po prostu równomiernie rozmazał :evil: Cały czas się zastanawiam, czy zdejmować poszycia i ładować do pralki. Czy może jeszcze coś innego. Póki co mam wszystko wyjęte i zajmuję się podłogą, plastikami, chromami itp.

oj powolutku to wszystko idzie...

Mitsubishi Carisma 1,6 GLX aut. '98 + LPG - Srebrny Żonowóz

Ex: Peugeot 205 1.1 '90- Różowa Landrynka

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ten tekturowy pasek,ktory trzyma doł poszycia w stelazu fotela nalezałoby odpruć.Sporo roboty,ale mozna wtedy bezkarnie wrzucić całe poszycia do pralki,naturalnie po uprzednim namoczeniu 30 letego syfu. Całość skomplikowana nie jest. Należy wyciągnąć fotel, rozpołowić go na siedzisko i oparcie, wyjąć delikatnie ten tekturowy pasek na dole siedziska z rynienki w stelażu, poodginać takie metalowe klamerki trzymające poszycie, wysciołke z prasowanej "trawy morskiej" i spreżyny w kupie i zdjąć ze spręzyny. Coś mi sie jeszcze wydaje,ze samo poszycie siedziska jest przypięte czymś do tej wysciółki z trawy.Jak juz wszystko da sie od siebie oddzielic,to trzeba wyciagnąć filcowe paski z poszycia siedziska ( te w wytłoczeniu na siedzisku ),bo w nich jest baaardzo duzo syfu,kurzu,brudu i łatwiej wyprać je osobno,zeby nie paprać całego poszycia i pułkać materiału do us..nej smierci. Prać w 40 stopniach przy uzyciu delikatnej chemii, ja nie wirowałem,ale w sumie mozna by - bedzie szybciej suche. Suszyć niepogniecione zeby nie straciło fasonu ;) Po wyschnieciu zaopatzyć sie w igłe, nitke i kawałek drutu. Tekturowy pasek przyszyc tak jak był zanim został odpruty. Filce wciagamy w te kieszonki w poszyciu za pomocą kawalka drutu, po uprzednim, wykonaniu delikatnej petelki z nitki na końcu każdego paska ,chyba,ze ktoś ma talent, to i bez wciagnie :)

Poszyć z siedziska i oparcia kanapy nie prałem,ale konstrukcja taka sama,wiec postepwanie jak sądze analogiczne do siedzień przednich.

Efekt gwarantowany!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja poszedłem bardziej na skróty. [zlosnik]

Płyn do mycia silników + 180 bar myjka - po uprzednim zdemontowaniu z samochodu . Schodzi wszystko - nawet 10 letni grzyb.

(Jakiś łos zostawił otwarty szyber w 123 stojącym 10 lat na parkingu celnym w DE. Beczka miała 98kkm przebiegu - fotele nowe! , ale porośnięte mchem)

Na koniec tylko kosmetyczne mycie odkurzaczem wodnym. I gotowe :lol:

pozdrawiam

Ex - S123 200D W124 E200T W126 560SEC ,W123 240D ,W124 230CE ,W124 300D , W123 200D u.v.a. :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zgodnie z obietnica kilka fotek poglądowych:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Trochę poza tematem, ale wiele razy padały pytania jak wygląda mocowanie fotela i jak dostać sie do tych śrób. No to kilka fotek:
przednie śruby:
Obrazek
śruby tylne:
Obrazek
A tak wygląda mocowanie nakrętki w którą wkręca się śrubę mocującą fotel. W tym przypadku tylną:
Obrazek

Wiem, ze dla niektórych to banalna fotoprezentacja, ale obiecałem i mam nadzieje, ze komuś się przyda ;)
pozdr.

teraz w123 230CE '82, już takie jak trzeba :-)

banalne audi na wyloty...

Honda CBX 650 '83

i kilka moto z KDL, następne w planach... ciągle mało rdzy w garażu

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00