MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 5:07 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kolejny raz serdecznie wszystkim Dziękuję. Jawu Twoja wskazówka jest dla mnie równie cennna jak rada kolegi Azmata ze względu na to, że jesteście użytkownikami, a Twoja tym cenniejsza, ponieważ znajduje się w prawie takiej samej sytuacji jakiej Ty się znajdowałeś z tego co się doczytałem i skłaniam się właśnie do waszych rad zwłaszcza że poprzedni właściciel mojego auta również tak radził. Tylko pojawiła się jeszcze jedna osoba, do której mam także uznanie i kolega namieszał mi w głowie. Dziękuje wszystkim za każdą opinie.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
to wszystko prawda, ale przy zimnym silniku jak się mocniej depnie jednak mozna zamrozić parownik (sam to uświadczyłem przy gdy silnik miał 30st i przełaczył się na gaz i został mocno zdeptany), podobno też benzyna nawęgla zawory, które na gazie zostają wysuszone -stąd praca na benzynie podobno przydaje sie czasem...

Zamarzanie parownika to pochodna ilość zassanego gazu, temperatury cieczy i prędkości przepływu. Trzeba eksperymentalnie, Jafocus Ty masz ekstremalny przypadek pojemności ;-).
Dla mnie osobiście dystans jaki silnik pokonuje na benzynie to strata (oczywiście wcześniej trzeba przetrawić to co LPG może zniszczyć na ciepło).
Mówi się o tym, że zawory "się smarują" "się nawęglają" itp.
ale moim zdaniem ten czas to jak umarłemu kadzidło, bo szybkość nawęglania, czy azotowania czy cokolwiek co może się dziać z metalem zaworu (o ile następuje w co wątpię) zależna jest od czasu (krótko) i temperatury (niewielka). A w porównaniu do szkód jakie robi lejąca się benzyna w mocnym nadmiarze bo gaźniki chodzące z LPG są zwykle "odrobinkę" rozregulowane plus koszty tego paliwa nie dają zakładanych oszczędności wcale.
Owszem dla skokoju sumienia i ew kłopotów gdyby nagle było -20 można zostawiać na noc na benzynie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Oj już ni wiem, chociaż narazie trzymam się tej jednej wersji to nadal nie jestem do końca pewny. Ja również mam 250, mogę jej zaszkodzić paląc na benzynie to pytanie do Ciebie Ukaniu.

MERCEDES W 124 250D SEDAN 91r

MERCEDES 308D "KACZKA" LONG 91r

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Moim zdaniem bardziej niż na LPG. O ile LPG radzi sobie odpowiednio z odpaleniem silnika, nie strzela itp itd.. Samemu potrzeba wyproaktykować, kiedy przełączać idąc w stronę zmniejszenia czasu pracy zimnego silnika na benzynie. Czy na noc na benzynie a dzień tylko na LPG, czy nie to sprawdzisz sam, bo samochód to będzie tolerował albo nie. To w dużej mierze zależy od instalacji (zesztywniałe membrany itd.)

Każdy dobierze to co mu pasuje do światopoglądu, nie martwiąc się zanadto :-) bo tak suma sumarum silnik spokojnie przeżyje odpalanie na LPG jak i na benzynie :-) a cała dyskusja tyczy się trwałości długodystansowej zaleznej nie tylko od paliwa ale i od wcześniejszych przejść, olejów, nawyków kierowcy. Po opiniach "mnie się zepsuło" a "mnie działa" nie można wyciągnąc racjionalnych mających zdolność powielania na inne silniki wniosków.
Jaka jest fizyka zasilania paliwem czysto gazowym a benzyną już napisaliśmy.

Tytuł:
wiarus junior

Ukaniu - trudno się nie zgodzić z Twoim rozumowaniem. Jest logiczne i sensowne. Ja zaczynając jeżdzić na LPG zbierałem różne, często przeciwstawne opinie. Wszystkie one miały wpływ na sposób użytkowania LPG/Pb, jaki przyjąłem. Poprzedni właściciel jeżdził wyłącznie na gazie, a orginalny zbiornik paliwa usunął. We wnękę prawego nadkola wrzucił coś, co przypominało zbiornik chyba malucha. Benzyny było tam może dwa litry - pompa nie pracowała na sucho. Efekt był taki, że na benzynie silnik nie chciał pracować. W gażniku wszystko było pozasychane. Dopiero po regeneracji gażnika i przeregulowaniu gazu tym samochodem można jechać zarówno na jednym, jak i drugim paliwie. Teoretycznie można sobie wyobrazić sytuację, że gaz w samochodzie się skończy, zanieczyści się filtr gazu, albo jakieś inne nieszczęście. Wtedy przełączam na benzynę i jadę dalej. Mając gażnik w takim stanie, jak ja miałem - nie ujechał bym. Pozdrawiam Wszystkich, również mających inne zdanie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dziękuję wszystkim za opinie. Chyba trochę znowu mi się namieszało w głowie, ale może ja też znajdę tą swoją odpowiednią metodę która będzie właściwa dla mojego auta. Pozdrawiam.

MERCEDES W 124 250D SEDAN 91r

MERCEDES 308D "KACZKA" LONG 91r

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00