MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 2:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Piotrekk pisze:
Do Adasia wielka prosba o adres zakladu z Gliwic.

ok, ale dopiero jutro (poniedziałek) ok.14 (i tylko numer telefonu).

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Antoni Janikowski pisze:
Albo testerem z diodkami albo miernikiem-woltomierzem. Przy prawidłowej mieszance na sondzie panuje stan nieustalony, tzn napięcie zmienia się od ok 100mV do ok 800mV. Zmiany te są w miarę okresowe.Trudno określic ich częstotliwość, ale moim zdaniem jest to ok 1Hz na wolnych obrotach i na wysokich trochę szybciej. Jak napięcie na Pb będzie się zmieniało wolniej np. co 3 sekundy to mozesz wywalić tą sondę. Najlepiej to by było jakbyś sobie znalazł wykres takiej sondy to byłoby to trochę jaśniejsze.

dzieki. pytalem tez znajomych i jeden powiedzial ze mi to cudo sprawdzi oscyloskopem :o
i pytanie przy okazji sondy - czym i jak ona steruje w K. ??

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Antoni Janikowski pisze:
Albo testerem z diodkami albo miernikiem-woltomierzem. Przy prawidłowej mieszance na sondzie panuje stan nieustalony, tzn napięcie zmienia się od ok 100mV do ok 800mV. Zmiany te są w miarę okresowe.Trudno określic ich częstotliwość, ale moim zdaniem jest to ok 1Hz na wolnych obrotach i na wysokich trochę szybciej. Jak napięcie na Pb będzie się zmieniało wolniej np. co 3 sekundy to mozesz wywalić tą sondę. Najlepiej to by było jakbyś sobie znalazł wykres takiej sondy to byłoby to trochę jaśniejsze.

dzieki. pytalem tez znajomych i jeden powiedzial ze mi to cudo sprawdzi oscyloskopem :o
i pytanie przy okazji sondy - czym i jak ona steruje w K. ??

Tytuł:
swój chłop

Piotrekk, wysłalem ci na priva namiar telefoniczny na gazownika z Gliwic.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lambda w K współpracuje z takim sterownikiem, a ten z kolei steruje elektrozaworkiem przy rozdzielaczu. Zaworek ten jest albo otwarty albo zamknięty. Jak jest zamknięty to w dolnych komorach zaworów óznicowych w rozdzielaczu jest pełne ciśnienie robocze i wtedy mieszana jest bogtasza. Jak się zaworek otworzy(sterownik go otworzy) to ciśnienie spada bo paliwo spiepsza z dolnych komór do regulatora ciśnienia i mieszanka ubożeje. Najlepiej by było jakbyś looknął w jakiś przekrój wtrysku to by było jaśniejsze. Spotkałem się z S.L. w K-Jetronicu w W123 sprowadzanych z DE i z dołozonym katalizatorem.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Adaś pisze:
Piotrekk, wysłalem ci na priva namiar telefoniczny na gazownika z Gliwic.

wielkie dzieki . umowilem sie i w srode cisne do Gliwic [zlosnik] [zlosnik]

i kolejne pytanie:
dotyczy polecanej II generacji - jak dobiera sie sie przekroj czy wymiary miksera. widze tu spora dowolnosc i niekonsekwencje. w "duzych" silnikach mikser potrafi zmniejszyc przekroj o polowe a np. w Matizie o 20% :o :o

przepraszam ze zadaje tyle pytan ale radzilem sie wszystkich dwoch gazownikow w Opolu i oni wiedza cale nic. [/quote]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Spotkałem się z taką regółką ze pole powierzchni swiatła miksera ma być równe polu powieszchni zaworu ssącego, ale to trochę pokrętne.Są miksery przeznaczone do konkretnych modeli silników i z myślą o nich zaprojektowane- Landi Renzo i BRC jak niedawno się dowiedziałem robi podobne.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Antoni Janikowski pisze:
Spotkałem się z taką regółką ze pole powierzchni swiatła miksera ma być równe polu powieszchni zaworu ssącego, ale to trochę pokrętne.Są miksery przeznaczone do konkretnych modeli silników i z myślą o nich zaprojektowane- Landi Renzo i BRC jak niedawno się dowiedziałem robi podobne.

jednego czy sumy wszystkich zaw. dolotowych ??
kolacze mi sie po glowie jeszcze jedno pytanie - dlaczego nie montuje sie miksera pod (lub nad) urzadzeniem wtryskowym w kazdym razie blizej komory spalania. zawsze zmniejszyloby to ilosc mieszanki pal-pow. w kolektorze i jednoczesnie ryzyko strzalu ?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam
ja tez chciałbym zagazować swoje W 124 230 E czyli KE- jetronik
może ktoś mi podesłać na priv jakieś informacje, linki itp na temat instalacji pierwszej i drugiej generacji bo szczerze powiem że nigdy tym się nie interesowałem.
Czy dobrze kombinuję, ęz pierwsza generacja to ta do gaxnika bez kompa, a druga to ta z komputerem z jakimis diodami bioraca sygnal z sondy lambda???
PS może znacie kogos w lublinie lub okolicach kto sie zna na KE i dobrze założy instalacje do tego silnika
PS. ponieważ mam bardzo ogranicziny dostęp do kompa więc nie wiem kiedy bedę mógl odpowiedziec na ewentualne pytania dlatego z góry dziękuję
Pozdrawiam Kamil

PF 126p 600 '76
PF 125p '83
Polonez '85
3xToyota Crown MS 55 '67

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

bylem w Gliwicach. Czlowiek zna sie naprawde, prosil podziekowac za polecenie zakladu to DZIEKUJE [zlosnikz] [zlosnikz]
jezeli kogos interesuje to ingerencja w elementy auta polega na osadzeniu wtryskiwaczy w kolektorze 4 otwory, dwa na czujniki podcisnienia i standardowe otwory na przewody i zbiornik.
jak auto wroci od lakiernika to je zagazuje [zlosnik] [zlosnik] i chetnie bede zdawal relacje z eksploatacji.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Życzę miłego gazowania. Jesli możesz to podaj koszt operacji i jaka instalka, tylko na priv bo zaraz dielsowi się odezwą ze swoimi kalkulacjami.

Tytuł:
swój chłop

otóż dla zainteresowanych tematem wtrysku gazu do KE-Jet informacja - kilka dni temu odebrałem autko po operacji założenia instalki Landi Renzo IGS, czyli III generacja, czyli wtrysk gaziu ciągły. Powiem jedno - warto było [zlosnikz] Brak jakichkolwiek oznak że auto jedzie nie na benzynie, strat mocy i osiągów ZERO, spalanie (w co trudno może uwierzyć ale to prawda) identyczne jak na PB. Jednym słowem warto :lol:

Pozdrowionka

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Można sobie założyć coś a'la sekwencja do KE produkcji AEB.Sygał leci z czujnika położenia wału(jedynka) i czujnika podciśnienia dołożonego w kolektor ssący.Ale to już wogóle za droga operacja. No Landi Renzo to dobra firma, szczególnie że w czwartek popsuł mi się ich reduktor, a niby jest najlepszy [zlosnik] . W związku z tą awarią pojeździłem na Pb cały piątek i powiem szczerze, że nie odczuwam róznicy na niekorzyść LPG. Moim zdaniem samochód nawet nieco lepiej zbiera się z samego dołu i jest troszkę elastyczniejszy.Jedyną wadą II generacji jest większe jednostkowe złużycie LPG od Pb, ale LPG!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00