MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 2:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
THC pisze:
Jak podchodzi nasza drogówka do takich tablic:
http://www.agotablice.pl/oferta-tablice ... a-zloty-2/

widuję różne samochody z naszymi znakami np. WI 09876P w formacie tablicy amerykańskiej z pomniejszoną czcionka, lub też jak u nich widnieje z czcionką niemiecką.

to chyba nie jest do końca legalne?

ale może nie porysuje zamka czy zderzaka jak zwykła kwadratowa do 108.
Zaraz, zaraz! Przeciez tablice musza miec naklejki legalizycyjne. W jakim urzedzie nakleja ci taka naklejke na tablice niezgodna z wymaganiami Kodeksu Drogowego? :o

'71 250 CE, angol

wiarus junior
Awatar użytkownika

Ej Robert, weź, chyba za długo mieszkasz u tych Niemców.
Nie dadzą. Ale nikt Ci nie zabroni wyrobić takiej niewymiarowej tablicy - jak chcesz to może być nawet w kolorze fury, a literki w kolorze tapicerki. Po prostu będzie nieważna, bo bez naklejki.

Ex: 85' Oldsmobile Delta 88 Royale Brougham V8 307ci
Ex: W123 240D 84' 459 maroonbraun
Ex: 86' Chevy Caprice Wagon 5,0 V8 - moja pierwsza miłość...

weteran
Awatar użytkownika

fullsize pisze:
Ej Robert, weź, chyba za długo mieszkasz u tych Niemców.
Nie dadzą. Ale nikt Ci nie zabroni wyrobić takiej niewymiarowej tablicy - jak chcesz to może być nawet w kolorze fury, a literki w kolorze tapicerki. Po prostu będzie nieważna, bo bez naklejki.
No ale taka tablice to mozesz sobie co najwyzej na choince powiesic a nie na samochodzie. Przeciez samochod bez waznych tablic nie ma nawet ochrony ubezpieczeniowej. Eee, chyba faktycznie za dlugo w niemcowni siedze...

'71 250 CE, angol

wiarus junior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
No ale taka tablice to mozesz sobie co najwyzej na choince powiesic a nie na samochodzie. Przeciez samochod bez waznych tablic nie ma nawet ochrony ubezpieczeniowej. Eee, chyba faktycznie za dlugo w niemcowni siedze...

W teorii jest dokładnie tak jak piszesz. W praktyce widziałem wiele współczesnych samochodów z takimi tablicami...

weteran
Awatar użytkownika

Jak to jest, ze w tym kraju nikt jeszcze nie wpadl na to, ze jezdzi sporo samochodow, w ktorych nie da sie zamocowac zwyklych tablic?

'71 250 CE, angol

postmistrz
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Jak to jest, ze w tym kraju nikt jeszcze nie wpadl na to, ze jezdzi sporo samochodow, w ktorych nie da sie zamocowac zwyklych tablic?

Ciekawą kwestię poruszyłeś. Kiedyś na potęgę hejtowałem polskie cfanaictwo, które już dziś nie robi tych tablic pisakiem na kartonie, tylko na stronie internetowej wybiera sobie czcionkę, a nawet długość niebieskiego paska (sic!). Ale przecież z drugiej strony to system zmusza właściciela do takich kombinacji. Czy można mieć pretensje, że nikt, czyli urzędnik na to nie wpadł? Wg mnie nie, trzeba mieć pretensje, że środowisko, które takich tablic potrzebuje nic z tym nie robi, a przynajmniej nie tak, żeby to było słychać. Tylko łatwiej jest mieć pretensje do kogoś, niż do samego siebie i jak jest jakiś problem, to najlepiej nazwać go absurdem jak z "Misia", stworzyć mema lub zadzwonić do tvn24.

Natomiast idę o zakład, że gdyby zostało określone jakieś kryterium wydawania takich miniatur, to za 200 zł rzeczoznawcy napisali by kwity, że była jednak amerykańska wersja Fiata 126p i zobaczyłbyś też maluchy z małą tablicą.

Chociaż muszę przyznać, że z modą na wieszanie kwadratowej z przodu sobie poradzono i dawno już nie widziałem na ulicy takiego kozaka.

wiarus junior
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:
kielbik pisze:

Ciekawą kwestię poruszyłeś. Kiedyś na potęgę hejtowałem polskie cfanaictwo, które już dziś nie robi tych tablic pisakiem na kartonie, tylko na stronie internetowej wybiera sobie czcionkę, a nawet długość niebieskiego paska (sic!). Ale przecież z drugiej strony to system zmusza właściciela do takich kombinacji. Czy można mieć pretensje, że nikt, czyli urzędnik na to nie wpadł? Wg mnie nie, trzeba mieć pretensje, że środowisko, które takich tablic potrzebuje nic z tym nie robi, a przynajmniej nie tak, żeby to było słychać.

Natomiast idę o zakład, że gdyby zostało określone jakieś kryterium wydawania takich miniatur, to za 200 zł rzeczoznawcy napisali by kwity, że była amerykańska wersja Fiata 126p i zobaczyłbyś też malucha z małą tablicą.

Chociaż muszę przyznać, że z modą na wieszanie kwadratowej z przodu sobie poradzono i dawno już nie widziałem na ulicy takiego kozaka.

Uwierzcie mi, że "środowisko" już od bardzo dawna widzi taką potrzebę, ale ma po prostu za małą siłę przebicia. Ludzi z amerykańskimi autami, którzy są jakoś zrzeszeni jest zwyczajnie za mało. Jeszcze jak miałem Caprica to pisaliśmy listy do Ministerstwa gdzie wyłuszczaliśmy nasz problem, ale oczywiście nikt nie widział w tej zmianie jakiejś wymiernej korzyści, więc odzew był żaden.
Gdybym w Oldsmobilu nie miał żółtych tylko białe blachy, to pewnie też bym sobie zrobił taką miniaturkę, bo tam naprawdę po prostu nie było technicznej możliwości żeby wcisnąć z tyłu standardową tablicę w taki sposób, żeby jej nie rzeźbić i jednocześnie móc otworzyć klapkę i zatankować.

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
kielbik pisze:
THC pisze:
Jak podchodzi nasza drogówka do takich tablic:
http://www.agotablice.pl/oferta-tablice ... a-zloty-2/

widuję różne samochody z naszymi znakami np. WI 09876P w formacie tablicy amerykańskiej z pomniejszoną czcionka, lub też jak u nich widnieje z czcionką niemiecką.

to chyba nie jest do końca legalne?

ale może nie porysuje zamka czy zderzaka jak zwykła kwadratowa do 108.
Zaraz, zaraz! Przeciez tablice musza miec naklejki legalizycyjne. W jakim urzedzie nakleja ci taka naklejke na tablice niezgodna z wymaganiami Kodeksu Drogowego? :o

Nie wiem w jakim urzędzie ci nakleją , ale jak złapie sąsiada co zawiesił to na audi a3 to zapytam w jakim urzędzie ci nakleja i ci napiszę .zaraz zaraz.jeszcze dziś.

postmistrz
Awatar użytkownika

Chyba tylko w zasięgu twojego grasowania .
Widuję co najmniej 5 aut w mojej wiosce , które mają z przodu kwadrat.
Nie są to osiedlowi tunerzy, ale zwykłe jakieś toyoty , vw itp.

Pytał się ciebie ktoś kiedyś w wydziale czemu zawsze bierzesz dwie długie?
Urzędnik nie ma nic do tego zazwyczaj jakaś stażystka ustawiona na pierwszej linii.

Ostatnio zmieniony pt maja 16, 2014 9:31 am przez THC, łącznie zmieniany 1 raz.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Z tego co ja kojarzę, WK nie wydaje dwóch kwadratowych tablic. Może być tylko jedna.

postmistrz
Awatar użytkownika

wiem pomyłka z mojej strony.

postmistrz
Awatar użytkownika

Nawet na wniosku z tego co pamiętam nie ma już miejsca do zakreślania kształtu, no może w zgorzeleckim urzędzie gminy (?), ale tam pani Krysia z trwałą na łbie jest oczywiście najmądrzejsza, a ma stare druki. Przypominamy: w czerwcu kilkudniowe szkolenie w Warszawie na Omulewskiej!

Długo by gadać. Nie umniejszając Waszym działaniom, to nie o listy do pana ministra chodzi, tylko o wywołanie pewnej atmosfery we wszystkich środowiskach motoryzacyjnych.
Takich tematów jest kilka i każde z tych środowisk mogłoby coś dla siebie ugrać. Np tablice krótkoterminowe i sezonowe dla kamperów, motocykli i mientkich zawodników, którzy ruszają się tylko od kwietnia do października. Pozostaje kwestia, czy jesteśmy na to gotowi i pójście na rękę obywatelowi nie spowoduje znowu jakiejś fali nadużyć. W Polsce zawsze znajdzie się jakiś kretyn, który powie, że wg kalendarza Majów kwiecień to wypada w lutym i on będzie jeździł na sezonowej w zimie, internet uczyni z niego bohatera, a tvn turbo da mu program. Na niemieckich tablicach warsztatowych jeszcze nie dawno próbowali jeździć na co dzień kozacy w Szczecinie i pewnie wszędzie wzdłuż granicy. Trzymanie krótko i za ryj społeczeństwa przyzwyczajonego do latania na drzwiach od stodoły też ma swoje dobre strony.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Nie umniejszając Waszym działaniom, to nie o listy do pana ministra chodzi, tylko o wywołanie pewnej atmosfery we wszystkich środowiskach motoryzacyjnych.

Taką atmosferę robią chłopaki na przykład tu: www.wptr.pl

weteran
Awatar użytkownika

@ _me: how_ & fullsize: Zara, chwila, moment! Jakie "srodowisko", jakie "grupy nacisku"?! Standardy dot. rozmiaru tablic sa raptem dwa na calym Swiecie (pomijam tutaj male lub bardzo male tablice Szwajcarow i kiedys Wlochow bo one nie ) i to chyba nie jest jakies strasznie wygorowane oczekiwanie wobec ustawodawcy zeby sam z siebie przewidzial rozmiar tablic pasujacych do samochodow importowanych z obu Ameryk, Japonii i Bliskiego Wschodu. Inaczej bedzie bardach, kombinowanie z przycinaniem, zaginaniem i dopasowywaniem tablic legalnych lub montowaniem nielegalnych.
@ _me: how_: rozbawiles mnie do lez z tymi tablicami krotkoterminowymi i sezonowymi. W tym kraju nie da sie wyrejestrowac czasowo samochodow zarejestrowanych regularnie a ty wyjezdzasz z takimi propozycjami... Poza tym, to niestety musze przyznac, to potencjalne pole do naduzyc a w tym rodacy sa mistrzami Swiata.
@ THC: no i, ktory to urzad zalegalizowal nielegalne tablice?

'71 250 CE, angol

postmistrz
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
@ _me: how_ & fullsize: Zara, chwila, moment! Jakie "srodowisko", jakie "grupy nacisku"?! Standardy dot. rozmiaru tablic sa raptem dwa na calym Swiecie (pomijam tutaj male lub bardzo male tablice Szwajcarow i kiedys Wlochow bo one nie ) i to chyba nie jest jakies strasznie wygorowane oczekiwanie wobec ustawodawcy zeby sam z siebie przewidzial rozmiar tablic pasujacych do samochodow importowanych z obu Ameryk, Japonii i Bliskiego Wschodu. Inaczej bedzie bardach, kombinowanie z przycinaniem, zaginaniem i dopasowywaniem tablic legalnych lub montowaniem nielegalnych.

Już dawno się odkleiłeś - to normalne. Wg mnie nie da się dłużej mieszkać na Zachodzie, zwłaszcza w Niemczech i Szwajcarii i nie przesiąknąć. W zeszłym tygodniu nasikałem we Flensburgu po 23ciej i wodę spuściłem rano, bo Hausmeister krzyczy, że obowiązuje cisza nocna. Aż strach dostać rozwolnienie.

Skupiasz się na kwestii, czy to wygórowane oczekiwanie wobec ustawodawcy, czy nie? I tak i nie. Przypomnij sobie jak wyglądała Polska w 2000 r, kiedy wprowadzano białe tablice tuż po reformie administracyjnej z '99 r. W sumie PKS-y miałeś tak samo passe jak dziś, ale chyba nie trzeba jakiejś specjalnej wyrozumiałości wobec własnego państwa, żeby dojść do wniosku, że ekipa ówczesnych urzędasów z nadania Krzaklewskiego Mariana i jego kolesi uprawiających politykę w rozciągniętych swetrach miała inne sprawy na głowie niż zrobić małe tablice dla garstki kowbojów, których wtedy było stać na import auta z USA. Np jak się ustawić zanim AWS się rozpadnie. Znasz kogoś kto w 2001 r przywiózł sobie auto z Japonii? Skoro stan jest taki jaki jest, to nie można marnować energii na dyskusję kto i dlaczego zawalił sprawę 14 lat temu. Oczekiwać, że nagle ktoś sam z siebie w ministerstwie dozna olśnienia albo odpowie na pismo tuzina kolegów z forum lołrajder.pl można już bardziej, ale to przecież zwykła naiwność. Natomiast szukać sojuszników także wśród decydentów już trzeba, tym bardziej że władzę wykonawczą i samorządową tworzą już nie tylko ludzie z pokolenia naszych rodziców, ale i z naszego, a to powoduje, że taki problem jest dla nich bardziej realny, może i nawet dotyczy ich samych. Poza tym zawsze można uruchomić argument, że po tylu latach wciąż są naprawdę ważniejsze nierozwiązane kwestie niż ta, że jakiemuś warszawskiemu gogusiowi się wlew nie zamyka przez rejkę. To trza se było kupić normalne auto.

Cieszę się, że się dobrze bawisz, ale chyba nie wątpisz w to, że wiem, iż instytucja czasowego wyrejestrowania od wielu lat nie istnieje. Jeśli dobrze sobie przypominam wysadzono ją w powietrze, bo podatek drogowy nie był wtedy wliczony do ceny paliwa i tak już sobie zostało.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00