MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 12:21 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

Podsumowując : Mercedes 123 240 Diesel 1978 r 1850 zł ,akumulator 300 zł tuleja do rozrusznika 3 zł :)

Obrazek

Dużo rzeczy jeszcze niewiem ale ogólnie zakochałem sie w tym samochodzie i zaczynam zarażać znajomych

Obrazek[/url]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Świetny kolor!, chyba pierwszy raz taki widzę, no i prawidłowy kolor tapicerki Creame :)

Tytuł:
swój chłop

No to teraz kilka druzgocących faktów na temat tego samochodu, bo jestem jego byłym właścicielem. Po mnie miał dwóch właścicieli w ciągu 3 miesięcy. Nawet żaden go nie przerejestrował :evil:

A więc tak...od czego zacząć?? Może od VINu:

123023... czyli 230E w automacie powinien tam siedzieć, a oryginalny kolor (masz go za kanapą) to taki groszkowy. Ten kolor co jest teraz, to był fabrycznie nakładany na Toyoty. Gościu od którego go kupowałem w 2007 roku miał kilka starych Corrolek i znajomego lakiernika.

Co dalej...ja go sprzedałem za 1600zł. Potem, stał za 2500zł, a teraz Ty go masz za 1850, ale to nie ma w sumie znaczenia.

Koleś który go ode mnie kupił zrobił nim 20000km w ciągu 2 miesięcy na trasie Zabrze-Niemcy. Potem miał stłuczkę i go sprzedał. Urwał jeszcze miskę olejową wcześniej.

Szyberdach przecieka i to wina zgnitej ramy raczej niż zatkanych odpływów.

Podłoga wyspawana przeze mnie od strony kierowcy. Pasażera do roboty. Podłoga bagażnika do roboty.

Auto mocno dofinansowane przeze mnie pod względem mechanicznym. Uszczelnienia skrzyni, mostu, całkowicie wymienione tarcze i tarczo bębny, kloski na ATE. Wymieniłem sprężyny, amory, gałki, drążki, łączniki stabilizatora, przekładnię kierowniczą i jeszcze mnóstwo rzeczy, których teraz nie pamiętam.

W 2008 byłem nim we Włoszech. Natrzaskałem 3500km i jedyną usterką było rozszczelnienie się pompy wody i to pod samym domem.

W jednym z kół z tyłu są ukręcone dwie szpilki.

Opony które masz Uniroyal kupiłem przed wyjazdem do Włoch w czerwcu 2008.

Więcej grzechów nie pamiętam...

Auto raczej do ciorania na co dzień niż do odrestaurowania.

Aha...ten silnik to mocniejsza jednostka 240D montowana w późniejszych latach produkcji, a nie z 1978r.

Tytuł:
postmajtek

I własnie po to go kupiłem żeby sie do wiosny ze znajomymi na narty powybierac nic więcej . mam firme usługową i 2 auta z kratką teraz otwieram sklep .Niestac mnie na nic więcej więc i tak wydaje mi się ze trafiłem dobrze . Dzięki za szczerość :) przynajniej wiem na czym stoje . A pro po podłogi pasażera to własnie kończe robić :) A silniczek pracuje naprawde świetnie . mam nadzieje że troche mi posłuży bez większego wkładu . A prosze mi powiedziec czy będe miał jakies problemy z zarejestrowaniem ? Nie bardzo sie na tym znam ubezpieczenie jeszcze ważne i przegląd

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Nie powinieneś mieć problemów z przerejestrowaniem na siebie, pod warunkiem tzw 'ciągłości umów', czyli po kolei wszystkie umowy od poprzednich właścicieli - wspomniałeś o dwóch... dopilnuj tylko żeby były kompletne, tj wszystkie dane, włącznie z datą wystawienia umowy... ja kiedyś przez brak takowej na jednej z umów wyczekałem się, wydzwoniłem troszkę i nadszarpnąłem cierpliwość zarówno swoją jak i poprzedniego właściciela...
Druga ścieżka: dowiedz się na 100% czy na pewno żaden z poprzednich właścicieli nic nie robił z faktem że kupił/sprzedał auto i zgłoś się do kolegi Kierowca Bombowca z prośbą o umowę wystawioną pomiędzy wami...
Plusy: unikniesz mozolnego wypisywania wszystkich danych kupujących i sprzedających to autko
Minusy: nie powinno być żadnych
No chyba że ubezpieczenie w międzyczasie "wyszło" i któryś ze wspomnianych 2 gostków musiał je przedłużyć...

MB w123 1977, 240D 'Kermit'
www.prendky.prv.pl

Tytuł:
swój chłop

No to ja Ci od razu mówię, że nic nie zamierzam robić. Auto sprzedałem i wyrejestrowałem. To co robili dwaj nowi właściciele mnie nie obchodzi. Każdy miał 30 dni na przerejestrowanie samochodu, a żaden tego nie zrobił. Napisałem również o zwrot niewykorzystanej składki OC, bo nowy właściciel deklarował zmianę ubezpieczyciela (miał wypowiedzieć umowę). Niestety tego też nie zrobił.

Generalnie żałowałem że sprzedałem już po kilku dniach od transakcji, ale tak to jest...

s124 300D

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

No to w takim razie kolega Zenek84 musi mieć komplet dokumentów żeby nie mieć problemów z rejestracją...

Z ubezpieczalniami z kolei jest niestety tak, że zwracają niewykorzystaną część ubezpieczenia, ale tylko wtedy gdy nowy właściciel faktycznie zmieni i zapłaci a nie tylko zadeklaruje się do zmiany...

ps. Czy Kierowca Bombowca mógłby mnie poczęstować jakimś zdjęciem silnika, o ile oczywiście posiada, chciałbym się dowiedzieć czym się różnią z wyglądu 240D słabszy od silniejszego?

było

PF126elx '96, Wartburg '84, PF126p '87, Fiesta 1.4i '92, Poldolot 1.6i '95;

obecnie

MB w123 1977, 240D 'Kermit'

www.prendky.prv.pl

Tytuł:
swój chłop

Nie wiem czym się różnią, ale poprzedni właściciel mówił, że silnik był wkładany z beczki rocznik 84, więc wtedy były już te mocniejsze jednostki.

s124 300D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Różnią się głowicą(np. małe świece w drugiej/trzeciej serii), pompa wtryskowa, kolektor ssący w znakomitej większości przypadków i pewnie wiele innych pierdołek, było zresztą :)

Tytuł:
postmajtek

papiery są ok dziś wychodzi ubezpieczenie przegląd ma ważny do kwietnia . A jak cos będzie nie tak to pojade do tego co mi sprzedał i mu oddam ... mógł odrazu mówić o co chodzi .
A kolega bobowiec następnym razem niech bierze na piśmie że typ wymawia ubezpieczenie bo w innym przypadku nic sie nie da zrobic .

Tytuł:
postmajtek

do listy kolegi bobowca z uszkodzeń mojego auta moge dopisac wgniecenie drzwi od pasażera . W piątek jak juz skończyłem spawanie wyczyściłem środek zakonserwowałem spód , umyłem i wypastowałem wybrałem sie do sklepu i jakis ............( uj) wjechał mi w drzwi . Wyskoczyłem z auta a ten do mnie że dobrze że się nic nie stało .... Na co ja że skoro nic sie nie stało to ja też mu zrobie taki wgniecenie . ( drzwi do klepania i malowania ). Mówie że 300 zł niech mi płaci ( kretyn mogłem z 600 brać ) a on że mi 100 daje . Chciałem go wrzucic do bagażnika i pojeździc po polu. Czy ci tępi ludzie myślą że jak auto ma 31 lat to ma sie zniżki u mechanika :/

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00