MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 6:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

VIN będę miał jutro

dziś jeszcze raz oglądałem auto - także od środka. Generalnie nie wyglądało źle, ale nie wyglądało na jakieś super odstawione.
Także nie było widać aby coś było robione z kastą - facet przyznał że przynajmniej raz w było to całe malowane, ale musiało to być robione już kilka lat temu - nie widać śladów świeżego malowania... można zauważyć kropki rdzy większe i mniejsze i większy "placek" na podszybiu przy klapie bagażnika. Podłoga w bagażniku cała, wewnętrzne progi pewnie za 2-3 lata należało by wymienić...
Auto pali - silniczek naprawdę równo sobie pracuje - odpalił dziś po 3 zakręceniu (stał wcześniej 3 m-ce). Elektryka pt. lampy, kierunkowskazy, oświetlenie deski działa. Wspomaganie także

Generalny wniosek z mojej strony - auto w stanie dobrym (wymaga oczywiście kilku poprawek, chociaż nie "na już"). Co do tapicerki i lamp - powiem szczerze - na chwilę obecną mi to tak bardzo nie przeszkadza. Zawsze to można wymienić ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
howser pisze:
Jesli Vin sie zgadza to ze zdjec mozna zauwazyc, ze ma nieoryginalne (czyt. nie odpowiednie) reflektory z przodu, i nieoryginlana tapicerkę, no i ten rok produkcji daje do myslenia, 230E bylo dopiero na poczatku 80 rok a w 79 byl jeszcze gaznikowy 2,3 (M115) , poprosimy o wiecej zdjec np komory silnika
A kto powiedzial, ze to ma byc 230 (C)E? Auto ma wnetrze drugoseryjne ale np. jeszcze tylko jeden suwak do rozdzialu powietrza moze wiec byc wyprodukowane/zarejestrowane miedzy 9/79 a 12/79 i wtedy mogloby miec jeszcze silnik M115 (mogloby, bo pod sam koniec 1979 rownolegle do M115 montowano juz M102). Jezeli to faktycznie jest rocznik 79 to VINu kolega nie dostanie bo ten samochod go po prostu nie posiada (posiada za to numer nadwozia :)).

Stomek pisze:
Zasada jest prosta, wielu to tutaj potwierdzi. Jeśli masz kupić auto za 6000,- i na dzień dobry wpakować następne tyle (a w tego może być nawet mało), żeby auto wyglądało i jeżdziło jak należy to od razu kup auto za 12000,- w lepszym stanie.
Swiete slowa... :(

Z kwiatkow pozwole sobie tutaj jeszcze wyliczyc:
- przedni zderzak z dyszami spryskiwaczy reflektorow, co w polaczeniu z okraglymi reflektorami pozwala podejrzewac naprawiona bombe w tym obszarze
- wypasione chromowane turbo-dysze spryskiwaczy przedniej szyby
- popielniczka nie z tej parafii

Ma za to oryginalna antene...

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior

droopsio pisze:
VIN będę miał jutro

dziś jeszcze raz oglądałem auto - także od środka. Generalnie nie wyglądało źle, ale nie wyglądało na jakieś super odstawione.
Także nie było widać aby coś było robione z kastą - facet przyznał że przynajmniej raz w było to całe malowane, ale musiało to być robione już kilka lat temu - nie widać śladów świeżego malowania... można zauważyć kropki rdzy większe i mniejsze i większy "placek" na podszybiu przy klapie bagażnika. Podłoga w bagażniku cała, wewnętrzne progi pewnie za 2-3 lata należało by wymienić...
Auto pali - silniczek naprawdę równo sobie pracuje - odpalił dziś po 3 zakręceniu (stał wcześniej 3 m-ce). Elektryka pt. lampy, kierunkowskazy, oświetlenie deski działa. Wspomaganie także

Generalny wniosek z mojej strony - auto w stanie dobrym (wymaga oczywiście kilku poprawek, chociaż nie "na już"). Co do tapicerki i lamp - powiem szczerze - na chwilę obecną mi to tak bardzo nie przeszkadza. Zawsze to można wymienić ;)

W tekscie pisanym nie widac/slychac emocji, ale odczuwam ze sie najarales. Emocje sa nie dobrym doradca, wez na ogledziny kogos, komu wogole nie zalezy na takim aucie, a jednoczesnie zna sie na nich.
Wiem, ze adrenalina kupowania to cos super, ale nie jest warta kaca po nieudanym zakupie. Znam to z autopsji, przerabiane wiele razy [oczko]

Gdybys kupowal cos rzadkiego to mozna przymknac oko na niedociagniecia, ale przy takiej ilosci 123 c/ce na rynku mozesz przebierac prawie jak w salonie. Troszeczke cierpliwosci. I nie twierdze ze omawiana 123 to zlom, ale na tak naprawde nic nie pokazujacych zdjeciach koledzy wytkneli juz sporo to co dopiero w realu.

A tak wogole to owocnych lowow [oczko]

Tytuł:
postmajtek

zamierzam obejrzeć to auto jeszcze raz z kimś kto jeździł tkaim modelem i generalnie jeździ różnymi MB od 20 lat :)

zobaczymy jaki numer tego auta dostanę... być może coś więcej on powie

emocji staram się się w to nie włączać - jak już chyba wspominałem nie ma to być samochód do codziennej jazdy w moim przypadku. Tak więc staram się podchodzić na zasadzie jak nie ten to inny - daję sobie czas. Chociaż oczywiście trudno zachować całkowita obojętność w takim wypadku ;)

Kilka uwag do Waszych uwag:
- tapicerka - nie twierdzę że jest oryginalna, natomiast po tym co wczoraj widziałem to jest taka sama jak w kilku innych modelach tyle że czarna...
- na zderzakach to nie dysze tylko chyba woda na zdjęciach. Wczoraj podczas oglądania auta żadnych dysz nie widziałem :)
- reflektory - znalazłem na sieci kilka takich samochodów z tego rocznika z takimi samymi... tzn. że albo wszystkie z ogłoszeń były wymieniane, albo była seria do której takie reflektory były montowane

generalnie nie polemizuję z Waszymi uwagami i bardzo je doceniam - pozwoliły mi one na spojrzenie na auto z tej bardziej "racjonalnej strony" jeśli tak się mogę wyraźić
jak na razie cały ostatecznej decyzji nie podjąłem - niby auto jest w miarę ok, ale jednak cały czas mam wątpliwości...

pzdr

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

droopsio pisze:
- reflektory - znalazłem na sieci kilka takich samochodów z tego rocznika z takimi samymi... tzn. że albo wszystkie z ogłoszeń były wymieniane, albo była seria do której takie reflektory były montowane

Wszystkie wersje coupe miały kwadratowe reflektory.

Jeśli chodzi o tapicerkę. Czy w "Twoim" aucie przypomina jakąkolwiek z tych przeze mnie przedstawionych? Obawiam się, że nie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

(zdjęcia oczywiście z meinbenz.de)

Tytuł:
postmajtek

odnosnie tapicerki - najbliżej jest zdjecie 1 - tyle ze kolor inny ;) [zlosnikz]

czyli ktoś musiał zmieniać tapicerkę zapewne.... no ale to można zawsze przywrócić do pierwortnej formy

pozostaje mi tylko podjąć decyzje odnośnie tego egzemplarza - z wynikami się na pewno podzielę na forum

miałem pytać - nie znacie kogoś w Rzeszowie, kto był by w stanie ocenić to auto?

pzdr

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
np. runcajs ale ostatnio jest nie czasowy. Zastanawia mnie jak długo miał to auto poprzedni właściciel bo jest na blachach z Pruszkowa. A co do przywracania oryginalnej tapicerki to nie jest prosta sprawa, poczytaj posty osób szukających zaledwie kawałka materiału do uzupełnienia fotela kierowcy.

Tytuł:
postmajtek

poprosiłem właściciela z komisu, aby dowiedział sie czegoś wiecej o tym aucie od poprzedniego właściciela. Koleś niby jeździł nim około roku na codzień - i faktycznie auto nie wygląda na zaniedbane w srodku...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dlaczego jesteś kolejną osobą, która uparła się że kupi coupe poniżej 10 000zł?
Jeżeli nie masz funduszy na porządną sztukę, może warto się rozejrzeć za jakimś sedanem.

Tytuł:
postmajtek

nie twierdzę że się uparłem na auto poniżej 10T :) po prostu taki się w Rzeszowie trafił jak na razie - innych na mój stan wiedzy nie mam. To nie jest kwestia funduszy - tutaj mam dość "szerokie możliwości" ;)

sedan mnie nie intersuje - jak powiedziałem samochody do codziennej jazdy posiadam nawet dwa. Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie myśl kupienia tego auta tak aby móc się po prostu powozić od czasu do czasu ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

droopsio pisze:
nie twierdzę że się uparłem na auto poniżej 10T :) po prostu taki się w Rzeszowie trafił jak na razie - innych na mój stan wiedzy nie mam. To nie jest kwestia funduszy - tutaj mam dość "szerokie możliwości" ;)

Skoro masz "szerokie mozliwosci" finansowe, to nie upieraj sie na kupno samochodu w okolicy Twojego miejsca zamieszkania, tylko poszukaj ciekawszego, ladniejszego egzemplarza gdzies dalej. Uwierz, naprawde warto.

Aktualnie:
Mercedes W123 240D 1981r, Skoda Fabia 1,4TDi 2006r

Tytuł:
postmajtek

być może tak uczynię :)

co sądzicie o tym? http://otomoto.pl/mercedes-380-slc-380- ... 18496.html

lub

http://otomoto.pl/mercedes-230-coupe-C7318911.html

"trzyma się to kupy"?

Tytuł:
wiarus senior

droopsio pisze:

Wskoczyles o klase wyzej w autkach, w kasie zostales na tym samym poziomie. Za 13 000,- SLC straci napewno przy blizszym poznaniu.

droopsio pisze:

Ta ciekawsza, ale blotnik przedni nie licuje z drzwiami, najprawdopobniej zalozona podrobka. Poza tym na srebrnym (735) wszystkie chromy sa slabo wyroznione, ale to moje zdanie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ten wzbudził szerokie zainteresowanie części forumowiczów, gdzieś powinien być post z dyskusją.

http://allegro.pl/item527572772_mercede ... _opcj.html

Zdaje się, że ktoś nawet oglądał to auto na żywo i pozytywnie ocenił stan zachowania.
Pytanie tylko, czemu ogłoszenie ciągle wisi?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja mam dla Ciebie prostsze rozwiązanie posiedz na forum troche czasu poczytaj, pokmin,pooglądaj, zobaczysz jaka to skarbnica wiedzy i doświadczeń ludzi którzy szli już tą drogą którą Ty dopiero zaczynasz.
Wyklaruje Ci się pogląd o jakim aucie marzysz, jakie chciałbyś mieć, a na jakie cie bedzie stać i gdzie możesz szukać dobrego egzemplarza i czym sie różni dobra sztuka od złej. Narazie widze, że może ten model, może ten,a może tamten i poruszasz się po róznych klasach aut na tylko polskich stronach, a to niewystarczy.Może warto najpierw nabyć taką wiedzę która pózniej pozwoli Ci zaoszczędzić sporo zbędnych wydatków min itp, a co najważnieszje pozwoli cieszyć sie codziennie z dobrze wykonanego wyboru i udanego zakupu zamiast przysparzać wkur...ia na samą myśl co stoi w garażu, a co mogło stać.Jeśli chcesz dołączyc do szczęsliwych posiadaczy klasycznych aut bez względu na markę innej krótszej drogi nie ma.Powodzenia !!!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00