MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 5:00 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

no to fajnie jest,moja stacyjka ma 7 zaciskow a na szrocie wszystkie maja po 8, czy ktos moze rozpracowywal ten temat.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

No i ja miałem dzis podobny przypadek. Już wcześniej ze dwa razy z lekka mi się zablokowała stacyjka ale mocniejsze pociągnięcie kierownicy pomogło. Pare ruchów i odblokowywała się. Tym razem nie, kilkadziesiąt razy i nic. Akurat nie miałem czasu na taką zabawę a tu ci pech. Stałem jeszcze na placu supermarketu i gdybym nie odblokował to w nocy by mnie gdzies sholowali. Zabawa zajęla mi 40 minut. Najpierw probowałem kluczykiem poruszać, wsadzić w druga stronę, jakoś dociskać go góra dól ale nic nie dawało rady. Odblokowałem ręczny i próbowałem troche poruszać kołem i tez nic. Dzwoniłem do mojego warsztatu ale akurat mechanicy gdzieś wybyli do jakiegoś innego samochodu... tragedia. Na szczęscie po 30 minutach walki pojawił sie kolega jezdzący W124 ktory był na zakupach. Czym predzej go złapałem bo w nowym aucie nie mam jeszcze żadnych narzedzi (co szybko mam zamiar zmienić [zlosnik] ) Wziąlem od niego klucze i odkręciłem osłone pod kierownicą. Pogmerałem tam ręka ale chyba wszystko jest obudowane. Nie wyczułem żadnego elementu ktory by sie jakoś poruszał przy kreceniu kluczykiem czy kierownicą. Skręciłem wiec wszystko do kupy. I zaczałem dalej wydzwaniac po pomoc. Spróbowałem jeszcze ze dwa razy.... i puściło. [usmiech] Nie wiem co pomogło ale na razie nie blokuje kierownicy. Nie wiem tylko czy trzeba wymieniać cała stacyjkę czy tylko jakis element. Chodzi o to żebym nie musiał zmieniać wszystkich zamków. W teamcie nie znalazłem na to odpowiedzi.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
Klubowicz

Wymienia lub reperuje sie tylko wklad. Podjedz do dobrego speca od zamkow, a bedziesz mial ten sam kluczyk (np Odolanska lub pl. Grzybowski). Tylko nie baw sie za duzo. Nie raz pomaga kluczyk, ktory jest poprostu nie wytarty.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

laudan pisze:
np Odolanska

Tzn do sklepu? Bo chyba tam warsztatu nie ma?
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:
laudan pisze:
np Odolanska

Tzn do sklepu? Bo chyba tam warsztatu nie ma?
Pozdrawiam
Futrzak

Owszem jest. Po drugiej stronie ulicy, jakieś 50 m w stronę al. Niepodległości. "Arka" to się nazywa. Dobrzy są, choć nie za tani. Na szczęście ceny w pewnym stopniu negocjowalne...

Tytuł:
Klubowicz

Tani nie sa, ale wszystko maja na miejscu i sprawnie zalatwiaja sprawe, daja gwarancje. Ceny negocjowanle.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

W takim razie muszę sprawdzić... Dzieki za namiar.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Pojechałem tam. Operacja trwała godzinę i kosztowała 150zł.
Mam za to nowy kluczyk (wg wzoru ze starego), przesmarowane zamki i działajaca blokadę. :) Niestety każda wizyta mechanika pozostawia po sobie ślady. Tzn muszę poprawić dobie te osłony nad nogami bo za nisko wiszą i coś mnie trafia... jak zaczepiam nogą.
Nie wiem że za każdym razem jak oddaje któreś auto do naprawy to zawsze jest przy okazji zwalony jakiś duperel :-?
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
nowy

Witam ja w swoim w14 tez mam wkładke z mercedesa 190 na waski klucz poprzedni własciciel mówił ze tej stacyjki nie da sie wyłamac nie bardzo mi sie chciało wierzyc moze ktos cos powie na ten temat??

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Też spotkałem się z takim rozwiązaniem. Znajomy blacharz mówił, że do w 123 montuje się stacyjkę ze 190tki. Tej podobno nie sposób "pokonać"- inaczej niż seryjnego rozwiązania z w 123. Minusem jest potrzeba posiadania 2 kluczy- oddzielnego do zamka drzwi i bagażnika i osobnego do stacyjki. Patent ponoć świetny pod kątem przeciwkradzieżowym. Śrubokrętem się takiego auta odpalić nie da ;) Sam zastanawiam się nad takim mykiem.

Tytuł:
swój chłop

maniek3315 pisze:
Witam ja w swoim w14 tez mam wkładke z mercedesa 190 na waski klucz poprzedni własciciel mówił ze tej stacyjki nie da sie wyłamac nie bardzo mi sie chciało wierzyc moze ktos cos powie na ten temat??

Heheh no pewnie ze sie nia da. Wez popatrz na wklad od w124 na 4-o stronny klucz - dziura wielka jak nie wiem - bez problemu wchodzi grat i przekreca. Nie mowiac o w 123 ktore maja juz tak zuzyte wklady ze... (reszte sobie dopowiedcie).

A w201 to koszmar zlodzieja. Pisalem juz o tym w innym poscie. Generalnie nie do przekrecenia na sile - cieniutki kluczyk waskie wejscie - po prostu grat sie lamie. Do w124 wystarczy przerzucic wklady, do w 123 cala stacyjke.

Jakby komus sie zablokowala stacyjka ze nie idzie przekrecic nawet kluczem wyzszym albo nowym - niech napisze na priv. Mozna ja spokojnie wyciagnac bez robierania kolumny itp z czym jest troche roboty.

P.s. Aby nie bylo watpliwosci ja takie rzeczy naprawialem.

So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?..."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Czy kolega mógłby rozwinąć temat przekładki stacyjki? Czy trzeba coś rozwiercać? Bardzo prosiłbym o opis jak przełożyć stacyjkę z W201, zawsze to jakieś zabezpieczenie...

Student

Tytuł:
swój chłop

Std pisze:
Czy kolega mógłby rozwinąć temat przekładki stacyjki? Czy trzeba coś rozwiercać? Bardzo prosiłbym o opis jak przełożyć stacyjkę z W201, zawsze to jakieś zabezpieczenie...

Student

Tylko musi byc Diesel => Diesel albo benzyna => benzyna ze względu na podcisnienie w Dieselu. Roznia sie obudowami. Nie wiem jaki masz samochód, ale jesli to w123, to wyciagasz swoja stacyjkę - po prostu przekręcasz kluczyk, żeby ci blokade podniosło (oczywiście musisz sobie zdjąć parę części z dołu deski żeby mieć dostep), na nóżce stacyjki jest taki "przycisk" (można go nacisną jak masz podniesiona blokadę, a on ci blokuje żeby nie wyjąć stacyjki z rury - wiec go naciskasz (odkrecasz jeszcze tylko jedna srube która trzyma stacyjke) - i wyciagasz - trzeba sie troche pobawic bo jest tam ciasno, ale spokojnie wyjmiesz i wlozysz druga. Kostke mozna ze stacyjki zdjac albo z zaciskow - nie robie tak - wez to poskladaj - albo - tak robie - wiercisz z tylu w plastiku trzy dziury (o ile pamietam - albo cztery - jak popatrzysz z tylu na kostke to widac na niej takie okragle kolka w plastiku - pod nimi sa sruby na zwykla gwiazdke - w miejscach gdzie jest przykrecana do stacyjki) Odkrecasz (z kostka nic sie nie dziej) i zakladasz nowa. Kostki pasuja wiec sie nie
martwisz.

Jesli to w124 no to przekrecasz stacyjke w taka pozycje zeby otworki z przodu (na srebrnym dekielku) pokryly sie z prowadnicami w srodku, bierzesz dwa druty proste (dobrze jak je zaostrzysz) i wkladasz do oporu i po prostu lekko pociagniesz za kluczyk i wyjdzie cala głowka . Wrzucasz glowke od w 201 i po zabawie.

My friends all drive Porsches, I must make amends.

Worked hard all my lifetime, no help from my friends,

So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?..."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Dziękuję bardzo za opis. Dla wyjaśnienia - mam W123 240 D. Teraz to tylko poszukać stacyjki z W201 i kombinować. Zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie.

Student

Tytuł:
wiarus senior

Witam wszystkich.
Tak czytam ten post i przypomnial mi sie moj problem. Otoz ja kiedys zgubilem lkuczyk i nie mialem zadnego zapasowego.

Po konsultacjach z jednym gosciem od zamkow poradzilem sobie w nastepujacy sposob:

Jak wiadomo stacyjka wchodz w taka tulejke, ktora stanowi czesc kolumny kierowniczej. W w.w tulejce jest okragly otworek, w ktory wchodzi bolec blokujace stacyjke.

Operacja polega na przesieciu czarnej tulejki na odcinku od omawianego otworka do konca tulejki. Nastepnie trzeba chwycic srubokret plaski w lape i rozgiac czarna tulejke.
Po takiej operacji stacyjka zablokowana wyjdzie sama.
Jedynym problemem jest urzadzenie do ciecia. Od razu mowie ze flex (szlifierka katowa) sie nie nadaje. Musi byc to precyzyjne urzadzenie z malutka tarczka do ciecie. Ja urzylem urzadzenia DREMEL.

Jesli temat jest nadal aktualny to moge zrobic taki post rowniez dla innych uzytkownikow jak to zrobic. Oczywiscie ze zdjeciami.

Pozdrawiam wszystkich.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00