MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 10:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
porusza sie w okolicach L.A.

nie wspominając o UV, które tam w kilka lat załatwia lakier i gumy, a burze piaskowe elegancko matowią wszelkie elemenety szklano-plastikowe [zlosnik] -oczywiście że to z zazdrości [zlosnik], ale akurat mam tam rodzinę z adenauerem po odrestaurowaniu...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
kielbik pisze:
Wielki, ogromny, slony Ocean Atlantycki
Pomylka, pomylka! L.A., S.F. (i wogole cala Kalifornia) lezy oczywiscie nad Pacyfikiem a nie nad Atlantakiem. Zagalopowalem sie... :oops:

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

szyki pisze:
Gwiazdy znalazły schronienie w postaci garażu u moich Szanownych Staruszków w Grudziądzu,

szyki pisze:
ale raz po raz w okresie wiosenno-letnio-jesiennym przywożę sobie do poznania na parę dni do delikatnego pojeżdżenia

byłoby to niegodne i niesprawiedliwe,gdybyś przejeżdżał przez Bydgoszcz
i nie zatrzymał się chociaż na krótkie oględziny 8)
partia ,by Ci tego nie wybaczyła [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Zagalopowalem sie...

zagalopowanie zostaje Ci wybaczone.
na florydzie też by się bryza znalazła, no i jeszcze te burze tropikalne i huragany.
jedyny ich plus, że jak wieją od strony Havany, to niosą przyjemny zapach cygar ;)
a tak serio to ten, kto widział auta z poludnia i z północy stanów przyzna, że mocno generalizując te pierwsze zazwyczaj wyglądają lepiej. dotyczy to zarówno "oglądania aut" ze zdjęć, jak również na żywo.
oczywiście to, jak wyglądają nie oznacza jednoznacznie, że np. ścianka grodziowa silnika jest jeszcze w jednym kawałku.

Cytuj:
partia ,by Ci tego nie wybaczyła

partii sprzeciwić się nie można!!!!!!:-)

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

podobaja mi sie te amerykance;] bede sie ogladal w poznaniu za twoimi mercami [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

szyki pisze:
w108 280 SEL - niby tylko 2.8 ale SEL

Na klapie masz 4.5 - to w końcu 2,8 czy 4.5?
Co wynika z dokumentów?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

z dokumentów wynika i w rzeczywistości pod maską siedzi M130.980, czyli 2.8 na wtrysku D-Jetronic.

dowód:
Obrazek

więc oznaczenie z bagażnika miało chyba podbudować nadszarpnięte ego poprzedniego właściciela :-)

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no to oba autka są już w swoim nowym domu, u mnie na podwórku, a właściwie w garażu wynajętym od Taty :-)

przejechały kawał drogi najpierw lawetami, potem pociągiem, dwoma statkami i znowu lawetą, by po ładnych kilku tygodniach w podróży na własnych kołach jeździć po drugiej stronie globu.

w porcie okazało się być bardzo miło a i panowie od rozładunku całkiem sprawnie się uwijali.
po otwarciu "naszego" kontenera naszym oczom okazało się to
Obrazek

dopiero wtedy wyjaśniono nam, że w tym 40 lub 45 stopowym kontenerze zmieszczono 4 duże auta, Harleya i kilkanaście skrzyń z mieniem przesiedleńczym kogośtam... Jezu :-)

po jakimś czasie oczon maszym ukazały się nasze marzenia :-):
Obrazek
oba auta z kontenera wyjechały o własnych siłach i tuż obok niego prezentowały się tak:
Obrazek
z tego samego kontenera mili panowie wyciągnęli również tę piękną rivierę boat tail. auto stało na drewnianych kołkach a zdezelowane koła wysypały się z kontenera w momencie jego otwarcia.
Obrazek
z tablicy wynikało, że jeździła ostatnio ok 1997 roku.
potraktowali ją widłakiem, bo inaczej się nie dało ale byłem pod wrażeniem delikatności tratowniania. szczególnie po zdjęciach kolegi wbmaxsio.
oczywiście, czym innym mogłem pojechać po dwie Mercedes, jak nie:
Obrazek

generalnie auta są w stanie, jakiego się spodziewaliśmy.
niespodzianki były ale pozytywne, co chyba nie jest zbyt częste przy tego typu nabytkach ale o tym dokładniej trochę dalej.

W108 w stanie niezłym. moim zdaniem dobra baza do przywrócenia mu świetności. silnik pali na dotyk i pomrukuje sobie równiutko.
Obrazek
Obrazek

auto oczywiście draśnięte rudym nieprzyjacielem zdrowej blachy
ta mała dziurka pod gumą na prawym progu
Obrazek
okazała się mieć drugie dno:-):
Obrazek
z lewym progiem jest zdecydowanie lepiej.
ruda w paru miejscach odniosła sukces, szczególnie od dołu i z tyłu.

idąc tropem teorii Kiełbika (jedynej słusznej oczywiście :-) )należałoby stwierdzić, że auto było parkowane tyłem do oceanu :-) i sporo w tym prawdy, bo ostatnie przynajmniej 26 lat spędziło w Santa Barbara a to tyć nad oceanem właśnie jest :-)

do wyrzucenia nadaje się też podłoga bagażnika i elementy przyległe.
praktycznie cała podłoga bagażnika wygląda tak:
Obrazek
i spodziewam się, że podłoga w kabinie będzie w podobnym stanie.
za to tylna półka od spodu wygląda tak:
Obrazek
co, porównując do podłogi, uważam za nienajgorszy widok i jest pewnie zasługą tej znajdującej się w zadziwiająco niezłym stanie uszczelki tylnej szyby:
Obrazek

wnętrze?
super.
drewno prawie w całości do wyrzucenia za to tapicerka siedzeń w super stanie. brudna i ze śladami chyba zagrzybienia :-) ale cała. jedyny mankament to brak tylnego obicia na fotelu kierowcy.
Obrazek
Obrazek

generalnie, auto super. zabawy z odbudową jest na dobre trzy lata albo i więcej.
niby tylko 2,8 ale za to SEL a tego to za dużo nie wyprodukowano.
na chodzie, aż rwie się do jazdy.
miła niespodzianka, że auto było zarejestrowane do zeszłego roku.
bałem się przez chwilę, że kupuję coś, co stało 26 lat ale nie, auto miało rejestrację ważną do maja br., czyli właśnie się kończy :-)

drugie cacko, które przypłynęło w tym samym kontenerze, to długo oczekiwane 450SEL 6.9
Obrazek
jego właściciel widać nie zdecydował się na odpłatną opcję zdjęcia znaczka z bagażnika:-) - jedyny detal odróżniający z zewnątrz 6.9 od 450SEL
Obrazek

w środku wygoda i komfort, komfort i wygoda:
Obrazek
Obrazek
deska rozdzielcza nie ma śladu rysy, jakby nikt jej nigdy nie dotykał niczym innym, niż delikatną ściereczką
Obrazek
no i ten przebieg. sądząc po ogólnym stanie auta, jestem skłonny uwierzyć, że może on być oryginalny.
Obrazek

pęknięcie widoczne u dołu poniższego zdjęcia jest obok puszczonych szwów na obiciu jednego z zagłówków, jedynym uszkodzeniem tapicerki siedzeń
Obrazek
tapicerka siedziska kanapy oraz tak samo fotela kierowcy jakby nie trzymała się za dobrze samej kanapy i fotela właśnie, ale jest zdecydowanie w jednym kawałku.

dotychczas wykryte niedomagania: szyberdach nie chce współpracować, nie działa tempomat i mechanizm regulowania prawego lusterka, parę drobnostek, no i lakier.
poprzedni właściciel przyznał się bez bicia, że próbował sztuki malowania na 6.9 !!! a że robił to pierwszy raz w życiu, nie wyszło mu zupełnie.
na całym aucie jest efekt skórki pomarańczy, czy jak to się tam fachowo nazywa, dodatkowo pogorszony śladami pasty polerskiej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy da się jakoś chociaż trochę zniwelować jakąś polerką, czy cuś?
Jadąc na jakiś zlot, czy cuś przed remontem, chcąc uniknąć salw śmiechu przykleję sobie kartkę, że poprzedni właściciel ją tak potraktował :-)
Blacharka nie woła o remont, więc jeżeli nic się nie zmieni chciałbym zabrać się za nią po ukończeniu 114 i 108, która jest pierwsza w kolejce.

na koniec jeszcze foto reaktora drzemiącego pod maską:
Obrazek

i największa niespodzianka.
poprzedni właściciel obiecał włożyć do schowka kilka faktur na części, które zakupił, co też uczynił.
oprócz tego znalazłem tam również:
taką instrukcję obsługi
Obrazek
i taką instrukcję obsługi auta
Obrazek
a w niej...
Obrazek
szczęściu nie było końca. oprócz jednej datenkarty były tam również...
3 następne :-)
Obrazek
oprócz tego, była też oryginalna książeczka serwisowa z wybitym numerem seryjnym auta
Obrazek
katalog części
Obrazek
faktura z pierwszej sprzedaży auta - kupione na Florydzie, do Kalifornii przybyło wraz ze swoją pierwszą właścicielką. Potem miało jeszcze 3 właścicieli, z czego ostatniego przez zaledwie 2 miesiące a poprzednich dwóch to jakby rodzina
Obrazek
poszedł za 42 tyś dolarów.
a także certyfikat o zapotrzebowaniu autka na paliwko
Obrazek

i kilka innych ciekawostek (umowa o udzielenie kredytu ratalnego na zakup tego auta z 1978 roku - udzielony na 11% rocznie, oryginalne bezpieczniki w oryginalnym opakowaniu ASO, instrukcję do systemu emisji spalin, ulotkę - instrukcję obsługi tempomatu, coś o zasadzie działania fal UKW w samochodach i kilka innych drobiazgów)
no i oczywiście obiecane fakturki od poprzedniego właściciela, które w tym ze stawieniu okazały się być najmniej ciekawe.

mam nadzieję, że udało mi się wybrać możliwie logiczne zdjęcia do zobrazowania jak to moje gwieździste towarzystwo wygląda.
fotek mam całą masę i nie sądziłem, że wybranie kilkunastu będzie wymagało tyle czasu :-)

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

Tytuł:
wiarus senior

szyki pisze:
Obrazek

Czy da się jakoś chociaż trochę zniwelować jakąś polerką, czy cuś?

Na 99% przetniesz sie do bazy starajac sie usunac to calkowicie. Osobiscie wole takie niedoskonalosci przelakierowac jeszcze raz, oszczedzam czas i material.
Moze sprobuj to usunac nie w calosci (na gladko), pozostawiajac na tyle male nierownosci, ze po polerowaniu tylko wprawne oko je zauwazy. Mniejsze prawdopodobienstwo wtedy, ze odslonisz baze, ktora to juz zawsze bedzie polmatowa i wyrozniajaca sie wsrod lsniacego klaru.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

No serdeczne gratulacje. Zaśliniłem się ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Piękne auta 8) 108 trochę ugryziona przez rudego jak będziesz potrzebował części blacharskich cały bagażnik i próg jest u mnie z dawcy w109. A jak pracuje 6.9? Wrzuć jakiś film, pewnie nie tylko ja jestem ciekaw 8)

ex S124 300 24V
ex 300sel 6.3
ex 300sel 3.5 (dawca)
ex s123 300tutbo
ex s123 300
ex s123 300turbo
ex 280se 3.5
trzech braci 3 kombi....

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

będzie film:-)
jako że stan oleju nie jest zbyt wysoki, nie chciałem męczyć silnika bardziej, niż na wolnych obrotach przy wtaczaniu do garażu.
ale wszystkie oleje i filtry mam już przygotowane i jak będzie wolna chwila, powymieniam co trzeba i wtedy będzie prawdziwy test pracy M100 :-)
sam nie mogę się doczekać :-)

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

sprawdzałes stan oleju w silniku prawidłowo? na zapalonym silniku? tam jest sucha miska olejowa o czym pewnie wiesz..

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior

super maszyny ! gratulacje ! piękna sprawa...

a ciekawe kto sciągnął to 944 , a może wiesz czy jest do wzięcia ?

Obrazek

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
szyki pisze:
nie działa tempomat
Tempomat funkcjonuje powyzej 40 km/h (~25 mph). Miales okazje jechac tak szybko?

'71 250 CE, angol

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00